Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meclis’te isim krizi – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Meclis’te isim krizi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin dün akşam ki, toplantısına “İsim krizi” damga vurdu.

Referandumda “Evet” oyu vereceğini açıklayarak gündeme gelen sanatçı Sezen Aksu ile “Hayır” oyu vereceğini açıklayan Adnan Şensen’in isimlerinin Afyonkarahisar’daki sokaklara verilmesine yönelik AK Parti grubunun önerisi MHP gurubunun muhalefetiyle karşılaştı. Küçük çaplı tartışmanın ardından maddenin görüşülmesi ertelendi
Anayasa değişikliği referandumunda evet, hayır oyu kullanacaklarını açıklayan sanatçılar Sezen Aksu ve Adnan Şenses’in isimlerinin Gedik Ahmet Paşa 1. ve 2. sokaklarına verilmesi yönündeki komisyon kararı meclisin AK Partili ve MHP’li üyeleri arasında ayrılığa neden oldu. Konu Kasım ayındaki olağan meclis toplantısında tekrar ele alınacak. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bazı insanların Türkiye’ye mal olan isimler olduklarını, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer isminin üniversite kampusune verildiğini belirterek; “Bırakın ilimize, ülkemize bile hiçbir faydası olmayan bir insanın ismini verdik. Hiç kimsede bundan rahatsızlığını dile getirmedi. Ben ilk defa dile getirmiş oluyorum özür dilerim.”dedi
“Evet hayır diyenler bağra basılıyor”
Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde Marulcu Mahallesi Gedik Ahmet Paşa 1. ve 2. sokaklarına 12 Eylül referandum oylamasında evet ve hayır oyu kullandıklarını açıklayan sanatçılar Sezen Aksu ve Adnan Şenses’in isimlerinin verilmesi konusu tartışıldı. Referandum sürecinde görüşlerini açıklayan sanatçılar, sivil toplum kuruluşları, iş adamları olduğunu ifade eden Burhanettin Çoban; “Referandumla ilgili görüşünü açıklayan sanatçılardan Sezen Aksu hanım-efendi iyi bir sanatçı. Herkesçe takdir edilen iyi bir müzisyen herkesçe saygı duyulan bir insan. Referandum öncesinde kendisi ‘Eksiklere rağmen referandumda evet diyeceğim.’diye bir cümle sarf ettiğinden dolayı maalesef bazı kesimler tarafından eleştirilere uğradı. Maalesef İzmir gibi ilericiliğin, çağdaşlığın ileri seviyede olduğu bir yerde isminin bulunduğu sokağın tabelası söküldü. Türkiye’de bir çok yerinde biliyorsunuz Sezen Aksu’nun ismi cadde ve sokaklara verildi. Biz Afyonkarahisar halkı olarak şöyle düşündük; dedik ki biz sanatçılarımızın hepsini seviyoruz. Evet ve hayır diyeni de bağrımıza basıyoruz. Afyonkarahisar halkı görüşlere demokrasiye saygılı insanlardır. Bir sanatçıyı seviyor takdir ediyorsa bunun evet ya da hayır demesi onun tercihinde etkili olamaz. Bu nedenle biz de Afyon halkı adına, Afyonlu’nun demokrasiye saygısını göstermek, sanatçılara saygısını sevgisini göstermek amacıyla hem evet diyen hem de hayır diyen açıkça iki sanatçı ismini caddelerde göreceksiniz. Hayır diyen sanatçılarımız arasında da; Bedri Baykam, Tarık Akan, Edip Akbayram, Adnan Şenses gibi sanatçılar var. Adnan Şenses açıklamasında, ‘Sekiz yıldır iktidardalar. Şimdi mi akıllarına anayasa değişikliği geliyor. Türkiye’nin bağımsız kalması, Atatürk’ün devrimlerinin korunması gerektiğine inanan bir insanım. Bizim sanat camiası açıkçası bu konuyu pek bilmiyor vatandaş da bilmi-yor. Ama ben Atatürk’ün çocuğuyum. Tabi ki hayır diyeceğim.’diye bir açıklama yapmış.”dedi.
“Siyasete alet edilmemeli”
Adnan Şenses’in 2007 yılı seçimleri sırasında MHP’ye açıkça oy verilmesini desteklediğini belirten Çoban, Şenses’in seçim propaganda çalışmalarına katıldığını kaydetti. Çoban, kendileri için siyasi tercih ve görüşünün hiç önemli olmadığını şehir halkı adına Adnan Şenses ve onun gibi hayır diyenlerle, Sezen Aksu ve evet diyenleri de sanatçı olsun olmasın herkesi sevdiklerini vurguladı. Bu nedenlerle Marulcu Mahallesi’nde Gedik Ahmet Paşa 1. ve 2. sokaklarının 1. sokağına Sezen Aksu, 2. sokağına da Adnan Şenses isimlerinin verilmesini uygun gören komisyon raporunu oylamaya sundu. Burhanettin Çoban, meclisin raporu kabul etmesi halinde Afyonkarahisar Belediyesi’nin örnek bir uygulama yapmış olacağını ifade etti. Oylama öncesi AK Partili üyelerinden Suzan Yonca, bu kararı alkışlamak istediğini belirtti. Alkışlama akabinde söz isteyen MHP üyelerinden Mehmet Soner’den gerekçesiyle ilk itiraz geldi. Soner, sanatçılara ve sanatlarına sözü bulunmadığını, saygısının sonsuz olduğunu sanatçıların siyasi görüşlerinin hiç kimseyi bağlamayacağını dile getirdi. Afyonkarahisar Belediyesi’nin bu konuyu referandum, evet hayır konusu olmadan gündeme getirmesi halinde kendisine göre bir mahsur olamayacağını savunan Mehmet Soner; “Şu anki tutum bazı kasaba Belediye Başkanları’nın basında gündeme gelebilmek için koskoca Sezen Aksu Bulvarını yakıp yıkıyorlar. Ama ben bunu Afyonkarahisar Belediyesine yakıştıramıyorum. Sanatçılara saygım sonsuz. Fakat bu bahane ile bu isimlerin verilmesi bana ters geliyor. Kendilerinin şahsı hakkında hiçbir yorumum ve art niyetim yok. Fakat bu siyasete alet edilmiş gibi geliyor. Ben bu isimlerin bu bağlamda verilmesini istemiyorum.”diye konuştu.
“Aksu’nun siyasi kimliği iki tarafa da ters”
MHP üyelerinden Halil İbrahim Baykara, kendisinin de Sezen Aksu ve Adnan Şenses isimlerinin sokaklara verilmesine sıcak bakmadığını, sanatçı kimliklerine yönelik bir söylemi bulunmadığını belirtti. Siyasi kimlik konusunda özellike Aksu’nun geçmişteki siyasi kimliğini Burhanettin Çoban’ın unutmuş olabileceğini söyleyen Baykara; “Bundan 30 sene önce onun ne olduğunu herkes biliyor. Bundan dolayı bence bu isimlerin verilmesi bence çok yanlış. Yani Afyon’a hiçbir katkıları olmayan insanlar. Onların ne oy verdikleri önemli değil. Bu memlekette hayır ve evet oyu kullananlar memlekete hayırlı olacağını düşündükleri için evet hayır oyu kullandılar. Yani birisi diğerinden daha üstün değildir. Yani siyasi kimlikleri de hoş değildir bence. Yaşantıları da öyle.”şeklinde konuştu. Adnan Şenses’in Baykara’nın partisi MHP adına açıkça çalıştığına değinen Çoban’a sanatçıların yaşam şeklinin önem arz ettiği fikrini tekrarlayan Baykara şöyle konuştu: “Bir insan AK Partili olabilir, MHP’li olabilir, CHP’li olabilir. Fakat ne olursa olsun yaşam şekilleri, fikirleri önemlidir. Sadece Afyon’a değil Türkiye’ye sanatından başka verdiği ne var? Benim çocuğumun ona örnek gösterebileceğim nesi var? Yani çok ayıp. Siyasi kimliği size de ters bize de ters.” MHP üyelerinden Bayındırlık İmar Komisyon Üyesi Özcan Şarlak, sokak ve caddelere şehit isimleri verilme kararını belirterek söz konusu sokaklardan birine halasının oğlu şehit Yüzbaşı Erdinç Şatırer’in isminin verilmesini aksi halde şehidimizin kemiklerinin sızlayacağını şehit anne babasının bu sokakta ikamet ettiğini dile getirdi.
“Sezer’in de hiçbir yararı olmadı”
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, gelecek toplantıda konunun tekrar değerlendirilebileceğini takdirin meclise ait olduğunu söyledi. Bakış açısının önem arz ettiğine değinen Çoban şunları söyledi: “Bazı insanlar Türkiye’ye mal olmuş insanlar. Biz Ahmet Necdet Sezer ismini koskoca kampuse verdik. Bırakın ilimize, ülkemize bile hiçbir faydası olmayan bir insanın ismini verdik. Hiç kimse de bundan rahatsızlığını dile getirmedi. Ben ilk defa dile getirmiş oluyorum özür dilerim. Sezen Aksu’nun sanatını müzikle uğraşan herkes onun Türkiye çapında bir isim olduğunu söylüyor. Yaşam şekli ile ilgili bir şeyini ben duymadım. Yani öyle bir şey yok. Bu konunun gelecek toplantıda görüşülmesine oy birliği ile karar verildi.”
Öte yandan toplantıda Trafik komisyonu üyelerinden Halil İbrahim Baykara, şahsi bilgisi ve çabası dahilinde ciddi bir çalışma içerisine gireceğini, şehiriçi trafiği ve toplu taşıma ile ilgili sorunların çözümünde herkesin katkı sunması gerektiğini belirtti. Baykara’nın sözleri üzerine Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yerel seçimler öncesinde yürüttüğü çalışmalar sırasında minibüsçü esnafı ile görüştüğünü, minibüsçülerin taleplerinin halk menfaati doğrultusunda değerlendirileceğini belirttiğini hatırlattı. Taleplerle ilgili güzergahtan muvaffakat belgesi alındığını kaydeden Başkan Çoban, minibüsçülerde paylaşma anlayışının olmadığını söyledi. Burhanettin Çoban; “Bizim odamızda 11 adet minibüs durağı ile toplandık. Minübüs hatlarının kaldırılıp 8 ana güzergahla eşit ve emanet şekilde çalışılması gündeme geldi. Toplantıda bu duruma 11 durak razı olurken sonra bu sayı 7 durağa indi. Minübüsçü arasınd anlaşamıyor Belediye yönetimi bunu düzeltsin deniyor. Ondan sonrada bıçaklar, silahlar konuşuyor. Minibüsçü esnafı basit bir şeyden bile yorgan yakabiliyor.” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti