Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milli Egemenliğin önemi anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Milli Egemenliğin önemi anlatıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlük Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı ile Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından “Milli Egemenlik” konulu bir panel düzenlendi.

AKÜ ANS Kampusü 1. Eğitim Binasında gerçekleştirilen panelde Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sadık Sarısaman, Rektörlük Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şaban Ortak, Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın birer konuşma yaptı.

“HİÇ BEKLEMEDİKLERİ
KARARLAR ALINDI”
Panele başkanlık da yapan Prof. Dr. Sadık Sarısaman konuşmasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılşına giden sürecin önemini anlattı. Prof. Dr. Sarısaman konuşmasında, “TBMM’nin açılışına giden süreçteki en önemli mihenk taşlarından biri İstanbul’un işgalidir. Bu işgali hızlandıran en önemli etmenlerden biri de son Osmanlı Meclisi’nin, Misak-ı Milliye’yi kabul etmesidir. Gerek İstanbul Hükümeti, gerekse ihtilaf devletleri Meclis-i Mebusan’a istedikleri kararları aldırabileceklerini düşünüyorlardı. Ancak hiç de öyle olmadı. Hiç beklemedikleri kararlar alındı. Misak-ı Milli gibi. Erzurum ve Sivas Kongreleri kararları, Misak-ı Milli kararları yanında hafif kalır. Zira Erzurum ve Sivas Kongrelerinde ‘vatan bir bütündür’ deniyordu. İstanbul’un işgalinden hemen sonra Mustafa Kemal, yeni bir meclis açılması gerektiği düşüncesini komutanlarla ve çevresiyle paylaşmaya başladı. Mustafa Kemal milletin temsilcilerinin millet adına söz söylemesi gerektiğini düşünüyor, millet adına karar vermesini istiyor.” şeklinde konuştu.
“KURUCU MECLİSLER ÇOK GENİŞ YETKİLERE SAHİP”
Yrd. Doç. Dr. Şaban Ortak konuşmasında, ilk meclisin yönetim anlayışını anlattı. “Yönetim anlayışı için dönemin şartlarına bakmak gerekiyor. Meclisler, siyaset bilimi açısından baktığımıza yasama meclisleridir. Yetkileri anayasa ile belirlenmiştir. Bu sınırlar çerçevesinde yasama yetkisini kullanır. İlk meclis olağanüstü yetkilere sahip, kurucu bir meclistir. Normal yasama meclisleri, anayasanın sunduğu ölçüde yasama yapabilirler ama kurucu meclisler, çok geniş yasama yetkisine sahiptirler. Anayasanın değiştirilemez maddelerini dahi değiştirme yetkisine sahiptirler.” dedi.
“ATATÜRK SAVAŞ SONRASI
AVRUPAYI ÇOK İYİ DEĞERLENDİRDİ”
Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın konuşmasında ilk meclisin dış politika anlayışını anlattı. Yrd. Doç. Dr. Aydın, konuşmasında “Mustafa Kemal, Misak-ı Milliye’yi dış politikanın temel ilkesi olarak devreye sokmuştur. Anadolu’daki hareketin bir macera olmadığını, ölüm kalım savaşı olduğunu, bağımsızlık mücadelesi olduğunu dünya kamuoyuna anlatmaya çalışmıştır. Mustafa Kemal, 1. Dünya Savaşı sonrası Avrupası’nı çok iyi değerlendirmiştir. Avrupa yeni bir savaşı göze alabilecek durumda değildir. Bu durumu Mustafa Kemal ustalıkla değerlendirmiş ve bizim menfaatimize yönlendirmeyi başarmıştır.” Şeklinde konuştu. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdikleri panel, soruların yanıtlanmasıyla sona erdi. (Kocatepe)