Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milyonlarca dolarlık bitki alacaklar: Çin heyeti Afyonkarahisar’a geliyor

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve
Milyonlarca dolarlık bitki alacaklar: Çin heyeti Afyonkarahisar'a geliyor

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği, Çin Gıda ve Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Odası ile Çin Baharatçılar Birliği’nin toplantısı 18 Haziran 2019 Salı günü saat 10:00’da Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) düzenlenecek.
AFYONKARAHİSAR
PROGRAMI YOĞUN
Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer’in davetlisi olarak Afyonkarahisar’da düzenlenecek programa; Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Deng Lı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Çin Gıda ve Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Rong Weıdong, Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ile çok sayıda iş insanı katılacak.
“Türkiye Florası” konulu panelle başlayacak toplantının moderatörlüğünü AK Parti 25-26. Dönem Milletvekili Eczacı Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt yapacak.
Panelde; Çin Baharatçılar Birliği Başkanı Mike Liu, Hacattepe Üniversitesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İffet Tatlı Çankaya, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan ile Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden Fatma Ayhan katılımcılara hitap edecekler.    
İKİLİ GÖRÜŞMELERDE
BULUNULACAK
Türkiye ve Çin heyeti ATSO iş insanları ile öğle yemeğinde bir araya gelecekler. ATSO’da öğle yemeği yenilmesinin ardından heyet B2B ikili görüşmelerinde bulunacak. Daha sonra saat 16-17 arasında Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi’nde incelemelerde bulunacak heyet, ardından Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ni (AFSÜ) ziyaret edecek. 2 gün boyunca yurt genelinde firma ziyaretlerinde ve ikili temaslarda bulunacak heyet böylece Türkiye temaslarını tamamlamış olacak.
“EKONOMİYE MİLYONLARCA DOLAR KAZANDIRILACAK”
Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, Çinli heyetin Ankara’da TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu’nu ziyaret ederek, 3 gün boyunca bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunacaklarını söyledi.
Anadolu’nun şifalı ot ve bitkilerinin ekonomiye milyonlarca dolar kazandıracağını ifade eden İhsan Beşer, “17-20 Haziran tarihleri arasında Çin’den 39 firmadan 45 kişilik bir heyet tıbbi ve aromatik bitki alımı için Türkiye’ye geliyor. Heyette, tıbbi aromatik bitkiler alanında dünyaca ünlü şirketlerin CEO’ları da bulunuyor. Heyet sipariş listesini de gönderdi.” dedi.
“HEDEFİMİZ İHRACATI ARTIRMAK”
17 Haziran’da İstanbul’a gelecek heyetin TBMM’de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Komisyonu’yla görüşeceğini aktaran Beşer, “Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’yla bir ara gelecek heyet, iş insanları ve girişimcilerle ikili görüşmeler yapacak. Heyet yurt genelinde bazı tıbbi ve aromatik ürün satışı yapan firmaları ziyaret edecek. Amacımız bu işle ilgili ne kadar sektör temsilcisi varsa randevulaştıracağız. Firmaları bir araya getirip ihracatı artırmak en büyük hedefimiz.” ifadelerini kullandı.
İHRACAT HEDEFİ BÜYÜK
Türkiye’nin 2023-2030 aromatik ve tıbbi bitki üretim ve ihracat projeksiyonunun da belli olduğunu kaydeden Beşer, hedefleri şöyle sıraladı:
“Sadece defne ürünleri ihracatından 1 milyar dolar gelir. Ham reçineden 300 milyon dolar katkı. Trüf mantarının ekonomik katkısı 300 milyon dolara çıkacak. 660 dekar alanlık sakız ormanı 2 bin dekar alana çıkarılacak. Keçiboynuzu ihracatında 20 milyon dolar hedef. 10 bin ton faydalanılabilir ada çayı bulunuyor. İhracatı 15 milyon dolara çıkarılacak.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti