Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Mesaj yazana kadar roman yazarsınız”

Bu haberin fotoğrafı yok
“Mesaj yazana kadar roman yazarsınız”

Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara, Atatürk Anadolu Lisesi’ndeki öğrencileri madde bağımlılığına karşı bilinçlendirdi.

Baykara, bağımlılığın yalnızca sigara, alkol, uyuşturucu ile sınırlı kalmadığını dikkat çekici örneklerle açıkladı. Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara, öğrencilere yönelik bilinçlendirme çalışmalarına Atatürk Anadolu Lisesi’nde devam etti. Baykara, bağımlılığın, insan hayatını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak internet, cep telefonu ve televizyon gibi teknolojik gelişmelerin de bağımlılığa dönüşebileceğini bildirdi. Baykara, “Günümüzde de farklı fırsatlar karşımıza çıkıyor. Bugün dünyadaki en önemli şey teknoloji. Örneğin cep telefonu. Bundan 20-30 sene önce Ankara ile görüşmek için günlerce, haftalarca beklediğimizi biliyoruz. Şimdi bir tuşa bastığınız zaman dünyanın her yeri ile görüşebiliyorsunuz. İkinci teknolojik gelişme, bilgisayar ve internet. Üçüncüsü de medya, iletişim, televizyon. Dünyanın öbür ucunda olan bir olayı saniyesinde haber olarak takip edebiliyoruz. Bunlar yüzyılın fırsatları. Ama bir bakıyoruz, yüzyılın fırsatlarını tehdide çeviriyoruz. Binlerce mesaj yazıyorsunuz cep telefonuyla. O mesajları yazana kadar roman yazarsınız, Kemal Tahir gibi, Yaşar Kemal gibi” dedi.
Sosyal paylaşım eleştirisi
Baykara, sosyal paylaşım denilince de akla Facebook geldiğini hatırlatarak “İnternete girdiğiniz zaman, haberlere girmiyorsunuz. Sosyal paylaşım deyince aklımıza Facebook geliyor. Ama gerçek sosyal paylaşım nedir, ben size söyleyeyim mi? Gerçek sosyal paylaşım, Göğüs Hastanesi, Devlet Hastanesi’nde. Vaktinizin bir kısmını Göğüs Hastanesi’ne ayırın arkadaşlar. Göğüs Hastanesi’nde sigaradan dolayı zarar görmüş insanları göreceksiniz. Onların ziyaretçileri de yok, hastalıkları kronikleştiğinden dolayı. Gerçek sosyal paylaşım, onları ziyaret etmek ve ihtiyaçlarını gidermektir” diye konuştu.
Bağımlılık her yeri tehdit ediyor
İçinde bulunduğumuz yüzyılda madde bağımlılığının dünyayı tehdit ettiği gibi, ülkemizi ve Afyonkarahisar’ı da tehdit ettiğini kaydeden Baykara, “Madde alındığı zaman, kişinin sinir sistemini etkile-yerek, psikolojik dengesini bozarak bağımlılık meydana getirir. Bu tip maddelere karşı zayıflık gösteren kişi ise bağımlıdır. Kullanmakta olduğunuz maddeye karşı aşırı bir istek duyuyorsanız, o madde sizi peşinden koşturuyor, birtakım değerlerinizin ve sevdiklerinizin önüne geçmeye başladıysa artık siz bir bağımlısınızdır. Madde kullanımının sonunda yaşanan duruma sahte hal denir. Bu sahte hal kısa sürer. Bu sahte halden sonra bağımlılık yapan madde, karanlık bir dünyaya sizi götürür. Madde bağımlıları, ciddi rahatsızlıklar geçirir ve akli dengeleri alt-üst olur. Madde bağımlısı, bir kullanımdan sonra tekrar madde alma ihtiyacı duyar. Sonrasında kısır döngü artar. Bu kısır döngü kırılmadığı müddetçe birey, bağımlılık sürecine girmiş olur. Aynı etkiyi elde etmek için daha fazla madde kullanmayı ister. Kişi, maddeyi bırakmanın çok zor olduğunu bu aşamada anlar. Sonuç olarak, güvenli bir madde yok. İnsan vücuduna giren her maddeyi hücre tanır ve hafızasına alır” ifadelerini kullandı.
Hiç başlamamak gerek
Kişinin eğitiminin, toplumsal durumunun, gelirinin bireyin madde bağımlılığını etkilemediğini kay-deden Baykara, bağımlılık yapan maddenin, yaşamı alt-üst ettiğini vurguladı. Baykara, “Bir kereden bir şey olmaz demeyin. Bağımlılığı engellemek, ancak hiç başlamamakla mümkün olabilir” şeklinde konuştu.
Baykara, sunumunun ardından öğrencilerle çeşitli uygulamalar yaptı. Öğrenciler arasından bir kişiyi sahneye alıp top sektirmesini istedi. Öğrenci, normal şekilde 17 kez top sektirirken alkol gözlüğüyle 1 kez zor top sektirdi.
Yine bir öğrenciyi sahneye çağıran Baykara, öğrencinin koltukların arasından geçmesini istedi. Koltuklar arasından hiç takılmadan geçen öğrenci, alkol gözlüğü ile aynı başarıyı tekrarlayamadı. Bunun üzerine Kemal Baykara, alkol bağımlılığının insanı kötü yönde etkilediğini, böyle bir eğlencenin olamayacağını vurguladı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti