Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

MÜNEVVERLER VE MÜTEFEKKİRLER ŞEHRİ: AFYON

Baba dostumuz, gazeteniz Kocatepe’nin değerli yazarlarından Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu ve bir diğer değerli yazarımız Muharrem Günay Hocamız ile birlikte Sayın Vali Gökmen Çiçek’i ziyaret ettiğimizde İrfan Amca “Sayın Valim, Yunus Emre Afyonlu’dur. Bu önemli mirası öne çıkartmalıyız Afyonlular olarak” demişti. Sayın Vali de “Afyonkarahisar’ın öne çıkartacağı o kadar çok manevi değeri var ki; mesela Kadınanalarımız. Önce işe onlardan başlayalım” teklifinde bulunmuştu. Afyonkarahisar’ın bir “münevverler ve mütefekkirler şehri” olduğunun altını çizen Vali Gökmen Çiçek, kültür-sanat alanında yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceği sözünü vermişti.
İrfan Amca ve Muharrem Hocam, Sayın Valimizin bu sözlerini emir telakki edip işe önce Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği’ni hayata geçirerek başladılar. İyi ki de başladılar.
Kuruluşunun üzerinden çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen Muharrem Günay başkanlığındaki AFYAŞAD (Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği) kültüre, sanata, edebiyata gönül vermiş onlarca ismi kendi çatısı altında buluşturuverdi. Buluşturmaya da devam ediyor.
Vali Gökmen Çiçek’in daveti ve AFYAŞAD’ın organizasyonu ile geçtiğimiz günlerde biraraya gelen Afyonkarahisarlı Şairler ve Yazarlar “Afyonkarahisar’ın bir münevverler ve mütefekkirler şehri” olduğunu kanıtladılar. Bu organizasyonun sonunda çekilen aile fotoğrafı Afyonkarahisar’ın ne kadar zengin kültür ve sanat damarlarına sahip olduğunun, Afyonkarahisarlılar’ın içerisinde edebiyat ve diğer sanat alanlarında ne cevherler bulunduğunun ispatı gibiydi adeta.
Afyonkarahisar’ın ilçeleri ve çevre illerde yapılan kültür-sanat etkinliklerinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır’ın da desteğiyle ardı ardına yer alan Afyonlu şair ve yazarlar, ilimizin yüzünü bu alanlarda ağartmaya başladılar. Önümüzdeki günlerde Yunus Emre Hazretleri ile ilgili çıkartacakları kitabın hazırlıklarına da başladılar AFYAŞAD üyeleri.
Vali Gökmen Çiçek’in himayesi, Kültür Müdürü Mehmet Tanır’ın desteği, Muharrem Günay ve yönetim kurulu üyelerinin emekleri ile AFYAŞAD; önümüzdeki günlerde yurt genelinde adından sıkça söz ettirecek sivil toplum kuruluşlarından birisi olmaya adaydır. Hele ki; Afyon Kocatepe Üniversitemiz de bu işe bir omuz veriverirse, Afyonkarahisar’ın “bir münevverler ve mütefekkirler şehri” olduğunu bilmeyen kalmayacaktır kısa süre içerisinde.

 

“YUNUS EMRE HAZRETLERİ AFYON-SANDIKLI’DA YATMAKTADIR”

 

AFYAŞAD gibi Afyonkarahisar’ın geçmişine, tarihine, kendi öz değerlerine katkı sunmaya çalışan, bu değerleri günümüze taşımaya çalışan bir başka başarılı sivil toplum kuruluşumuz da merkezi Ankara’da bulunan Afyonkarahisarlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’dir.
Pandemi dünyaya hakim olmadan önce yaptıkları etkinliklerle Koçoğlu Şükrü, Ali Çetinkaya, Şükrü Çelikalay gibi Afyonkarahisarlı abidevi şahsiyetleri yad eden Afyonkarahisarlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği cumartesi günü de Yunus Emre Hazretleri’ni yad etti.
Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği’nin birlikte düzenledikleri “Vefatının 700. Yıl Dönümünde Yunus Emre ve Türkçe Yılı” paneli ATSO Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü olması nedeniyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınarak, 30 Ocak 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle 2021 yılı “Yunus Emre Türkçe Yılı” ilan edildi. Başkanlığını Mehmet Ali Özerkan’ın yaptığı Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği bu vesile ile bir başka BÜYÜK AFYONLU: Yunus Emre’yi yeniden gönüllere nakşettirdi.
Yöneticiliğini Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun yaptığı panelde Türk Dil Kurumu Başkanı hemşehrimiz Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türk Tarih Kurumu önceki dönem Başkanı Prof Dr. Refik Turan, İstanbul Aydın Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu ve AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nadejda Özakdağ katılımcılara bilgiler verdi. Panel programı kapsamında ATSO fuayesinde Afyonkarahisar Güzel Sanatlar Derneği tarafından resim sergisi açıldı.
Panelistlerin Yunus Emre ile ilgili sözlerini gazetemizin haber sütunlarında bulacaksınız. Bu panelle ilgili Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun şu sözlerinin altı çizilmesi ve Afyonkarahisar için gelecek dönemde parola olması gerektiğine inanıyorum. Yunus Emre Hazretleri’nin Türkiye’nin bir çok yerinde makamı/kabri olduğunu, ama kabrinin yeri konusunda Eskişehir ile Karaman’ın öne çıktığını hatırlatan Nasrattınoğlu, “Karamanlılar yaptıkları yayınlarla Yunus Emre’nin kabrinin Eskişehir’de olmadığını ispatladılar. Eskişehirliler de kabrin Karaman’da olmadığını ispatladılar. Yunus Emre’nin kabri Afyon’da-Sandıklı’dadır” cümlelerine özellikle vurgu yaptı.
Yunus Emre gibi Türk Dünyası’nın en sevilen, en tanınan ve en çok okunan şair ve mutasavvıfının, bir Hak aşığının Afyonkarahisar’da medfun bulunması elbette ki bu topraklara büyük şeref katmaktadır.
Bundan sonra iş; bu büyük şerefin sahibi Afyonkarahisar’ın Yunus Emre Hazretleri’ne sahip çıkmasındadır.

 

“ÇAKMA CHE’YE” NOT

 

“Vekillik hevesiyle”, “yalakalık ve fanatiklik” sınırlarını zorlayan biri bize “mirasyedi” demeye çalışmış.
Bak çakma Che Guevara! Sizde nasıldır bilmem ama bizde “ölüm hak, miras helaldir”. Bir gün sen de emr-i Hak vaki olduğunda mirasını senden sonrakilere bırakacaksın. Mehmetçik Vakfı’na bağışlayacak kadar babayiğit olduğunu sanmıyorum çünkü. Nasip diye bir şey var; senden sonrakiler de mirasını ya yiyecekler, ya muhafaza edecekler… Bu iş böyledir, nasibe inanacaksın.
Bırakıp gidenler nurda yatsınlar, bize kalan şerefli mirasla ne kadar övünsek azdır. Nasibe sonsuz imanla bağlı olmakla birlikte, hem maddi, hem de manevi olarak ceddimin, dedemin, babamın mirasını helal yoldan korumaya çalışıyorum.
Şunu da hatırlatayım çakma Che! Bizim mirasın hesabını benden ancak “babamın evlatları” sorabilir… Eğer bizim mirasta pay iddian varsa, bir ünsiyet mevcutsa, gel hesabı sana da anlatayım.
Yoksa eğer; sırtından pirim yapmaya çalıştığın partin ve binlerce gönüllünün mirasının hesabını vermeye bak sen. Onların mirasını saçma-sapan bir şekilde yiyip eritiyorsun çünkü…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER