Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

MÜ’MİNUN SURESİNE GÖRE BİR MÜMİNDE BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Muharrem Günay 29 Kasım 2016 Salı 13:53:29
 

Kur’an-ı Kerim’de 23. sûre mü’minun adını taşır. Bu surenin ilk on bir ayetinde mü’minlerin özelliklerinden söz edilir. Bu ayetlere göre müminlerin güzel hasletleri şunlardır:
“1- Müminler muhakkak kurtuluşa er¬mişlerdir.
2- Onlar öyle müminlerdir ki, namazla¬rında huşu içerisindedirler.
3- Onlar boş sözden yüz çevirirler.
4- Onlar zekât (vazife)lerini yaparlar.
5- Onlar ırzlarını korurlar.
6- Ancak hanımları yahut sahip oldukla¬rı cariyeleri hariç. Bunlarla olan helâl ilişkilerinden dolayı kınanmazlar.
7- Kim bundan öteye geçmek isterse işte onlar haddi aşan kimselerdir.
8- Onlar emanetlerine ve verdikleri söze riayet ederler.
9- Onlar namazlarına devam ederler.
10- İşte bu kimseler varis olacaklardır.
11- Onlar Firdevs cennetlerine varis olacaklardır. Orada ebedî olarak kala-caklardır.”(Tefsir’ül Münir, Vehbe Zuhayli, Mü’minun Suresi)
Hz. Ömer (ra) şöyle demiştir: “Peygamberimiz (sav)’e vahiy geldiği zaman yanında arı uğultusuna benzeyen bir ses duyulurdu. Bir gün yanında olduğumuz halde kendisine vahiy geldi. Bir saat bekledik açıldı, kıbleye döndü ellerini kaldırarak şöyle dua etti: “Allah’ım, bize artır, eksiltme, bizi yükselt alçaltma, bize ver mahrum bırakma, bizi üste çıkar, alta düşürme, bizi razı et ve bizden razı ol.” “Bana on ayet indi. O ayetlerle amel eden cennete girer” buyurdu ve Müminûn Suresi’nin baş tarafındaki bu on ayeti okudu.” (Tirmizi, Kitabu Tefsiri’l Kur’an, 24)
Hz. Aişe (ra) validemize: “Peygamberimizin ahlâkı nasıldı? Diye soruldu. Hz. Aişe (ra): “Allah’ın elçisinin ahlâkı Kur’an idi.” demiş ve bu Müminûn Suresinin başındaki ayetleri okumuş: “İşte Peygamber (sav)’in ahlâkı böyle idi.” demiştir. (İbni Kesir, 3/237)
EL-MÜ’MİN ANLAMI, OKUNMASINDAKİ
 FAZİLETLERİ VE GÜNDE NE KADAR OKUNMALI?
EL MÜ”MİN: Gönüllerde iman ışığı uyandıran, kendine sığınanları koruyup rahatlatan yani güven veren, vaadine güvenilen anlamına gelir. Mahlukatı zulümden ve tehlikelerden koruyan. Ahirette müminleri azabtan emin kılan. Peygamberleri mücizelerle tasdik eden. Gönüllere iman veren, kendisine güvenenlere emniyet sağlayan ve ferahlık bahşeden anlamına gelir.
Cenab-ı Hak buyuruyor:
“O Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. Meliktir; Kuddûstur; Selam’ır; Mü’mindir; Müheymindir; Azizdir; Cebbardır; Mütekebbirdir. Allah, (müşriklerin) şirk koştuklarından çok Yücedir.” (Haşr,23)
Mümin ismi Cenâ- Hakk’ın kuluna verdiği en seçkin ve en şümullu ismidir. Cenab-ı Hak kullarını o kadar seviyor ki, kendine mahsus olan bu özel ismi kullarına vermiştir. Mü’minin çevresine güven vermesi ve her hususta kendisine güvenilir olmasına dikkat çeken Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde bu duruma dikkat çekerek şöyle buyurdular:
“Vallahi mü’min olmaz; Vallahi mü’min olmaz; Vallahi mü’min olmaz. Oradakiler kim Yâ Resûlullah diye sordular. “Komşusu şerrinden emin olmayan kimse” diye buyurdular.
 Tam anlamıyla müminlik sıfatlarını taşıyan insan için dünyada ve ahirette sıkıntı yoktur. Sırat köprüsünden geçerken, cehennem seslenerek: “Geç ey mümin, zira senin nurun benim narımı söndürüyor.” diyecek. Müminin derecesi bu kadar yüksek olacaktır.
Allah, kıyamet günü azap gören mü’minleri cehennemden çıkardıktan sonra onlara derki:
“Mü’min benim, sizler de mü’minlersiniz”
EL MÜ’MİN: Zikir adedi (136)Günü Pazartesi günüdür
Günde zikir sayısı : 137 – Kötü hastalıklara düşmemek için okunur.
Her gün sabah namazının ardından 167 defa Ya Mü’min ismini zikreden sıkıntıya düşmez. Dili, yalan ve küfürden uzaklaşır. Riyadan, zinadan, kibirden, hasedden, kötü ahlaktan uzak olur. Her gün 1132 defa Ya Mü’min ismini zikreden hastalıklardan ve sıkıntılardan kurtulur. 43 gün, 5 vakit namazların ardından, 136 defa Ya Mü’min ismini zikreden arzusuna kavuşur. Her gün okumayı adet haline getiren muhtaçlık hissetmez, kimseye muhtaç olmaz, düşman şerrinden muhafaza olur, dili kötü söz söylemez.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER