Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Millet daim, Meclis’te oturanlar fanidir”

DP Genel Başkanı ve

DP Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına özel genel kurulda yaptığı konuşmada TBMM’nin büyük bir milletin meclisi olduğunu vurguladı

 

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının kutlanması kapsamında özel gündemle toplanan TBMM’de günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yaptı.
TBMM BÜYÜK BİR MİLLETİN MECLİSİDİR
DP Lideri Gültekin Uysal, TBMM’nin kuruluşun, kurtuluşun, egemenliğin ve tüm farklılıkları reddedip “bir” olmayı başarmış bir milletin “bütünlük” sembolü olduğunu belirtti. Uysal, “Büyük Meclisimizin açılışının 101. yıldönümünde bu çatı altında olmanın, Yüce Meclisimizin Millet adına bir üyesi olmanın ve böyle bir günde milletimize hitap etmenin gururunu bir kez daha yaşıyorum. Vesilesiyle burada olma imkânını, kendilerine vekâlet etme vakarını bizlere veren Aziz Milletime de şükranlarımı ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi size ne anımsatıyor? Herkes için farklı ancak kuşkusuz güzide anlamlar barındıran bir açıklaması olacaktır. Ve fakat özünü bilmek bugün yaşadığımız sorunların çözümünü görmek açısından da son derece önemlidir. Bu meclis büyük bir Milletin meclisidir. Büyüklüğü tarihin sayfalarına, tarihe nakşolmuş, menkıbelere konu olmuş bir büyüklük. Öyle ki bu Aziz Milleti düşman addedenlerin dahi kabul ettiği, karşısında saygı ile eğildiği bir büyüklük.” dedi.
MİLLET DAİM, MECLİSTE
OTURANLAR FANİDİR
Uysal konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bu meclis milletin meclisidir. Milletin, eksik de olsa, aksak da olsa temsilcilerini gönderdiği, kendisi adına ve lehine, memleket faydasına işlerin yapılması için yetkilendirdiği isimlerin ‘vekil’ sıfatı ile vazife ifa ettiği, en azından etmesi gerektiği, vekâlet verenlerin rızasının asil kabul edildiği, milletin her bir kesiminin iradesinin yansıdığı, en azından yansıması gerektiği bir meclis. Milletin meclisidir; top yekün bir milletin en yüce teşekkülüdür. Bu ciddiyetle görevini yapması gerekir. Milletin meclisidir; milletin aleyhine hiçbir iş ya da işlemin teklif dahi edilmemesi gerekir. Milletin meclisidir; onun, bunun, şunun meclisi değil. Yani bu çatı altında hiç kimseye, hiçbir zümreye, hiçbir mahfile değil, her bir ferdinin eşit ve hür olduğu kabul edilerek doğrudan milletin kendisine çalışılır. Milletin meclisidir bu meclis; sahibi millettir. Millet daim, burada oturanlar fanidir. Büyüktür bu meclis; büyüklüğü fiziksel sınırlarla ölçülmez. Tavan yüksekliği değildir ya da çalışan sayısı. Sahip olduğu bütçe, buradaki sandalye sayısı, seçim bölgeleri değildir büyüklüğünü belirleyendir. Büyüktür; kuruluşundan kısa süre sonra sadece yedi düvele yoklukla karşı gelmiş ve zafere erişmiş bir temsiliyeti barındırdığı için değil, sonrasında defalarca maruz kaldığı hukuk dışı, demokrasi dışı müdahalelerden alnının akıyla çıkmasını bildiği, yeniden hüviyetine eriştiği için.”
MECLİS MİLLET
HÂKİMİYETİ İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ
TBMM’nin; mazlum coğrafyalarda, zulme direnenlere, soydaşlarına, kardeşlerine başarısıyla emsal olduğu için büyük bir meclis olduğunu belirten Uysal şunları kaydetti: “TBMM, milletin temsili noktasında en yetkili merci olmak için, millet adına en âli kararları vermesi için, üzerinde başka hiç biz sözün, sesin olmaması için, milletin hâkimiyeti için teşekkül etmiştir. Bu Yüce meclisin ‘büyük’ sıfatı milletimizin hiçbir esareti, sultayı, baskıyı kabul etmediği, etmeyeceği gerçeğinden, kendi kararlarını vermeye mahir olduğu kabulünden ötürüdür. Bizler için bu manada büyüktür. Asildir, asıldır, tektir. Aziz Atatürk 22 Nisan günü açılışı müjdeleyen genelgesinde bunu şu sözlerle izah eder; ‘Bütün mülki ve askeri makamların amiri, bütün milletin mercii belirtilen meclis olacağı, tamimen arz olunur.’ Özetle bu yüce makamın üzerinde hiçbir mülki, askeri ya da siyasi makam yoktur. Konuşmamın özünde bahsini ettiğim tam da budur işte; bu meclis milletin saltanatıdır. Milletin payitahtıdır. Üzerinde bugüne dek hiçbir güç bulunmamıştır.”
MESELELERİN ÇÖZÜM
KALPGAHI TBMM’DİR
“Bugün yaşadıklarımız ise elbette geçicidir. Milletimiz bu tahta yeniden kurulacaktır. Türk Milleti’nin egemenlik hakkı başta olmak üzere tüm meselelerinin çözüm kalpgahı Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir.” diyen Uysal, “Milletimizin iradesi bugün ruhuna tezat biçimde sağlıklı olarak Meclis’e yansımamaktadır. Milletin vekillerinin hür olduğu, akıl ve vicdanlarının üzerinden hiçbir gölge ve etkinin olmadığı, siyasi partiler ve seçim sisteminde örülmüş yapısal engeller dolayısıyla sistematik hata veren mekanizmayı düzeltmediği müddetçe küçük sorunlarımız büyüyecek, büyük sorunlarımız kronikleşecektir. Demokrasilerin yegâne güç kaynağı millettir, hesap verilecek yegâne yer Türk Milleti’dir.” ifadelerini kullandı.
TBMM’NİN AÇILIŞ
YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
Uysal sözlerini şöyle tamamladı: “Bu düşüncelerle ve ‘hayır sözler’ ile Milletimizin saltanat günü olan 23 Nisan’ı, TBMM açılış yıldönümünü kutluyorum. Büyük bir ferasetle bu büyüklüğün sahibi çocuklarımıza bu günü armağan eden, onlar için bir bayram günü ihdas eden Cumhuriyetimizin Kurucusu, bu Büyük Meclisin ilk başkanı Mustafa Kemal Atatürk’ü, elbette kendisi ile birlikte 101 yıl evvel cesaret ve gayretle bu ruhu meydana getiren temsil heyetinin kıymetli üyelerini de rahmet ve minnetle anıyor, milletimizi tebrik ediyorum.” >> Mustafa ERTÜRK’ün Haberi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti