Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diş hekimi İnce, diş sıkma tedavisini anlattı

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Diş Hekimi Büşra Enes İnce, diş sıkma nedenleri ve tedavisini anlattı

 

Diş sıkma sorununun Bruksizm olarak adlandırıldığını belirten Diş Hekimi Büşra Enes İnce, diş sıkmanın genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketleriyle kendini gösteren fonksiyon dışı alışkanlıklar olduğunu belirtti.
“BURKSİZM DİŞ GICIRDATMA VE SIKMA DAVRANIŞIDIR”
Alt ve üst çenedeki dişlerin çiğneme ve yutkunma fonksiyonları dışında karşılıklı temasa gelmeleri sağlıklı bir durum olmadığını belirten İnce, “Çiğneme ve yutkunma dışında oluşan diş temasları istenmeyen fonksiyonel hareketler olarak kabul edilir. Bruksizm yani diş sıkma, diş gıcırdatma gece veya gündüz çiğneme ve yutkunma dışında gösterilen diş sıkma davranışıdır. Toplumumuzda da sıklıkla görülen bu rahatsızlığı çoğu zaman hastanın kendisi de fark etmemektedir. Diş sıkma alışkanlığının iki ana nedeni vardır. Bunlardan ilki stres; ikincisi ise kapanış bozukluğudur. Peki diş sıkma alışkanlığının sonucu olarak olumsuz ne gibi durumlarla karşı karşıya gelebiliriz? Dişlerde aşınma, sızlama, çatlak, kırık ve yer değiştirme görülebilir. Yanağın iç yüzünde beyaz çizgiler oluşur ve dilin etrafında dişlerin izleri görünür. Baş boyun ve yüz kaslarında ağrı oluşur. Alt yüz yüksekliği düşer, çene ucu ve burun ucu birbirine yaklaşır ve daha yaşlı bir görünüm oluşur. Alt çene zamanla öne doğru yer değiştirir ve konkav, iç bükey profil görüntüsü oluşur. Yüz köşeli ve kare şeklinde görünür.” dedi.
ALIŞKANLIK GECE
GÖRÜLSEDE İLERİ VAKALARDA GÜNDÜZDE GÖRÜLÜR
Diş sıkma alışkanlığı geceleri kendini göstersede ileri vakalarda gündüz de aynı fonksiyonel bozukluğun görüldüğünü aktaran Diş Hekimi İnce, “Diş sıkma tedavilerinin amacı; dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan ‘gece koruyucuları’, diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucuları çoğunlukla tek başlarına yeterli olmamaktadır. Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir. Bu tedaviler; stres terapisi, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları ve botoks uygulamalarıdır.”
>> Mustafa ERTÜRK’ün Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti