Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

MARKA KENT

Son dönemde çokça duyduğumuz bir laf: “Marka Kent”
Afyonkarahisar için de bu sıfatı sıkça kullanıyoruz uzun zamandır. Bu sıfatı hak etmek için, lafların altını doldurabilmek için son dönemde atılan adımlar gerçekten dikkat çekici. “Marka kentiz” demekle olup bitmiyor her şey.
Bakınız ardı ardına düzenlenen kültürel, sportif, sanatsal ve lezzet etkinlikleri hep bunun çabası. “Marka kent” lafı ilk kullanılmaya başladığında biz dahil pek çok hemşehrimiz eleştiriler yönelttik bu sıfatı kullananlara. “Öyle söylemekle olmaz, marka kent lafının altını doldurmak gerek, çalışmak, çabalamak gerek” dedik. Haklıydık da…
Bugün “Marka kent” lafının altının doldurulmaya başlandığını mutlulukla izliyoruz.
Dünya Motokros Festivali, GatroAfyon Festivali, sinema çalışmaları bu kapsamda değerlendirilmeli. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Afyonkarahisar’ı Gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı’na” dahil etmesi ile ilgili duygu ve düşüncelerimizi aktarmıştık daha önce. Marka kent çalışmaları kapsamındaki bir başka takdire değer çalışma ise “AŞK Kültür ve Sanat Günleri”…

 

 

“AŞK KÜLTÜR VE SANAT GÜNLERİ” FARK OLUŞTURUYOR

 

Afyonkarahisar’da bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ve adını gelmiş geçmiş en önemli hattatlardan, hemşehrimiz Ahmet Şemsettin Karahisari’den alan AŞK Kültür ve Sanat Günleri, yoğun bir katılımla gerçekleşti. Kasım ve Aralık ayında da farklı organizasyonlarla kültür sanat etkinliklerine devam edecek olan Afyon, bu vesileyle kültür ve sanat potansiyelini gözler önüne serecek.
1. Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali kapsamında Türkiye’nin dört bir yanından zanaatkârları ve sanatçıları ağırladı. El sanatları ustalarının sunumları, atölye çalışmaları, geleneksel sporlar, konserler, hat çalışmaları, filmler, sergiler, ürünlerin tanıtımı, şiir şöleni, halk oyunları, konferanslar ve söyleşiler gibi yoğun bir programla gerçekleşen festival, Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır’ın girişimleriyle Afyon’un kültür ve sanat alanında dinamiklerini harekete geçirecek bir şekilde organize edildi. Festivalin ikinci kısmı ise Kasım ve Aralık ayında gerçekleşecek.

 

ŞEHRİN TARİHİYLE BAĞ KURAN EL SANATLARI ÖN PLANDA

 

8000 yıllık tarihinin zenginliğiyle birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Afyonkarahisar’ın folklorik özelliklerini ön plana çıkaran festival şehrin kültür ve sanat potansiyelini gözler önüne sermeyi başardı. Şehrin geçmişiyle bağ kurmayı sağlayan geleneksel el sanatlarını yaşatarak Afyon’un tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilen festivale aynı zamanda bölgede bulunan kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, STK’lar, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve özel sektör de destek verdi. Hat sanatında Anadolu’nun yedi büyük üstadından biri kabul edilen Ahmed Şemseddîn Karahisârî’nin ismini taşıyan festival geleneksel el sanatlarının, hat sanatının, zanaatkârlığın ön plana çıkarılmasını ve gelecek yıllarda da devam etmesini amaçlıyor. Sanat tarihimizdeki ilk grafik üstadı olmasının yanı sıra sanatta sürekli yeni kompozisyon ve biçimler arayan Ahmed Şemseddîn Karahisârî’den ilhamla atölye çalışmaları ile desteklenen faaliyetler yoluyla kültürümüzün tanıtılması, kültürel ve sanatsal mekânların oluşturulması, turistik ürünlerin ortaya konulabilmesi, yaşatılması festivalin temel amaçlarından birini oluşturuyor.

 

SIRADA EBRU FESTİVALİ VAR

 

Afyon 11-13 Ekim tarihlerinde gerçekleşen AŞK Kültür ve Sanat Günleri’nin ardından birçok etkinliğe daha ev sahipliği yapmaya devam edecek. Kasım ve Aralık ayında devam edecek olan ikinci kısımda ise Kazılar ve Yüzey Araştırmaları Paneli, Uluslararası Ebru festivali, Selman-ı Farisi Paneli, Kültürümüzde Çocuk Yetiştirme Konferansı, duvar yazıları, sanat sokağı çalışmaları, kadınlarımıza yönelik farkındalık çalışmaları, tiyatrolar, film gösterimleri, il ve ilçelerde konserler vb. zengin bir program yer alacak.
Şimdi sırada 11-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Ebru Festivali var.

 

DİĞER İLLERE ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

 

Duyuyoruz ki ilimize gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri AŞK Kültür ve Sanat Günleri etkinliklerinden oldukça etkilenmişler. Öyle ki bu çalışmalar diğer illere örnek gösterilmeye başlandı. Tahminlere göre Zafer Meydanı’ndaki etkinliklere günlük en az 2-3 bin kişilik katılımla 40 bini aşkın kişi katılım gerçekleştirdi. Emeği geçen herkesi kutluyor, tebrik ediyoruz. Bu etkinliklerin kurumsallaşıp, kökleşmesi içen “Gayrete devam” diyoruz.

 

TÜRKELİ’YE HAYIRLI OLSUN

 

Refikimiz Afyon Türkeli gazetesi, hem Afyonkarahisar basınının, hem de Anadolu basınının temel taşlarından birisidir. 68 yıllık tarihe sahip Türkeli Gazetesi, sektörümüzün duayenlerinden, saygı duyduğumuz isim H. Hakkı Özsoy tarafından yeni sahiplerine devredildi. Türkeli bayrağını artık işadamları M. Önder Artuk ile İsmail Palalı dalgalandıracaklar.
1990’lı yıllarda Kocatepe ve Türkeli Gazeteleri’nin ortaklığı nedeniyle bizim de emeğimizin sindiği, yıllarca karanlık oda hizmetlerinden, montaj çalışmalarına, muhabirlikten, gazete kırımı işine kadar emek verdiğim, bugün de baskısını matbaamızda gerçekleştirdiğimiz Türkeli Gazetesi’ndeki devir teslimin, Özsoy, Artuk ve Palalı ailelerine, ayrıca tüm basın camiamıza hayırlı olmasını diliyorum. Kocatepe ve Küçükkurt ailesi adına “Türkeli geleneği”ni bugünlere taşıyanlara teşekkür ediyor, bugünden geleceğe aktaracak olanlara da başarılar diliyorum. Hayırlı olsun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER