Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meclis’te “teleferik” tartışması

Teleferik Projesi yarın ihaleye

Teleferik Projesi yarın ihaleye çıkacak. Belediye Meclisi’nin Mart ayı toplantısında muhalefet kanadının üyeleri projenin ve 400 yolcu garantisinin ihaleye çıkmadan tekrar gözden geçirilmesini talep etti

 

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Mart ayı toplantısı dün akşam Meclis Toplantı Salonunda Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Başkanlığında yapıldı.
BAĞ-KUR BİNASI MEKANİK OTOPARK OLACAK
Toplantıda Burmalı Mahallesi’nde bulunan Bağ-Kur Müdürlüğünün Çok Katlı Mekanik Otopark Alanına dönüştürülmesini uygun gören komisyon raporu oybirliği ile kabul edildi. Alanın otopark ihtiyacının karşılanması için katlı otopark yapılması için alınan kararla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, eski Bağ-Kur binasının olduğu yeri Afyonkarahisar Belediyesi olarak satın aldıklarını söyledi. Zeybek, “Bu alanı Uzun Çarşı’daki trafik yoğunluğunu azaltalım diye mekanik otopark yapma düşüncemiz var.” dedi.
MUHALEFET TELEFERİK PROJESİNİ SORDU
Teleferik Projesi ile ilgili şartnameyi ve projenin nasıl yapılacağı, seyir terasının nereye yapılacağı, kış şartları göz önüne alındığında yıllık 140 bin yolcu garantisi verilirken hangi kriterlerin göz önüne alındığına dair kamuoyunun bilgilendirilmesi ve konunun yeniden gözden geçirilmesini talep edilen muhalefet önergesi doğrultusunda Teleferik Projesi hakkında Fen İşleri Müdürü Onur Sadioğlu bilgi verdi. Teleferik Tesisini Erdal Akar Parkı bölgesinde Karahisar Kalesi’nin üst kotuna, bayrak direğinin alt kotuna kurulacak bir sistem olarak ifade eden Sadioğlu, “Yaklaşık 590 metre uzunluğunda bir sistem kurulacak. Bu sistemle birlikte Kale üst kotunda çevre düzenlemesi ve kafeterya tesisi yapımı olacak. Bunların hepsinin avam projeleri kurul tarafından onaylandı. Alt kotta satış üniteleri ve alt kotta ki tesisimiz olacak. Bununla ilgili biz daha önceden bu ihaleyi yapmıştık. Ancak yatırımcı firma işe ekonomik durumlardan dolayı başlayamadı. Bu nedenle sözleşmeyi fesh edip teminatı irat kaydettik. Şimdi nasip olursa tekrar 4 Mart Çarşamba günü bunun ihalesi yapılacak. Fizibilite çalışması önceden yapılmıştı. Biz bunu tekrar güncelleyip yaklaşık maliyetini oluşturduk. Öncelikle tesis maliyet bedeli ortaya çıktı. Bir de bunun işletme bedeli oldu. Bunu 15 yıllık süre ile hesapladığımızda yaklaşık 40 milyona yakın bir bedel tutuyor. Tesis maliyeti artık yıllık işletme bedelleri 15 yıllık yaklaşık 40 milyon TL’ye yakın bir bedel çıkıyor.” diye konuştu.
“GARANTİ BİLET SÜRESİ 15 YIL”
Sadioğlu, “Garanti bilet süremiz 15 yıl, tesisi işletme süremiz 25 yıldır. Bilet fiyatı sabit olmayacak. Fiyat artışı Meclisimizin takdirindedir. Sonuçta güç bizim elimizdedir. Alt kotta ve üst kotta kurulacak tüm tesislerin artı teleferik tesisinin toplam cirosunun yüzde kaçını bize vereceğini biz yarışma usulü ile bu ihaleyi yapacağız. Tüm tesislerden toplam cirosunun yüzde kaçını bize teklif edileceği üzerinden kapalı zarf usulü ile 4 Mart’ta ihale yapacağız. Bir noktada biz bu tesise ortağız.” şeklinde konuştu.
Teleferik Tesisini hiç kimsenin kullanmaması halinde bile 15 yılda Afyonkarahisar Belediyesi’nin tesisi almış olacağını aktaran Sadioğlu, “Yaptığımız hesaplara göre her halükarda kardayız. Kira oranı da her yıl firma tarafından arttırılarak ödenecek. Şu anda dosya alan firmalarda vardır. Şimdilik sayısını söylemiyorum.” dedi.
Millet İttifakının CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Hüsnü Taşer, Teleferik yatırımının Afyonkarahisar için önemli bir yatırım olduğunu söyledi. Taşer, “Ben hala tereddüt yaşıyorum. Günlük 500’de kalmayıp sayı 400’e dahi düşse şehre gelen turistin kullanımıyla, yıllara sari olarak burayı kullanan yerli halkın kullanım adedi azalacaktır. Bu noktada hazır ihalesi yapılmadan projenin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi. >> Burcu AYDIN’ın haberinin ayrıntıları yarın gazeteniz Kocatepe’de