Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Miting için mi gezi için mi

Murat Arısoy 23 Ağustos 2011 Salı 03:00:00
  Afyonkarahisar için Kent Meydanı projesi ilk gündeme geldiğinde, gerçekten heyecanlanmıştım. Çünkü Afyonkarahisar’ın kimliği olabilecek bir meydan ihtiyacı çok açıktı. Deniyor ki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar’a miting için geldiğinde “Hükümet Binası yıkılsın, Kent Meydanı yapılsın” talimatı vermiş.
Oysa Afyonkarahisar’ın Kent Meydanı ihtiyacını görmek için Başbakan değil, Afyon’a şöyle bir bakmak yeterliydi. Geniş bir alan eksikliği hep hissedildi.
Şimdilerde yeni tartışma gündemimiz, meydan olarak tasarlanan alandaki Zafer Müzesi’nin kaldırılıp kaldırılmaması. Gerçi daha, alanın isminde bile eski Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer’in deyimiyle “Oydaşma” sağlanmış değil. Cümle içinde Ahmet Necdet Sezer kelimelerini yan yana kullandım, umarım yetkililer için bir sıkıntı yaşanmaz.
Evet, meydanın adında bile görüş birliği yok. Kimimiz Hükümet Meydanı diyoruz, kimimiz Cumhuriyet Meydanı… Kimimiz ise “ileri görüşlü” davranarak Kent Meydanı diyoruz Zafer Müzesi ve Anıtpark’ın bulunduğu alana.
Hatta bazılarımız daha da ileri görüşlü. Meydanın ismini “Zafer Meydanı” olarak belirlemiş. Zafer Meydanı olacaksa ismi, neden Zafer’le özdeşleşmiş bir müzenin yerinden kaldırılması düşünülür ki?
Meydan projesi, geniş kapsamlı ele alınıyor. Proje yarışmasının ardından birinci seçilen plana göre Kent Meydanı, Yeşilyol’u, Gazlıgöl Caddesi’ni de kapsayacak şekilde büyüyecek. Peki bütün bu alan, Zafer Müzesi’nin tarihi dokusuna uygun şekle getirilemez mi? Zor ama imkânsız değil.
Tabii burada karar vermemiz gereken en önemli nokta şu: Kent Meydanı, Afyonkarahisarlıların gezmeleri, turistlerin de Afyonkarahisar’ı tanımaları için bir fırsat mı olacak?
Yoksa siyasi partilerin daha büyük gövde göste-risi yapmasına zemin hazırlayan bir alan mı olacak?
Eğer birinci şık düşünülüyorsa Zafer Müzesi olduğu gibi kalmalı, ne yapılacaksa ona uyum sağlayarak yapılmalı. Gelen turist, gezen Afyonlu da Zafer Müzesi’ne gezip bilgi edinmeli. İllâ büyük bir boşluk isteniyorsa, Müze, raylı sistemle şimdiki Valilik binasının olduğu yere çe-kilebilir. Ancak olduğu gibi taşımak, Afyon’un dokusuna da zarar verir kanaatimce.
“Cumhuriyet’in Kazanıldığı Topraklar” sloganını kullanan bir kentin, adında Zafer olan müzenin yerini değiştirmesi, çok da kabul edilebilecek bir davranış olmasa gerek.
Şayet, akıllarda sunduğum ikinci şık varsa, taşınsın neresi isteniyorsa oraya. Kalbinin götürdüğü yere gitsin Zafer Müzesi. Bugün Adalet ve Kalkınma Partisi, yarın iktidara gelecek başka bir siyasi parti doldursun Kent Meydanı’nı, yapsın gövde gösterisini.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER