Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Metroloji, günlük hayatın önemli bir parçası

Metroloji, günlük hayatın önemli bir parçası
Metroloji, günlük hayatın önemli bir parçası

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fizik Bölümü tarafından düzenlenen “Fizik, Metroloji ve Kalibrasyon” konulu seminer, ANS Kampusü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi

Konya’da faaliyet gösteren Uzmanlar Kalibrasyon Merkezinden Hasan Cırık tarafından verilen seminer, AKÜ Fizik Bölüm Başkanı ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mevlüt Doğan’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Seminerde Fizikçilerin çalışma alanlarıyla ilgili bilgiler verdikten sonra ölçmede fizikçilerin önemli bir role sahip olduklarını ifade etti. Hasan Cırık konuşmasında metrolojinin tanımını yaparak, “Metroloji, kelime olarak metreden türetilmiş olup, ölçüm bilimi olarak tanımlanmaktadır. Metrolojinin amacı, bütün ölçüm sistemlerinin temeli olan birimleri tanımlayarak, bilim ve teknolojinin kullanımına sunmak, yapılan bütün ölçümlerin güvenirliliğini ve doğruluğunu sağlamaktır. Metroloji, günlük hayatımızın doğal ve hayati bir parçasını oluşturur. Market ve pazar alışverişleri, kolumuzdaki saatler, cep telefonlarımızdaki küresel yer belirleme sistemleri ve polis radarlarında metroloji önemli bir yere sahiptir” dedi. Cırık, Uluslararası Birimler Sistemi (SI) ile ilgili de bilgiler verdiği konuşmasında tanımlanmış bir fiziksel büyüklüğün kişiden kişiye değişmemesi gerektiğini belirterek, insanların ilk ölçme birimi olarak bedenini kullandığını ve SI birimler sistemi tanımlanmadan önce insanların alışverişlerde başparmak genişliği, karış, ayak, avuç gibi ölçüleri kullandıklarını dile getirdi. (Kocatepe)