Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mevlana ve Sultan Dîvânî, bizlere yol gösteriyor

Bu haberin fotoğrafı yok
Mevlana ve Sultan Dîvânî, bizlere yol gösteriyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevîlik Sempozyumu”nda yapılan konuşmalarda Mevlana ve Sultan Dîvânî’nin rehberlik niteliğini bugün de koruduğu vurgulandı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın ev sahipliğinde Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevîlik Sempozyumu”nda Mevlana, Sultan Divânî ve Afyonkarahisar Mevleviliği işlendi. “Mevlana ve Eserleri, Mevlevi Postnistler, Mevlevihaneler, Mevleviliğin Diğer Tasavvufi Akımlarla İlişkisi, Mevlana ve Mevlevilik Bibliyografyası, Mevlevilikte Adap, Erkan ve Yaşayış, Birey ve Toplum Açısından Mevlevilik, Popüler Kültür ve Mevlevilik, Kültür-Sanat ve Musiki’de Mevlevilik, Sultan Divani ve Afyonkarahisar’da Mevlevilik” başlıkları çerçevesinde birbirinden değerli sunumlar gerçekleştirildi.
MEVLANA BÜYÜK BİR DEHA
Sempozyum’da konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, “Mevlana bizim çok büyük bir değerimiz. Dünyaya açılan güler yüzümüz. Barış söylemleriyle günümüzde ve belki kıyamete kadar bizlere yol gösterecek bir Türk büyüğü, İslam büyüğü ve peşinden gidenleri hidayete kavuşturan büyük bir düşünür. Sözleri hala tüm dünyada okunduğunda insanları düşünmeye sevk eden, derin âlemlere daldıran, bu devirde bu sözler de söylenmiş demek ki dedirten büyük bir deha. Hepimizin bildiği üzere büyük Türk mutasavvıfı Mevlana Celalettin Rumi Konya’da ışık saçmış” dedi.
KONYA’DAN SONRA İKİNCİ MERKEZ
Afyonkarahisar’daki Mevlevilik’in yeteri kadar tanıtılmadığına dikkat çeken Balkanlıoğlu, “Afyonkarahisar’ın Konya’dan sonra en büyük Mevlevi merkezinin olduğunu öğrendim. Mevlevi Cami’ne gittiğimde Mevlevilikde ikinci önemli isim olan Sultan Divani Hazretlerinin türbesini gördüm. Bu zat sayesinde uzun yıllar Mevlevilik geleneği Afyonkarahisar’da da yaşatılmış. Hatta Konya’da unutulmaya yüz tutmuş Mevlevilik geleneğini buradan giden dervişler sayesinde tekrar orada Şebi Aruz törenleriyle yeniden canlandırmışlardır. Hatta Mevlana Celalettin Rumi’nin büyük sarığının Konya’da dağılmış vaziyette olduğunu, tabi o sarık belirli bir esasa göre sarıldığı için orada sarılamamış ve Afyonkarahisar dervişlerinden yardım istemişler. Afyonkarahisar’dan giden ve o sarığı saran zat sarığın içine bir not yazmış oda şu şekildedir.’Mübareğin sarığını sarmak bize kısmet oldu. İnşallah şefaatine de nail oluruz. Terzi Mehmet Dönergöz Afyon.’ Bunu yazmış ve halen müzede saklanmaktadır. Dolayısıyla Afyonkarahisar, Mevlevilikte çok önemli bir merkez, ışık buradan devam etmiş bir süre” diye konuştu.
GELENEKSEL HALE GELDİ
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hakkı Yazıcı ise Sultan Divânî’nin Mevlevilik’in Anadolu ve Anadolu dışında gelişmesinde çok emeği olduğuna dikkat çekti. Yazıcı, “Başta Afyonkarahisar Mevlevihanesi olmak üzere Anadolu ve Anadolu’nun dışına da Mevleviliğin yayılmasına öncülük eden Sultan Divani ekseninde Mevlevilikle ilgili farklı konuların ele alınacağı sempozyumun geleneksel hale geldiğini ve kurumsallaştığını görmekten AKÜ yönetimi olarak büyük mutluluk duyuyoruz. Üniversitemiz bünyesinde düzenlenen gerek bilimsel gerekse sanatsal, sosyal ve kültürel etkinliklerimizin ilimiz ve bölgemiz için çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu konuda birimlerimize, öğretim elemanlarımıza, öğrencilerimize imkânlarımız doğrultusunda destek vermeyi de sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“BİZLERE GURUR
VERİYOR”
AKÜ Sultan Dîvâni Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karazeybek de konuşmasında Sultan Divânî’nin kentteki önemli değerlerden biri olduğunu söyledi. Karazeybek, “Mevlevilik ve Afyonkarahisar’ın önemli değerlerinden biri olan Sultan Dîvânî’ye nispetle düzenlenen sempozyumumuzun gelenekselleşmesi yönünde önemli bir mesafe kat etmiş olunması bizlere sevinç ve gurur vermektedir. Yapılan sempozyumun ana teması Mevlevilik olup, üç oturumda, ikişer salonda yurt içi ve yurt dışında araştırmacıların katılımıyla toplam 25 bildiri sunumu yapılacaktır. Aynı zamanda üç konferans, bir Bayat-i Mevlevi Ayin-i Şerifi İcrası ve Sema Gösterisi gerçekleştirilecektir. Sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan değerli bilim insanlarına, maddi ve manevi katkı sağlayan Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odası ile sponsorlarımıza sempozyum düzenleme kurulu adına teşekkür ederim” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti