Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gönüllü Giresun uşakları rahmetle anıldı

Gönüllü Giresun uşakları rahmetle anıldı

Giresunlular tarafından Kurtuluş Savaşı’nda vatan mücadelesi için kurulan 42’inci ve 47’inci Gönüllü Alaylarında vatan savunması için çarpışan kahraman şehitler törenle anıldı

Anma töreni İscehisar İlçesi’ndeki Giresunlular Şehitliği’nde dün sabah gerçekleştirildi.
“GİRESUNLULAR TOPAL OSMAN AĞA BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI”
Anma programı Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Boztepe ile İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin’in anıta çelenk sunması ile başladı. Ardından; Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra öğrenci Kezban Özdemir “Şehit” adlı şiiri okudu. Günün anlam ve önemine yönelik konuşmayı İstikam Binbaşı Ahmet Barış Ülke yaptı. Vatan ve millet uğruna severek can veren 47’inci Giresun Alayına mensup şehitleri anmak için toplanıldığını söyleyen Binbaşı Ülke, “Anadolu’nun düşman işgaline tepki gösteren Türk Milleti’nin düzenli ordu kuruluncaya kadar Kuvayi Milliye çatısı altında toplanmaya başlamıştır. Giresunlular da İzmir’in işgalini protesto etmek amacıyla 17 Mayıs 1919’da o zaman Belediye Reisi olan Topal Osman Ağa Başkanlığında büyük bir protesto mitingi düzenlemişlerdir. Giresun’da siyah çerçeveler içerisinde ‘İzmir Faciasını Unutmayınız’ başsağlığı ile yayınlanan Işık Gazetesi işgalin etsini, ‘Göklerden yıldırımlar yağsa, dağlardan kanlı volkanlar fışkırsa, denizler taşsa da araziyi tufanlara boğsa idi Türklüğe, Âlem-i İslamiyet’e belki o kadar tesir gösteremezdi.” dedi.
“14 GİRESUN UŞAĞI ŞEHİT DÜŞTÜ”
Tepelerin yamaçlarına Yunanlıların yaptıkları tel örgüleri 38 cesur Giresun Uşağının kendi imkânlarıyla temin ettikleri paslı makaslarla tel örgüleri keserek engeli aştıklarını hatırlatan Ülke, “Bir gece de tel örgülerden geçmeye muvaffak olmuşlardır. Ancak Yunanlılar’ın yaklaşan Türk askerlerini fark ederek mermi yağdırması sonucu 14 yiğit Giresun Uşağı şehit düşmüştür. Arkadaşlarına su getirmek için Doğanlar köyüne inen Ahmet Halis elindeki su bidonlarıyla geri döndüğünde 14 arkadaşının şehit edildiğini görür. Aceleyle dualar ve gözyaşlarıyla şehitler bulundukları yere gömülür. 36 saat süren büyük bir taarruzdan sonra Giresun Uşakları düşmanı Dedesivri Tepesi mevkisinden atmaya muvaffak olurlar.” şeklinde konuştu.
“ASAL’IN GİRİŞİMLERİYLE ŞEHİTLİK YAPILDI”
İstiklal Savaşı bittikten sonra Giresun Muharip Gaziler Derneği Üyesi olan Ahmet Halis Asal’ın 1964 yılında savaştığı yerleri görmek ve şehit arkadaşlarını ziyaret etmek için İscehisar Doğanlar Köyüne geldiğini belirten Binbaşı Ülke şöyle konuştu:
“Ahmet Halis Asal arkadaşları için bir şehitlik yaptırmaya karar verir. Bu maksatla makbuzlar bastırır, yardımlar toplar. Zamanın Belediye Başkanı emekli General Ali Rıza Erkan, dönemin Afyon Valisi Ahmet Balkan ve Batı Menzil Komutanlığının da yardımlarıyla 1966 yılında şehitliği yapar. Ölünce şehit arkadaşlarının yanına gömülmeyi vasiyet eder. Asal, 1977 yılında ölünce vasiyeti üzerine Giresunlular Şehitliğine 15’nci kişi olarak defin edilir. Gönüllü asker Giresun Uşağı başlı başına bir tarih sayfasıdır. Atatürk gerek Anadolu seyahatlerinde gerekse Ankara da muhafızlığını yapmış cephelerde cansiperane çarpışmış cesur, vatanperver ve millet perver insanların oluşturduğu bu topluluk Türk’ü temsil eden kudretin yarattığı bir tarih sayfasıdır.”
Anma töreni şehit mezarları başında Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunulması, Giresun Kültür Evi ziyaret ile sona erdi. Törene; Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Boztepe, İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, askeri ve mülki erkân katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi