Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Melek yüzlülerin servisi denemeye değer

VİDEOYU PAYLAŞ

Afyonkarahisar Down Sendromlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Mert geçtiğimiz Kasım ayında hizmete giren Melike Nur Melek Yüzlüler Restaurant Kafe faaliyetlerini anlattı. Mert, kafe ve melek yüzlü servis elemanlarının güler yüzlü servisinin mutlak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi

2018 yılında kurulan Afyonkarahisar Down Sendromlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Mert, Kocatepe Gazetesi muhabirine 3 Kasım 2019 tarihinde hizmete açılan down sendromlu gençlerin çalıştığı Melike Nur Melek Yüzlüler Restaurant Kafe sürecini değerlendirdi.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar Down Sendromlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ne zaman ve hangi amaçla kuruldu?
Fatma Mert: Derneğimiz 2018 yılında kuruldu. Bir de İstanbul’da bir federasyonumuz var. 22 ilde ve ülkede Down Sendromlu çocuklarımızla ilgili derneklerimiz var. Afyon’da da bir dernek kurma gereğini duyduk.
Burcu Aydın: İki yıl önce dernek kurma ihtiyacı gereği yerine getirildi. Peki down sendromlu çocukların, gençlerin çalıştığı kafe restaurantı açma fikri nasıl ortaya çıktı?
Fatma Mert: Derneğimizi kurduktan sonra da bir proje yaptım. Bu söyleşiyi yaptığımız kafe restaurantımızda 18 yaş üzeri 14 gencimiz çalışıyor. Evde olup eğitimin tamamlamış çocuklarımız burada çalışıyorlar. En üst katta eğitim salonumuz var. Orada da yaş grubu ayrımı olmaksızın down sendromlu çocuklarımızın eğitimleri yapılıyor. Yani hayatın bir parçası olarak iş hayatına, çalışmaya adapte olan çocuklarımızın eğitimleri de kesintisiz devam ediyor. Öğretmenlerimizin öncülüğünde dil, ritim eğitimleri veriliyor. Kur’an-ı Kerim, Ebru Sanatı, Takı Tasarımı gibi çeşitli eğitimler ve etkinliklere yer veriliyor. Çocuklarımızın el becerilerini geliştirip enerjilerini atarak ortaya bir eser çıkarabilecekleri eğitim programlarımız var. Burada üniversiteden ve Halk Eğitim Merkezi’nden görevlendirilen hocalarımız var.
Burcu Aydın: Down sendromlu kardeşlerimizin istihdamına iş hayatına kazandırılması düşüncesi nasıl oluştu?
Fatma Mert: Derneği ilk kurduğumuzda çocuklarımızın, gençlerimizin aileleriyle bir araya geldiğimizde ailelerle zaman anlamında enerjilerini atamama anlamında sıkıntıları öğrendik. Bundan hareketle böyle bir proje aklıma geldi. Bence Afyon’da bu bir eksikti. Hemen hemen Türkiye de diğer illerimizde var. Bizim Afyon’da da olmasını arzu ettim. Diğer illerimizdeki örneklerde de ya Belediyeler tarafından böyle işletmeler açılmış ya da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetle Müdürlüklerince açılmıştır. Bizim açtığımız bu kafe Türkiye de ilk defa dernek uhdesinde iktisadi işletme olarak kurulan, derneğe ait bir kafedir. Şahsım tarafından kurulan derneğe bağlı iktisadi bir işletme olarak çocuklarımızla halkımıza en iyi kafe ve restaurant hizmetini vermeye çalışıyoruz.
Burcu Aydın: Bir iktisadi işletme olarak elde edilen gelir nasıl değerlendiriliyor?
Fatma Mert: Sizin vesilenizle bir açıklamada bulunmak istiyorum. Bize sıkça kafe restaurant gelirinin nasıl değerlendirildiği soruluyor. Kafe restaurantımız henüz yeni olduğundan kara geçmiş durumda değildir. Fakat ilerleyen süreçte ki amacımız buranın geliriyle ailelere destek olmaktır. Daha ilerleyen zamanda ise kısmet olursa buradan elde edilecek gelirle bir okul yaptırmayı planlıyorum. Sadece down sendromlu çocuklarımızın eğitim gördüğü bir okul yapımı planladık. Projemizin içerisinde bu da var.
Burcu Aydın: Özel bir işletmede iş disiplini v.d hususlarda down sendromlu kardeşlerimizi çalıştırma kararını alma noktasında çekinceleriniz oldu mu?
Fatma Mert: Şu anda tüm Türkiye ortamında sağlıklı gençlerimizin, çocuklarımızın çalışma ortamında sıkıntılar varken bunlarda daha farklı sıkıntılar vardı. Biz devletimizin eğitim ve rehabilite imkânlarına ek olarak ailelere katkı sağlamayı da amaç edindik. Ailelerimizle görüşmelerimizde Afyon’da günün birinde bir down sendromlulara özel bir kafe hayalleri olduğunu öğrendik. Aileler bir araya gelerek bir kafe açmayı düşünmüşler. Türkiye de ki örnekleri malum. Ben bunu biraz daha detaylandırarak bir proje haline getirdim. Tabii zor oldu. Ama bu çalışma bir yıl gibi bir zaman diliminde ortaya çıktı. Tamamen burası yardımlar ve maddi desteklerle bu hale geldi. Kafemizde ki tüm eşyaları hayırsever bağışları ve madde desteklerle elde ettik. Burada her şey bağış usulü yapılıyor. Kendi imkânlarımızla bende destek oldum. Fakat bir yıllık yoğun uğraş ve emeklerimizin sonucu burayı oluşturduk. Hafta sonları ve sürekli günü birlik birkaç saatlik geliş gidişlerle işleri yoluna koymak için çabaladım. Söz ettiğim üzere tabii ki zor oldu. Çok şükür sonuçlandırabildik. İşin manevi hazzı yorgunluğu almış oldu.
Burcu Aydın: Gerçek dostlar kromozom saymaz düsturuyla toplumun down sendromlu gençlere ve çocuklara bakış açısını nasıl yorumlarsınız? İş hayatında bu gençlerimize ve çocuklarımıza karşı bir ön yargı var mı?
Fatma Mert: Bir ön yargı olmadı. Ama biz zaten hep şunu söylüyoruz; Sizin vasıtanızla tüm Afyonkarahisar halkına ve Türkiye’ye şunu söylemek istiyorum. Bu çocuklarımıza acımak yerine destek olmak gerekiyor. Bu destek toplumsal anlamda olmalıdır. Sağlıklı çocuklarla okullarda bu çocuklarımızın kaynaşmalarından tutunda öğretmenlerin bunu teşvik etmelerine kadar buna ihtiyaç var. Kafemizin mutfağında çalışanlarımız çocuklarımızın ablaları. İşin başında biz bunu gözettik. Sağ olsun tüm personelimiz bunu gözetiyorlar. Sağ olsunlar yakından ilgileniyorlar. Çocuklarımızın saldırganlıkları ve rahatsız edici tavır ve tutumları kesinlikle söz konusu değildir. Samimi, güler yüzlü, sıcak bir hizmet anlayışını en iyi şekilde yansıtmaktadırlar. Müşterilerimizin şikâyet edecekleri bir durumları yok. Maşallahları var. Bana göre sağlıklı garson abla ve ağabeylerinden daha güzel hizmet ediyorlar.
Burcu Aydın: Kafe restaurantta kaç kişi kaç down sendromlu çalışan var?
Fatma Mert: Down sendromlu çocuklarımız servis elemanı olarak çalışıyorlar. Dönüşümlü olarak çalışmalarını yürütüyorlar. Belli saatler usulüyle onları yormadan sadece disiplin etmeye bir şeyler öğretmeye çalışıyoruz. Mutfakta hazırlanan yiyeceklerden, temizliğe kadar bir kafe restauranttan beklene kaliteli hizmeti sağlayan personelimiz ciddiyetle çalışmalarını yürütüyor. Bu çocuklarımız yemek ve temizlikte değil sadece servis elemanı olarak çalışıyorlar.
Burcu Aydın: Topluma, şehir insanına bu vesile ile vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Fatma Mert: Ana amacımız çok şık bir kafe ve restaurantla iyi bir damak tadı yakalayarak Afyonkarahisar halkına hizmet vermektir. Biz bu işte en iyi hizmeti veren yerlerle aynı kaliteyi yakalamak için çabalıyoruz. Aynı şekilde de hizmet etmeye çalışıyoruz. Tüm hemşehrilerimizi büyüğünden küçüğüne kadar, öğrenci kardeşlerimizle yemek yeme ve bir şeyler içme ihtiyacını bizim kafemizde geçirmelerini tavsiye ediyorum. İlave olarak melek yüzlülerimizin güler yüzleriyle hizmet alsınlar. Sabah 7:30’da açılan kafe restaurantımız akşam 23:00’e kadar hizmet veriyor. 60 kişiye kadar grup ağırlama imkânımız var. Özel davet ve organizasyonlar içinde tercih edilebilir durumdayız. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

DİĞER VİDEOLAR

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti