Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyon için yerel projelerimiz var, ön seçim olmazsa olmaz”

“Afyon için yerel projelerimiz var, ön seçim olmazsa olmaz”

CHP Milletvekili Aday Adayı Dr. M. Kemal Demirkırkan, Afyonkarahisar için yerel projeleri bulunduğunu, partisinin örgütleri için ön seçimin olmazsa olmaz olduğunu söyledi

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Aday Adayı Dr. Mehmet Kemal Demirkırkan, Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın’ın sorularını cevaplandırdı.
“CHP’DE DAHA İYİSİNİ
YAPACAK KADROLAR VAR”
Kocatepe’nin konuğu olan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Aday Adayı Dr. Demirkırkan, öncelikle Başmakçı ilçesinde toprağa verilen şehidimiz Hakan Köroğlu ve şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve ilçe halkına sabır diledi. Demirkırkan, siyaset aracılığıyla şehre hizmet etmek, elden geleni yapmak istediğini söyleyerek, “Bunun en kestirme yolu olarak CHP yönetimlerinde bulundum. Şimdi de milletvekili aday adayıyım. Aday ne kadar çok ise o siyasi partiye ilgi o kadar fazladır. Güçlü rakiplerimizin varlığı CHP için kıvanç duyulacak bir söylemdir. Aday olan arkadaşlarımızın hepsi birbirinden kıymetlidir. Gerçekten bir dönem aynı kadrolarla seçimlere gidildiği doğrudur. Ancak özellikle son dönemde yani bu dönem ve geçmiş dönemde siyasete yeni girenlerin, gençlerin taleplerini görüyorum. Bu anlamda ben bu yarışa katılacak tüm arkadaşlarıma şimdiden başarılar diliyorum. Sonuçta bu bir bayrak yarışıdır, bugün Burcu Köksal milletvekilimizdir. Yarın bir başkası olacak. Bayrağı daha iyi taşımaya çalışacağız. Daha iyi nasıl yapabilirizin kavgasını vereceğiz. İnsanlarımıza götürdüğümüz hizmet bir öncesinden daha iyi ise bizde bundan gurur duyarız. CHP’nin bunu yapacak kadroları olduğuna samimi olarak inanıyorum.” dedi.
“CHP AFYON’DA GEÇMİŞTEN
DAHA İYİ NOKTAYA TAŞINACAK”
CHP’nin Afyonkarahisar’da artık tek bir milletvekili ile yetinmeyeğini iddia eden Demirkırkan, CHP’nin hak ettiği gibi yurt genelinde birden fazla milletvekili ile Afyonkarahisar’da da temsil edileceğini dile getirdi. Demirkırkan, “CHP olarak milletvekili sayımızın artacağına herkes emin olabilir. Birden fazla milletvekili çalışmasının çok daha etkin olacağına inanıyoruz. Bu anlamda birbirimizi motive ederiz. Bence Bu çok güzel birşey. Diğer arkadaşlarımızda hem yaptıkları çalışmalarla hemde örgüt çalışmalarıyla CHP’yi Afyonkarahisar’da geçmişten çok daha iyi bir noktaya taşıyacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.
“20 YILLIK YIKIMIN NASIL TAMİR EDİLECEĞİNİ DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Milletvekili adıy gösterilip seçilmesi halinde yol haritasının ne olacağını açıklayan Demirkırkan, “İnşallah aday olur ve milletvekili seçiliriz. Cumhuriyet tarihimizin en problemli seçimini yaşacağız. Açıkçası bu seçimde sadece partimizi düşünmek konumunda değiliz. 20 yıldan beri devam eden yıkım sürecinin son günlerini yaşıyoruz. Bu sürecin içerisinde artık AKP iktidarının son bulması gerekiyor. Aslında AKP iktidarı kendi kendine yaptığı bir eziyetle kazanabileceği son seçimi şimdi sıkıntıya soktu, yüzde 50 artı bir düşüncesiyle. Bu seçimde artık onlarda ittifak peşinde koşuyorlar. Ülke maalesef ikiye, üçe ayrıldı. Bilindiği üzere Cumhur İttifakı var. Altılı masadan oluşan Millet İttifakı var. Bunların dışında HDP’nin ve sol partilerin yer aldığı bir sol ittifak kuruldu. Şimdi sağdaki küçük partilerle yeni bir ittifakın daha kurulduğu söyleniyor. Tüm bunlara baktığımızda bir CHP olarak hem Afyonkarahisar’da hemde ülkemizde 20 yıllık yıkım sürecinin nasıl tamir edileceğini gözden geçireceğiz. Parlamenter sisteme daha kolay nasıl geçeriz? Bunun hesaplarını yapacağız.” şeklinde konuştu.
“AFYONKARAHİSAR İÇİN YEREL PROJELERİNMİZDE OLACAK”
Ekonomide ciddi anlamda sıkıntıların olduğunu ifade eden Demirkırkan, “Sıkıntıları en kısa sürede nasıl atlatabiliriz düşüncesiyle hareket edeceğiz. Bu sıkıntıların tamamı 20 yıllık bir yıkım süreciyle ortaya çıktı. Ama ifade ettiğim üzere en kısa sürede toparlanabilmek için çaba sarf edeceğiz. Afyonkarahisar’a hep Ege’nin parlayan yıldızı deniliyor. Ama biz bu yıldızı bir türlü parlatamadık, parladığını göremedik. İlimiz içinde katkılarımız olacak. Yerel projelerle geliyoruz. CHP’nin Afyonkarahisar için ülke genelinde yaptığı çalışmaların yanı sıra yerelde de projeleri olacak. Yerelde yaptığımız projelerle halkımızın karşısına çıkacağız. Belki bugüne kadar CHP’nin en büyük eksiklerinden birisi buydu. Ben kendi adıma şu anda bununla ilgili çalışmalar yapıyorum. Partimizin genel merkezine dosyayı sundum. Önümüzdeki süreçte bununla ilgili hem basını hem vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendireceğiz.” ifadelerine yer verdi.
“GÖNLÜMÜZ ÖN SEÇİMDEN YANA KÜSKÜNLÜKLERİ BİTİRİYOR”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olduğundan beri hep ön seçimi savunduğunu belirten Demirkırkan, “Rahmetli milletvekilimiz Ahmet Toptaş ön seçimle milletvekili adayı olmuştu. Maalesef iki dönemdir biz ön seçimi unuttuk. Biz kendi adamı ve arkadaşlarımın bir çoğu adına örgütümüzde aslında bu dönem bir ön seçim yapılmasından yana. Ancak hepimiz şunuda biliyoruz ki bir ittifakla seçime gireceğiz. İttifakın nasıl bir ittifak olacağı, seçim tavrının ne olacağı, hangi illerde nasıl seçime gireceğimiz henüz belli değil. Seçim tarihide belli değil. Bu yüzden CHP’de ön seçim yapılacaktır garantisini veremiyoruz. Gönlümüz ön seçimden yana. Çünkü ön seçim partinin dinamiğini arttırıyor. Örgütü ayağı kaldırıyor. Bir yerde küskünlükleride bitiriyor. Bir milletvekili aday adayının üyeler tarafından seçilmesi ya da seçilmemesi küskünlük oluşturmuyor. Ama genel merkez atamadığı zaman insanlar bazen beni atamadılar diye kenara çekilmeyi düşünebiliyorlar. Ön seçim olmayabilir. Ama bizim gönlümüz, genel merkeze de gittiğimizde dillendirdiğimiz ön seçimin olması gerektiğidir. Ön seçimin her halikarda olması gerektiğini, zamanlamasının çok sorun olmadığıdır. Ben birçok ilçe başkanı ile görüşüyorum. Ön seçim bizim için olmazsa olmaz.” ifadelerini kullandı.
“AFYONKARAHİSAR’IN
CİDDİ SIKINTILARI VAR”
Afyonkarahisar’da öncelikle çözülmesi gereken üç sorun hakkındaki görüşlerini açıklayan Demirkırkan şöyle konuştu: “Ben doğma büyüme bu memleketin adamıyım. Biz Afyonkarahisar’da ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Ülkemizin gelişmesine paralel, büyümeye paralel elbette Afyonkarahisar’da büyüyor. Ancak bu büyümeyi iyi değerlendirmek lazım. İki araba aynı anda hareket ettiği zaman hangi aracın daha hızlı gittiğini bilemezsiniz. Tüm iller kendince büyüyor. Ancak Afyonkarahisar olarak yeterince büyüyor muyuz? Ben bundan çok emin değilim. Genel olarak bahsedeceğim, Afyonkarahisar’da sıkıntılar var. Afyonkarahisar Kalkınma Bakanlığı’nın illeri sınıflandırdığı grupta ilimiz parlayan yıldız gibi durmuyoruz. Gelişememiş illeri kodlayan sarı renkte yer alıyoruz. Bakanlık bunu 5 yılda yapıyor, sanırım yenisini yakında yapacaktır. TUİK’in resmi rakamlarına göre illerin aldığı milli gelir sıralamasında Afyonkarahisar Ege bölgesinde en düşük milli geliri alan il olarak bildirilmektedir. Kalkınma durumunda devletin belirlediği 56 parametre var. Deprem hazırlık durumu, banka, tiyarto, sinema sayısı gibi toplam 56 adet paremetre var. Tüm bu parametler ışığında Afyonkarahisar geridedir. Komşularımıza baktığımızda biz çok gerideyiz. Ege bölgesindeki birçok ille kıyas dahi götüremiyoruz.”
“VATANDAŞIMIZA ANLATAMADIYSAK KABAHAT BİZDEDİR”
Dr. Demirkırkan, devlet kurumlarının ortaya koyduğu istatistik bilgilerde Afyonkarahisar’ın pek çok ilçesinin doğu ve güneydoğu vilayetlerinde ki ilçelerle aynı geri kalmışlık konumunda olduğuna dikkat çekti. Demirkırkan şunları söyledi: “Çözmemiz gereken en önemli sorunumuz özellikle buralardaki insanlarımıza çok daha iyi olabileceğimizi anlatamamızdır. Bunu sadece merkez içinde söylemiyorum. Ben kabahati kendimizde buluyorum. Bunu vatandaşımıza anlatamadıysak bu kabahat bizdedir. Bunun kabahati tek milletvekiline sahip olmamızdır. Vatandaşımız bize iki, üç milletvekili verirse biz daha iyisini veririz.”
“ÇEVREMİZDEKİ
ŞEHİRLER BİZDEN
DAHA HIZLI BÜYÜYOR”
“AKP sürekli olarak 2002 yılından beri ‘Afyonkarahisar Ege’nin parlayan yıldızı’ diye bir tanım yapıyor.” diyen Demirkırkan şunları kaydetti: “Ege’nin parlayan yıldızı devlet kurumlarının resmi verileriyle budur. Bunu söyleyende devletin resmi rakamlarıdır. Bunun en büyük sıkıntılarından biri de Afyon’da eğitim konusunun düşük olmasıdır. Eğitim seviyesini arttırmamız gerekiyor. Eğitimi arttıramadığımız süre içerisinde biz gerçekten ciddi sıkıntılar yaşayacağız. Sanayileşmemizi artırmamız gerekiyor. Bunu arttıramadığımız sürece gelişme şansımız yok. Kişi başına düşen milli gelirimiz ciddi oranda düşmüş durumdadır. TUİK rakamlarına göre; Maalesef Afyonkarahisar’da kişi başına düşen gelir oranı 5 bin 600 civarındadır. İyi işler yapmaya çalışıyoruz, memleketimiz için çalışıyoruz. Ama çevremizdeki şehirler bizden daha hızlı büyüyor.”
“KÖTÜ DURUMDA OLAN
İLÇELERİMİZ VE KÖYLERİMİZ VAR”
Bir kesişme noktası olan Afyonkarahisar’ın imkanlarını kullanamadığını söyleyen Demirkırkan şu ifadeleri kullandı: “Tarım, hayvancılık, doğal taş olarak şehrimizin birçok meziyeti var. Lokum ve haşhaş gibi çok kıymetli birçok ürünümüz var. Şekerpancarının alt yapısı yüzde 7,5’u bizde üretiliyor. Vişnenin yüzde 25’ni neredeyse biz üretiyoruz. Ama bunlar bizim gelişmemize yetmiyor. Yumurta da borsa olarak tanımladığımız Başmakçı ilçemizin sonuçta bizi sosyo-ekonomik durumu ilgilendiriyor. İlçelerimizin daha iyi bir konuma gelmesi lazımdır. CHP olarak daha çok çalışmamız lazımdır. Bunun çabası içerisindeyiz. Ben hekim olmama rağmen bunun için çaba gösteriyorum. Yönetimlerimiz, genel merkezimiz çaba gösteriyorlar. Artık ülkemizin içerisine girdiği bu kısır döngüyü bir şekilde yıkmamız gerekiyor. Afyonkarahisar derken sürekli il merkezinden söz ediyoruz. Ama bizim ilçelerimiz gerçekten çok kötü durumdadır. Alt yapısını tamamlayamamış ilçelerimiz var. Ekonomik olarak hala çok iyi durumda olmayan ilçelerimiz var. Maalesef telefonun çalışmadığı, mobil hatların olmadığı köylerimiz var. Mesela Akcaşar köyünde iletişim sağlanamıyor. Bunlara hizmet görütüp ilçelerimizi ayağa kaldırmamız gerekiyor. Genel olarak sanayiyi ayağa kaldırmamız gerekiyor.”
“HEMŞEHRİLERİMİZ ÇOK DAHA
İYİSİNİ HAKKEDİYORLAR”
Afyonkarahisar’ın sanayi şehri olmadığını dile getiren Demirkırkan şu ifadeleri kullandı: “Afyon’da insanlarımızın büyük kısmı tarım sektöründe çalışıyor. Afyon’da çalışan insanların yüzde 40’ı tarım sektöründe çalışıyor. Türkiye’de bu oran yüzde 23 civarındadır. Sanayi sektöründe çalışanların oranı yüzde 22, hizmet sektöründe çalışanların yüzde 27’dir. Biz daha çok tarımla ön plana çıkan bir iliz. Tarım sektörünü ayağa kaldırmamız lazımdır. Buradan elde edilecek geliri bizim katma değere döndürmemiz lazımdır. Yani buğdayı üretip satarak bir şey yapamıyoruz. Ya da mermeri üretip taş olarak satarak birşey yapamıyorsunuz. ATSO ihracaat rakamlarını sürekli açıklıyor. Bu veriler gösteriyor ki biz mermeri blok olarak satıyoruz. Büyük oranda Çin’liler bu mermeri işleyip daha iyi imkanlarla satıyorlar. Mesela İtalya bizden daha eski mermer sanayisini geliştirmiş bir ülkedir. Mermerden bizden çok daha iyi gelir elde etmektedir. Biz mermerle ilgili yeni katma değerimizi artırdık. Afyonkarahisar’da 353 tane mermer işletmesi var. Elbette sanayimizin en büyük kısmıdır. Ama bizim lokumumuz, sucuğumuz, pastırmamız var. Türkiye’de en çok pastırma ve sucuk imal edilen hatta ihracaatına başlanan ilimizdir. Kişi başına asgari ücretle geçinen bir il durumundayız. Hemşehrilerimiz bunun çok daha iyisini hakkediyorlar. Bunun içinde hep birlikte el ele vermeliyiz.”
“CHP ZİHNİYETİ KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VATANDAŞI KORUDU”
Afyonkarahisar’ın öncelikli sorununun eğitim seviye düşüklüğü olduğunu dile getiren Demirkırkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim düşüklüğü en öncelikli sorunumuzdur. Afyonkarahisar şehir merkezini geliştiremiyoruz. Kentsel Dönüşüm Projesini kapsayan mahallelerin acilen bu dönüşüme girmeleri gerekiyor. Deprem kuşağındayız Allah muhafaza olası bir depreme karşı buralardaki binaların güvenli şekilde yeniden imar edilmesi gerekiyor. Trafik sorununun çözümü içinde kentsel dönüşüm önem taşıyor. İlimizde yapılmak istenilen kentsel dönümü projesini CHP engelledi. Ama vatandaşın yararına olmadığı için mağduriyet oluşacağı için engelledi. O dönemde teklif edilen bedellerle vatandaş Kocatepe Asri Mezarlığı’ndan bir mezar dahi alamıyordu. Kentsel dönüşüm bir rantsal dönüşüm değildir. TOKİ buradan bir kazanç elde etmek zorunda değil. Bizim derdimiz CHP olarak bizim kentsel dönüşüm anlayışımız; Birincisi kentsel dönüşüm yerinde olacak. İki kentsel dönüşüm şeffaf olacak. Üç kentsel dönüşümden bir rant elde edilmesi düşünülmeyecek. Mümkün olduğunda dönüşümün yapıldığı yerdeki insanlarımızı orada tutarak bu dönüşümü yapabilmek. Dört bu dönüşüm şehrin çağdaş gelişimine katkı sağlamalıdır. Buraya sosyal alanlar, rekraasyon alanları, parklar, bahçeler, yollar yapılmalıdır. Bunların yapılabilmesi içinde oradaki insanlarla uzlaşılmalıdır. Aynı şey günümüzde Belediye Şehir Çarşısı içinde yapıldı. Ranta gerek yok. Belediye para kazanmayacak. Hatta gerekiyorsa üste parada verecek. Bu durumu Burhanettin beyin Belediye Başkanlığı zamanında Sanayi Sitesi’nde de yaşadık. CHP zihniyeti kentsel dönüşüm konusunda vatandaşı korudu. Kentsel dönüşümü altın tepside sunulan fırsat olarak ifade edenlere o altın tepsi kimin tepsisi sormak lazımdır. O altın tepsi kimin tepsisi sormak lazımdır. O altın tepsi TOKİ’nin tepsisidir. Ya da o altın tepsi işi yapacak müteahhitlerin tepsisidir. Biz o altın tepsiyi vatandaşa sunun diyoruz. En çok çalıştığım konuların başında kentsel dönüşüm geliyor.”
>> Burak AYDIN’ın Özel Haberi