Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İsmail Özdilek

MİTOLOJİDE AFYON KALESİ VE TELEFERİK-3 / İsmail Özdilek

AFYON DA SİNEMA VE SANAT MERKEZİ OLUŞUMU

 

İtalya Torino da 168 metre yüksekliğinde Sinema eserleri ve yapıtların ilk beş katında sergilendiği dünyanın önemli sinema müzesi olan ( MUZEO NATIONALE DEL CİNEMA ) müzesini gezdim.

 

30 yıldır Sinema Yönetmeni ve FİLMYÖN üyesiyim. Hollywood ve Bollywood ile yurt içi ve yurt dışı film çekim çalışmalarında bulundum.
Dünya sinemasını tanıyorum. Hatta ülkem için uluslararası boyutta hazırladığım ISTANWOOD( İstanbul Eğlence ve Sanat Başkenti) adlı projemi de ilgili makamlara ilettim.
Afyonumuz, doğası ve tabiatı itibarı ile adeta bir film platosu gibi her türlü yerli ve yabancı film yapımcıları için ideal bir yapıdadır.
Film yapımcıları için film çekim mekânları, platolar ve alt yapı çalışmaları için önceden ön hazırlıklar valilik makamı tarafından yapılmalıdır. Uluslararası yapımcı ve yönetmenler Afyonumuza davet edilmelidir.
Bir yapımcı veya yönetmen Afyonumuza geldiği zaman, karşısına hazırlıklı çıkılmalıdır.
Bizim de uluslararası ve Türk Sinemasına yönelik müze ve çekim platoları çalışması yaparak kültür ve sanatımızı Afyonumuza taşımalıyız. Sinema ile ilgili çalışmalara destek olabilirim.
BENDEN DE KALEMİZE ULUSLARARASI MÜZE
Açıklama: 4 Mayıs 2014 tarihte uluslararası boyutta Afyon-1915 adlı sempozyum ve sinema film projem için İstanbul’dan yapımcı arkadaşlarım, İngiltere’den yapımcılar ve Avusturalya’dan da bir tarihçi geldi. Afyonumuzu yönetenler bu projemi kabul etmediler. Şu anda, Sadece uluslararası müze yapımını gerçekleştirebilirim.
AFYON-1915 MÜZESİ
Afyon Kalemiz, 1915-1916-1917-1918 yıllarındaki Osmanlının yaptığı dünya savaşında ele geçirilen İngiliz-Fransız- Avusturalya- Yeni Zelanda- Rus ve Hindistanlı toplam 1850 esir dört yıl süre ile Afyon Kalesi etrafında yaz ve kış mevsimini yaşayarak esaret hayatını sürdürdüler.
Kaçak yollar ve yollarda eşkıyalar olduğu için kale etrafında kendilerine gösterilen evlerde halk arasında yaşadılar.
Bunların içerisinde Çanakkale Savaşında ilk defa Marmara Denizine geçen Avusturalya AE2 Denizaltının komutanı Yüzbaşı Kaptan Stoker dâhil 32 kişilik mürettebatı da vardır. Bu dört yıllık süre içerisinde 4 mürettebat ölmüş ve mezarları da afyondadır.
Belediyemizin kaledeki Gurme Lokantası yanındaki bina bana tahsis edilirse uluslararası düzeyinde bu esirlerin anısına burayı o dönemi yansıtacak şekilde müze yapabilirim.
Proje gerçekleşirse müze açılışına, o ülkelerin Ankara’daki büyükelçileri, basınları ve esirlerin torunlarını da davet edebilirim.
Her yıl 25 Nisan da Gelibolu da yapılan Anzak gününde olduğu gibi Afyonumuzda da her yıl anma günleri yaparak yabancıları Afyonumuz getirebilir ve böylece Afyonumuzu uluslararası boyutta dünyaya da tanıtmış oluruz.
04 Mayıs 2014 de basın yolu da dâhil olmak üzere, AFYON-1915 adlı projemi, Afyonu yönetenler ilgilenmedi ve kabul etmedi. Projemin detayını, ( 1. Afyon İktisat Kongresi Yapılmalıdır ) adlı kitabımda görebilirsiniz.
Bu gün, AFYON- 1915 adlı Dramatik belgesel film projem ve sempozyum önerim kabul olsa idi, uluslararası alanda dünyaca tanınan bir şehir olurduk.
SONUÇ:
7000 yıllık tarihe sahip Afyon Kalesi, Çavuşbaş, Hıdırlık bölgesi dâhil olmak üzere tarihi, kültürü, sanat ve güncel yaşamının tümünü dikkate alınarak uluslararası bir proje olarak hazırlatıp Afyonumuza kazandırılmalıyız.
İlim ve fennin ışığı altında Kalemize arkeolog ve jeoloji mühendislerinin proje ve önerileri doğrultusunda ele almalıyız.
Öncelikle öğrencilerimizi Frig Vadisi gezilerinde olduğu gibi, Afyon Müzesi, kalemiz ve kalemizin etrafında bulunan arkeolojik eserlere gezilerek tertip ederek tanıtılmalı ve derslerde tanıtım kitapları verilerek anlatmalıyız.
Bizlerde Gaziantepliler gibi Afyon Kalesi ve bölgesinde oluşturacağımız 32 adet müze ve gezi alanları için broşür ve gezi haritalarını şimdiden hazırlamaya başlamalıyız.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER