Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meslekler, hatıra fotoğrafı olarak kalmasın

Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel
Meslekler, hatıra fotoğrafı olarak kalmasın

Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Hayati Ulusay, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından destek alan bir projeye imza attı. Ulusay ve 2 öğrencisi, Afyonkarahisar’da kalfası ve çırağı kalmayan, ustası işi bıraktıktan sonra devam etmesi zor görünen meslekleri TÜBİTAK Projesi çerçevesinde fotoğrafa aktardı. Ağırlıklı olarak Bolvadin ve Bayat’ta yapılan çekimlerde keçeci, kalaycı, saat tamircisi, demirci, bıçakçı, zilci, hasırcı/sedirci, kadınlar fırını, at arabası tamircisi, halı dokuma, saraç mesleklerinin erbabı ile görüşüldü.
AFYON’A ÖZGÜ
KONU BELİRLENDİ
“Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler” projesi hakkında bilgi veren Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Hayati Ulusay, “Proje fikri, geçen sene TÜBİTAK Öğrenci Projeleri’nin tanıtımı ile bizim zihinlerimizde oluşmaya başladı. 2209 Numaraları Projeler, öğrenci projeleri olarak başlatıldı. Yaygınlaşması, bir sene önce başladı. Öğrencilerimden Suat Tekin, ‘Ben bir proje yapmak istiyorum’ dedi. Afyonkarahisar’da yaşıyoruz, bu ilin üniversitesinde okuyor ve çalışıyoruz, Afyon’a dair bir konu belirleyelim, dedim. Kendi projemi üretmek adına düşündüğüm yok olmaya yüz tutmuş meslekleri tanıtmaya yönelik meslekleri tanımaya yönelik bir proje üretelim istedik. Projenin danışmanlığını ben üstlendim. Yürütücülüğünü Suat Tekin üstlendi, araştırmacılığını da Samet Ağca isimli öğrencim üstlendi” dedi.

 
5 BİN FOTOĞRAF ÇEKİLDİ
Proje onaylandıktan sonra 5 bine yakın fotoğraf çekildiğini, bu fotoğraflar arasından bir seçim yapıldığını söyleyen Ulusay, “TÜBİTAK’a bir dosya hazırladık. Konu, projenin adı, amaçları belirtildi. Projenin kapsamı da en azından çerçeve olarak çizilmiş oldu. Bu anlamda bizim işimizi de kolaylaştırdı. Hangi meslekleri işleyebiliriz diye düşünmeye başladık. Bildiğimiz meslekleri sıraladık, başka meslekler olabilir mi diye de düşündük. Öğrencilerim de çeşitli meslek ustaları ile tanıştılar. Listemize ekledik. Uygulama aşamasında çekimlerin hepsi öğrencilerim tarafından yapıldı. Gerekli teknik desteğinin bir kısmını da Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Fotoğraf Atölyesi’nden destekledik. Bu proje çerçevesinde her meslek için 100’lerce fotoğraf çekildi. 13 mesleğin fotoğrafı çekildi, bu da 5000’e yakın fotoğraf demektir. Eleyerek 48 fotoğrafı sergiledik. Aynı projenin kapsamında bir kitapçık çalışmamız da olacak” ifadelerini kullandı.
BİR YIL SÜREN ÇALIŞMA
Projede emeği olan öğrencilerden Samet Ağca da “Çekimler 1 sene kadar sürdü. Çekim yapacağımız kişilerle önce konuştuk, müsaade istedik. Sonra çekimlere başladık. Herkes işlerinden feragat ederek bize zaman ayırdı. Çalışmamız ile ilgili ön araştırma yaptık” dedi.
>> Murat ARISOY’un Özel Haberi

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti