Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Geçmişten bugüne hasır çaput çalışmaları beğenildi

Geçmişten bugüne hasır çaput çalışmaları beğenildi

AKÜ GSF Dr. Öğretim Üyesi Öğretim Üyesi Sultan Sökmen’in “Geçmişten Gelen” kişisel Hasır-Çaput Dokuma Sergisi’nde geçmişten bugüne yansıyan hasır çaput çalışmalarının birbirinden orijinal örnekleri sunuldu. Sökmen’in 6’ncı kişisel sergisi olan hasır çaput çalışmaları beğeni topladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sultan Sökmen’in “Geçmişten Gelen” adını verdiği kişisel Hasır-Çaput Dokuma Sergisi dün öğleden sonra Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında açıldı. Dün açılan sergi 20 Şubat 2023 tarihine kadar ziyarete açık kalacak. Sergi açılışına; AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Öğretim Üyesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Sena Coşkun, AKÜ GSF Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ülkü Küçükkurt, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Adalet Atacan, ADD Şube Başkanı Veli Cengiz, akademisyenler ve sanat severler katıldılar.
AKÜ GSF Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sultan Sökmen gazeteniz Kocatepe’nin muhabirine hasır çaput çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sökmen şöyle konuştu: “2017 yılından beri AKÜ’de hizmet veriyorum. Bu altıncı kişisel sergimdir. Hasır, çaput dokumalarını modernleştirerek iki tekniği birarada kullandım. Dokumalarımda kuş motiflerini seçtim. Kuş motifi bir çok anlamı taşımaktadır. Kuş motifleri birçok anlama gelmektedir. Eskiden kuş kutsal olarak kabul edilir, haber beklentisiymiş. Kuşun aynı zamanda ölen kişinin ruhu olduğuna inanılırmış. Kuş aynı zamanda güç ve kuvvet sembolü kabul edilirmiş. Kuş birçok manalara gelir. Mutluluktur, sevgidir, kadınla özdeşleştirilir. Herkesçe bilinen sözlerden biride ‘Yuvayı dişi kuş yapar’dır. Selçuklular’da güç, kuvvet sembolü olarak görülmüştür. Anadolu’da ki farklı halı ve kilimlerden kuş motifleri seçerek bunları hasır ve çaputlarla birleştirip ösgün dokumalar yaparak günümüze uyarladım. Hasır ve çaput gibi geleneksel değerlerimizde bir farkındalık oluşturup günümüze aktarmak için bu çalışmaları hazırladım. Altıncı kişisel sergimde toplam 14 eserim bulunuyor.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi