Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mescid-i Aksa İsrail İçin Neden Önemli?

Mescid-i Aksa İsrail için neden önemli? Bu sorunun cevabı birçokları tarafından merak ediliyor

Mescid-i Aksa İsrail için

Mescid-i Aksa İsrail için neden önemli? Bugün İsrail işgali altında olan ve içerisinde Mescid-i Aksa ile Kubbetüssahra camileriyle birlikte çok sayıda mescit ve Osmanlı’dan kalma onlarca eser barındıran bölgenin genel adı Haremüşerif olarak bilinir.

Mescid-i Aksa İsrail İçin Neden Önemli?

YAHUDİLER İÇİN MESCİD-İ AKSA’NIN ÖNEMİ
Haremüşerif’in batı duvarında Yahudilerin kutsal mekanı olan ağlama duvarı vardır. Ancak Yahudiler, Mescid-i Aksa’nın altında kendileri için kutsal sayılan Süleyman Mabedi ile Musa’nın sandığının bulunduğuna inanır. Onlara göre sandığın içinde eski ahit vardır. Yahudilere göre hem mabed hem de sandığın geri alınması için Mescid-i Aksa’nın yıkılması gerekir. Bu nedenle İsrail yıllardır arkeolojik kazı çalışması altında Mescid-i Aksa’nın altını oymakta, orada tüneller kazarak, kendi kendine yıkılmasını sağlamaya çalışmaktadır.

MESCİD-İ AKSA MÜSLÜMANLAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİ
Kudüs’teki Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi. Bununla birlikte Allah tarafından namazın Müslümanlara farz kılındığı miraç mucizesinin yaşandığı yer. Hazreti Peygamber, miraç gecesi, Kabe’den Mescid-i Aksa’ya gelir, bugün siyah kubbeli olan Mescid-i Aksa’nın bulunduğu yere iner.

Sonra yine bugün sarı kubbeli olan Kubbetüssahra caminin içindeki havada asılı halde duran kayanın üzerine basarak, oradan yedi kat semaya yükselir. O kaya bugün hala Kubbetüssahra’nın içinde, tam ortada, havada asılı olarak durmaktadır ve adına Muallak Taşı denmektedir. Hazreti Peygamber bu mucizevi yolculukta Allah katına çıkar ve namaz müjdesiyle döner.

Hazreti Peygamber aynı gece kendisinden önce gelen bütün peygamberlerle buluşur ve onlara imamlık ederek, namaz kıldırır. Müslümanların Kabe’den önceki ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa, bugün Mekke ve Medine’den sonra İslam dininin en kutsal üçüncü mekanıdır. Mescid-i Aksa, İsra Suresinde “etrafını bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa…” olarak Kuran-ı Kerim’de geçer.

MESCİD-İ AKSA’YA YAPILAN YAHUDİ SALDIRILARI
21 Ağustos 1969: Denis Michael Rohan adlı Avustralyalı bir Yahudi Mescid-i Aksa’yı kundaklama girişiminde bulundu.
Nisan 1980’de Meir Kahane, Mescid-i Aksa’nın bir köşesine patlayıcı madde koyarak patlatmaya çalıştı. 8 Nisan 1982’de bir kez daha Mescid-i Aksa’nın ana girişine patlayıcı madde yerleştirildiyse de cami görevlileri tarafından patlamadan ortaya çıkarıldı.
10 Nisan 1982’de Meir Kahane taraftarlarından bir grup militan, zorla Mescid-i Aksa’ya girmek istedi.
21 Mart 1983’te Mescid-i Aksa’ya gizli bir yoldan girmek için tünel açıldığı tespit edildi. 14 Ocak 1986’da Knesset üyesi bazı parlamenterler askerlerin koruması altında Mescid-i Aksa’ya girmek istediler. 8 Ekim 1990 tarihinde Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıda 30 Filistinli hayatını kaybetti, 800’e yakını yaralandı. Eylül 2000 tarihinde İsrail genel seçimleri öncesi dönemin muhalefet lideri Ariel Şaron, Mescid-i Aksa’ya girdi. Bu provakatif ziyaretin ardından Filistin’de İkinci İntifada çıktı.