Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin yeni yüze ihtiyacı var

  Karahisar TV’nin ev

 

Karahisar TV’nin ev sahipliğinde Kocatepe, Odak, Türkeli ve Anahaber Gazetelerinde ortak yayınlanan Seçime Doğru Programının konuğu İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı oldu. Gazeteci-Yazarlar Mehmet Emin Güzbey, Sezer Küçükkurt, Ertuğrul Sevim ve Ömer Mazi sordu Milletvekili Adayı Arabacı net cevap verdi.

Kocatepe, Türkeli, Odak ve Anahaber Gazetelerinde aynı anda yayınlanan Seçime Doğru röportajlarının konuğu olan İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı seçim çalışmalarını değerlendirdi, milletvekili seçilmesi durumunda yapacaklarını Gazeteciler Sezer Küçükkurt, Mehmet Emin Güzbey, Ertuğrul Sevim ve Ömer Mazi’ye anlattı. Seçim çalışmaları ve Memleket Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin, “Biz gerçekten yoğun bir tempoda çalışınca bazı şeyleri geç inceleme imkanı bulabiliyoruz. Dün akşam dinleyebildim dinlemeden yorum yapmak istemedim. Tabi bu adaylık süreçlerini bizde yaşıyoruz. Bayağı zihinsel ve fiziksel olarak yıpratıcı. Muharrem Bey’in de uzun süreden beri oyları böldüğü yönünde bir tablo var. Ayrıldığı parti itibariyle de böyle bir düşünce var tabi. Ve son dönemde de artık biraz bel altına giden yaklaşımlar vardı. Ben kime yapılırsa yapılsın, nereden gelirse gelsin, bu tür şeylerin demokrasinin içinde olmaması gerektiğini düşünüyorum. Hatta yapanların utanması gereken bir durum olduğunu düşünüyorum. Muharrem İnce’nin tabi bize göre çok kazanma ihtimali yoktu. Muhtemelen onu da gördü ve çekilme kararı aldı. Çekilme kararı alması bir sonuç ama alt detaylarla alakalı olumlu ve olumsuz diye tabir edebileceğimiz yaşantılar var. Onun çekilmesi muhtemelen Millet İttifakının oylarını biraz daha artıracaktır diye düşünüyorum” dedi.

YAPTIKLARI ÜMİTSİZ BİR HAMLE

İYİ Parti ve CHP Milletvekili adaylarının billboardlarına yapılan saldırıyı değerlendiren İYİ Partili Arabacı, “Bir bakıyorsunuz sizin billboardlarınızın üzerine bir takım şeyler yapıştırılmış. Parti amblemlerini kullanarak, diyelim sizin isminizi ve imzanızı kullanarak sizin adınıza birisi yazı yazıyor ve gazetede çıkıyor. Öyle bir şey ve sizin düşünceleriniz olmayan sizinle alakası olmayan hatta size ters olan şeyler çıkıyor. Yani siyaset ben ta başından beri söylüyorum siyaset algı üzerine ve ahlak kuralları dışında yapılmaması lazım. Mesela bugün manşetinde gördüm Odak Gazetesinin, “Yakışmadı” yazmış. Yakışmadı yazmak bile bizim hoşumuza gidiyor. Ama yakışmadı da çok hafif bunun için. Bu aslında bir yandan bir yükselişin durdurulmasıyla ilgili ümitsiz bir hamle olarak görüyorum. Yani ama bir yandan da bunu yapabilen bir zihniyet çok tehlikelidir. Siyasette yalan söylemeye alışan yaşan söylemeye devam eder. Siyasette iftira atan hayatında da iftira atamaya eğilimlidir. Bu düpedüz ağır iftiralardır ve bu iftiraların atılmasına göz yuman herkes bence bu anlamda kendisini sorgulamalıdır. Demokrasi kültürü var. Ben dolaşıyorum seçim çalışmaları sürecince birçok yere gidiyoruz. Köylere pazarlara kahvelere esnaflara fabrikalara yani insanın olduğu her yere gidiyoruz. Ve en çok dikkatimi çeken şey insanlar milletvekili adaylarından veya milletvekillerinden bir şeyler bekliyor. Kendi hayatlarıyla ilgili iyi gitmeyen, kafalarına yatmayan şeylerin düzeltilmesiyle alakalı bir talep içinde. Bu aslında şunu yansıtıyor bizim halkımız gerçekten demokrasiyi içine sindirmiş ve kendi seçtiği insanların kendisine faydalı olmasıyla ilgili beklenti içinde. Bu çok önemli bir şey ama demokrasiyi içine sindirmek şöyle bir şey” dedi.

SEÇİMİN BİR KAZANANI OLACAK

İYİ Parti Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı, “Demokrasi, biliyorsunuz halkın iradesinin halkın kararıyla seçilenin ülkeyi ve kişileri yönetmesidir. Demokrasi bunun bir devamıdır ve Türkiye’de de dünyada da gerçek demokrasilerle yönetenler seçimlerle değişir. Herkes buna sadık kalır. Saygı duyar. Sonuçta söylemek istediğim şu, bir seçime gidiyoruz seçimin bir kazanına olacak, bir değişiklik olacak, başarısız olursa bu kişi diğer seçimde muhalefet tek kalanlar iktidara gelecek. Halk değiştirebilir zaten değiştiremiyorsunuz bu demokrasi değildir. Ancak bunu değiştirebilmek kültürü bizim halkımızın içinde. Ama bizi şuan yönetenlerin bir kısmının maalesef demokrasiyle alakalı bir kaygısı da yok böyle bir kültürü de yok. Bunu noktaya getiren bu demokrasimizdir. Bütün farklı ideolojilerden şimdiye kadar başbakanlarımız olmuştur. Yani demokrasimiz ara ara kesintiye uğramıştır. Biz hepimiz görüşümüz ne olursa olsun askeri ihtilallerin bütün darbelerin karşısında olmuşuzdur. Benim işime geldiği kadar demokrasi diye bir şey olamaz. Bunun demokratik yapısı içlerine sindiremeyen ve her şeyi seçim döneminde mubah gören bir zihniyetin maalesef uzantısı olduğunu düşünüyorum. Ben seçim döneminde her şeyi mubah görmeyi hastalıklı buluyorum. O zaman iftirada mubah, yalanda mubah, hakarette mubah tehtitde. Yani seçim bizim hayatımızın bir parçasıdır demokrasinin en önemli parçasıdır. Seçimde ahlakı sınırlar içinde ve insanları doğruları ve kendinizi anlatarak yol alabileceğiniz bir şeydir” dedi.

SAHADA ÇOK İYİ DURUMDAYIZ

Siyasete atılmakta geç kalmadığını dile getiren başarılı siyasetçi Arabacı, “Siyasete atılmakta geç kaldığımı düşünmüyorum. Tabi bir seçime giriyoruz, iddialıyız. Kazanırız diye düşünüyoruz ama her şeye de gebe bir seçim. Sahaya bakarsanız çok iyi bir durumdayız. Elbette buna sandık cevap verecek. Eğer devamını getirebilirsek bence zamanı uygun. Tabi onun dışında insanın hayatındaki çizgi içinde zamanlamayı her zaman zamanlayamıyor. Ve ben bu dönem siyasete girmem bireysel hayat çizginim bir unsuru olarakta düşünmedim. Belki Türki’ye de siyasete girmemiş gerektirecek bir tablo hissetmeseydim yine girmezdim. Benimde bir şeyler yapmam gerekiyor dedim. O duygu benim aklımın önüne geçti zaten. Daha da girmeyeceksem niye şimdiye kadar bu tarz şeylerle ilgilendin kafa yordun ya da üzüldün sevildin bazı şeylere diye bir tablo var. Ülkenin bence yeni yüze de ihtiyacı var. Öyle düşündüm” dedi.

GEÇMİŞTE BİRİKİMLERİMİZ VAR

Kendisinin henüz siyasette bir başarı elde etmediğini söyleyen Milletvekili Adayı Arabacı, “Ben henüz bir başarı elde ettiğimi düşünmüyorum. Asıl yarın seçilirsek ondan sonraki dönem daha önemli. Konuştuklarımızı hayata geçirebilecek miyiz? En önemli kısım o. Tabi insana hayatı boyunca bir birikim elde ediyor. Siz bir anda gelmiş gibi gözükseniz de geçmişte birikimleriniz var. Düşünce dünyanız var onlar mesela ilk konuşmaya başladığımda çok fazla beynimde süzgeçten geçirerek konuşmaya çalıştım. Bir baktım çok yanileri kullanıyorum. Yavaş yavaş konuşuyorum falan sonrada dedim artık yani sen siyasete girdin fikirlerini rahatça konuş. Süzgeci bir bırak dedim kendi kendime. Süzgeç oranı yüzde 20 oranlarına düştü yani” dedi.

 

Gençler hayal kuramıyor

İlimizde işsizlik sorunun olduğunu dile getiren İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı, “Seçmen temelde şöyle bir şey var çeşitli katmanlarda çeşitli talepler var ama temelde insanlar artık iletemiyorlar. Sorunlar çözüm mercilerine gitmiyor. Burada kablolar kopmuş. En önemli şey bu. İşsizlik çok büyük bir problem esnafların önünü görememesi, gençlerin gelecek ile hayallerinin gerçekten olmamaya başlamaması. Çünkü gerçekten gençlerin gelecekle ilgili alternatifli hayalleri olur ve bunlardan bir kaçına tutunur öyle gider. O çok önemli. Türkiye aidiyeti azaldı gençlerimizin. Bu çok kötü bir tablo. Milliyetçi birisi olarak hepimizi üzmesi gerek ve üzmesi gereken bir tablo. Ayrıca bölgesel problemler var. Partizanlıkla ilgili çok şikayet var. İnsanlar kendilerini eşit vatandaş olarak görememeye başlamışlar ve bunu çok dile getiriyorlar. Kendileriyle ilgilenilmediğini seçim döneminde sadece sahte ilgilerle karşılaştıklarını söyleyenler var. Temel tablo bu şekilde”

AMAN SANDIKLARA SAHİP ÇIKIN

Sandık güvenliğine büyük önem verdiğini dile getiren Milletvekili Adayı Arabacı, “Şimdi nereye gitsek ‘Aman sandıklara sahip çıkın’ deniyor. Bizde geçmişte seçim yaşamadık hiçbir sandıkta görev almadım. Detayları bilmiyorum. Onların eğitim materyallerini inceledim sadece. Bu konuda da biraz titiz davrandık. Bu kaygıdan ziyade seçimin ana unsurlarından birisi. Hani biraz önce demokrasi kültüründen bahsettim ya. Demokrasi kültüründe hassas sandıklar ilgili hilede olmaz. Bu da ahlaki normlara uymaz. Ama sonuçta bu belki uzun yıllardan beri bazı problemler olabilir. Son dönemde artmış problemler olabilir. Biz gardımızı alalım. Öyle özellikli bir şey değil tüm Türkiye çapında bu çalışmalar yapılıyor. Tabi bununda zorlukları var. Ama ben Afyon’da çok önemli bir problem yaşayacağımızı düşünmüyorum” dedi.

AFYON İLE İLGİLİ HAYALLERİM VAR

Afyonkarahisar ile ilgili hayallerinin olduğunu dile getiren Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı, “Şimdi şöyle, eğer iktidarda olan bir partinin milletvekili olursanız gerçekten çok şey yapılabilir. Ben şimdi bu süreci girerken aslında bir takım fikirlerim vardı. Afyon’un kent olarak vizyonunun geliştirilmesi daha agresif bir çalışma yapılması lazım. Ayazini’ni hatırlayın Gökmen vali döneminde çok agresif bir çalışmayla bir anda bir şeyler ortaya çıkarıldı ama şuanda mesela orası artık pazarlanması gereken bir yer. Sizin bir çayınız var bunu iyi anlatmanız lazım içenlerini artırmanız lazım ve ürünün pazarlanması lazım. Afyon’da termalin olması ve ciddi bir altyapı oluşmuş olması 4 bin yıllık tarihin olması ve beraberinde gastronominin olması. Yani tarih var kültür var termal var hepsinin olduğu bir yerin ulaşımının da iyi olması ve beraberinde çok iyi pazarlanması gerekiyor. Yani siz ürününüzü iyi pazarlamazsanız ve sadece lokal yani yerel olarak ya da sadece Türkiye’ye özgü yurtdışında yaşayan Türkler için bir ürün ortaya koyarsanız, sizin pazarınız küçük bir pazar olur. Burada iddialı olmak ve bütün dünyaya hitap eden bir şehir olmak gerekiyor” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK 3’E GİRERİZ

Afyon’un Türkiye genelinde turizmde ilk 3’e girebileceğini söyleyen Milletvekili Adayı Arabacı, “Tabi bu şehrin tarihi kısımlarının şehir içindeki alanlarının da turistlere özgü olarak ta geliştirilmesi lazım. Ben bunlarla ilgili bir milletvekili çok fazla bir şey yapabilir mi? Bence yapabilir. Vizyonunu ortaya koyarsın ve sivil toplum kuruluşlarını kamu kuruluşlarını işadamlarını hepsine bu vizyon çerçevesinde harekete geçirebilirsin. Gelişimci olursun. Birlikte yapılabilecek çok hamle olur ve bu hamlelerin bir kısmı işe yaramaz belki ama bir kısmı bakarsın patlar. Ben inanın Afyon’un akıllı bir stratejiyle ve bu söylediklerinizin yapılmasıyla 3-4 sene içinde Türkiye’de ki en önemli 3-4 turizm kentinden birisi haline bile gelme yoluna gireceğine inanıyorum. Bu hem istihdam açısından işe yarar hem de bütün şehrin ekonomisini çok büyütebilir. Biliyorsunuz gayri milli hasılada Afyon Türkiye’nin batı tarafına kişi başı düşen gelir açısından en düşük ili. Birçok konuda bu noktada iyi değiliz. Bunlar hepsi aslında patlar tarzında böyle ciddi bir biçim hızlı bir şekilde büyütülebilecek şeyler. İstihdam Ofisi de böyle ben siyasete girdiğim gün istihdam ofisi açarım diye düşünmüyordum. Bu dolaşmalardan sonra aslında bağlantıların kopuk olduğunu gördüm. İşkur mesela ellerinden geleni yapıyorlar ama onların görev tanımları belli ve çok yukarıdan yani Ankara’dan gelen bir yönetim anlayışı var lokalde sorun çözmeye çok uygun bir yapısı yok. Lokalde sorunu çözmeniz için paydaşları bir araya getirmeniz lazım ihtiyaçlara yönelik hareketler sağlamanız lazım. Yani buna benzer tabi ki iktidarın milletvekili olduğunuzda ilin bütün müdürlükleriyle bağlantınız olacak ve oradaki kadroları oradaki insan kaynağını tekrar harekete geçireceksiniz. Ben inanın dolaşırken şunu görüyorum çok fazla değerimiz var, çok fazla yetişmiş insan var. Ben şaşırıyorum yani bu kadar yetişmiş insan var ama onlara biz yol açamamışız. Onlar kendi ortamlarında bir şekilde değerlerini yansıtamadıkları hayatın içindeler hatta mutsuzlar. Onarla siz bir heyecan ve bir vizyon hedef koyarsanız onların hepsi uçuşa geçebilir. Bunda da gerçekten çok samimi olarak söylüyorum” dedi.

GÜNAHLARINI ALMAMAK LAZIM

Gazeteci-Yazar Ertuğrul Sevim’in, “Mustafa bey bir açıklamanızda partililere verdiğiniz yemekte demirden korksam trene binmezdim demiştiniz kamuoyunda da sizin iş adamı olduğunuzu yatırımlarınızın olduğu işte niye siyasete girdi gibi üstü kapalı sizin işlerinizin yolunda gidemeyeceği gibi bir görüş hakim. Örtülü ya da örtüsüz hakikaten bir tehdit aldınız mı?” sorusuna cevap veren Arabacı, “İlk dönem bunları konuşmak belki doğaldı ama şuan da geldiğimiz nokta da biraz önce de demokrasi kültüründen bahsettim. Demokrasi kültüründe bunların olmaması lazım. Dolaylı yoldan konuşanlar duydum ama direk yetkili herhangi bir şahsın ne bana ne yakın çevreme hiçbir şey söylediğini duymadım günahlarını almamak lazım. Fakat bu tarz şeyleri çok kaşımak isteyen insanlar mevcut. Yani sonuçta buna net olarak öyle bir şey yok diyebilirim. Bu süreç söylemediğiniz sözlerin uydurulduğu maalesef trollük diye bir şey var hayatımızda ve bu seçim döneminin zaman zaman kaotik ortamları da oluyor. Bu ortamın içinde ki şeyleri değerlendirirken tekrar sizin süzgeçler yapmanızda gerekiyor ben şuana kadar o tarz bir şey hiç almadım da hissetmedim de” dedi.

YETERLİ HEKİM DAĞILIMI YOK

İktidar Milletvekilleri tarafından gündeme getirilen yeni bir hastane yapımı ile ilgili de konuşan Milletvekili Adayı Mustafa Enis Arabacı, “Afyon’da sağlık yapımız hiç fena değil. Bina alt yapımızda hiç fena değil. En büyük problem insan kaynağı. Yeterli hekim dağılımı yok. İlçelerimizde özellikle. Bütün çözümleri hep binalarda arıyoruz ama bence organizasyonda problemler var. Beraberinde de bir hastane yapılmasına hayır demem insanların daha kolay ulaşabileceği bir hastane yapılmasına hayır demem. Ama zorluk derecesi yüksek olan işlerin yapılacak merkezin tek tarafta toplanması insan kaynağını verimli kullanması da gerekir. Yalnız bunun bir proje değil de sanırım bu seçim döneminde ki söylenmiş sözlerden bir tanesi olduğunu düşünüyorum öyle biliyorum”

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti