Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Müptela bir dini grup mu türedi?

Müptela bir dini grup mu türedi?
Müptela bir dini grup mu türedi?

Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği İl Temsilcisi Kemal Baykara, “eski cephanelik” olarak bilinen Kanlıca’daki sığınakta dikkat çekici yazıların olduğunu söyledi. İstanbul’da ve bazı ülkelerde rastlanan Sofiler grubunu hatırlatan Baykara, bu konuda yetkililerin denetimlerinin sıklaştırmasını talep etti.
Baykara, kaygılarını ve önerilerini Gazeteniz Kocatepe ile paylaştı.
GAZETENİZ KOCATEPE: Kanlıca’daki eski cephaneliğe giderek, orada madde bağımlılarının olduğunu, buna karşı önlem alınması gerektiğini söylüyorsunuz. Son incelemenizde ne gördünüz?
KEMAL BAYKARA: Kanlıca’daki eski cephaneliğe gittim. Birkaç kez bunu gündeme getirmiştik, buraları madde bağımlılarının mekanı oldu diye söylüyorduk. Orası, bu işle iştigal edenlerin aynası gibi. Son gittiğimde, eski cephaneliğin duvarında ‘Vur dumana, gel imana’ diye büyük bir yazıyı gördüm.
İSTANBUL’DA BÖYLE TOPLULUKLAR VAR
Bu ne demek?
Sofiler diye bir grup var. İstanbul’da da yaygın. Fas’ta, Yemen’de, Libya’da da yaygınlar. Bu grupların sigara ile ilgili bir sıkıntıları yok. Hatta İstanbul’da sigara içmeyenleri içlerine almayan gruplar bile var. Bunlar namaz kılan, Kur’an-ı Kerim okuyan insanlar. Fas, Cezayir kısımlarında kat diye bir bitki var. Bunlar tütün gibi ekiliyor, yaşken çiğneniyor. Oradaki bazı din adamları, bunun günah olmadığını söylüyor. Bu madde, çiğnenince uyuşturucu etkisi bırakıyor. Cami içinde bile bu maddeyi çiğneyenler var. Biz uyuşturucu başta olmak üzere her türlü bağımlılığa karşı yıllarca mücadele ediyoruz. Geçen hafta böyle bir konudan şüphelendim.
GÖRDÜKLERİMİZİ AKTARIYORUZ
Afyon’da da mı Sofiler var?
Bu yazıyı görünce ‘Afyon’da böyle bir yapılanmaya mı gidiliyor’, ‘Böyle gruplar mı var’ diye düşünmeye başladım. Bu konu araştırılmalı. Buna bir dernek olarak bizim gücümüz yetmez. Biz gördüklerimizi aktarıyoruz. Afyonkarahisar Valiliği’ni uyarıyorum. Gerekirse Vali Bey ile birlikte gidebiliriz, bu ortamları ziyaret edebiliriz. Bu ortamlar, şehrin görünmeyen yüzleridir. Burada görülenlerin üzerine gitmek gerekiyor. İstanbul’da sofi olarak bilinen bazı kişiler çocukları evlere götürerek esrara alıştırdı. Bunun haberleri çıktı. Afyonkarahisar’da gördüğümüz yazı rastgele mi yazıldı, yoksa bir gruplaşma mı var? Araştırılması gerekiyor.
GERÇEK PROJELER YAPILMALI
Yetkililerin ne yapması gerekiyor?
Yetkililer, bağımlılıkla mücadeleyi dikkate almalılar. Saman bol ama dene yok. 50 tane proje yaptık deniliyor. Projelerde gerçek sivil toplum kuruluşlarını almazsanız, o projeler sonuç vermez. Denetimli Serbestlik’le ilgili bir proje yapmışlar. 20 genci bağımlılıktan kurtarmak için proje yapmışlar. Bu proje değil. Kurumun asli görevleri arasında. Yeşilay’la, UMUD’la birlikte projeler geliştirebiliyorlar mı?
SOKAKTA YAŞAYAN ÇOCUKLARA DİKKAT
Birlikte ne gibi projeler geliştirilebilir?
Mesela Afyonkarahisar’da şu an sokakta yaşayan gençlerimiz var. Bunu engellememiz lazım. Sokak çocuğu değil. Sabah ezanına kadar sokakta dolaşıyor, sonra evine gidiyor, yatıyor. Saat 14-15’te tekrar sokağa çıkıyor. Bundaki tehlike şu: Olumsuz ortamlarda bulunuyorlar. Kent Ormanı’na, eski cephaneliğe gidiyorlar. Aileler, öğrencilerinin okula gittiğini, Meslek Lisesi’ne gittiğini zannediyor. Okula kayıtlı olmayan çocuklar da var. Bu konuda proje yapılması lazım. Bu çocukların bireysel spor yapabilecekleri, evcil hayvan yapabilecekleri bir alan oluşturalım. Zamanlarını sıkıntılı yerlerde geçirmesine karşılık böyle alanlar, merkezler oluşturarak gençlerimizi kurtaralım. Kontrol altına alalım. Bu çocukların hedefleri yok. Sayı 3-4 bini bulabilir. Kurumsal bir yer yapılırsa aileler de yardımcı olacak. Haftada iki gün ders oluyor, ondan sonra dışarıda oluyor. Bu tür çocukların rehabilite edilebileceği merkezin örnek olarak Afyonkarahisar’a yapılması gerekiyor.
>> Murat ARISOY’un özel röportajı

 

TÜTÜN KURULU
TOPLANIYOR MU?
İl Tütün Kurulu ile ilgili görüşleriniz nedir?
Afyonkarahisar’da Tütün Kurulu’nun toplanıp toplanmadığı hakkında da bir bilgi yok. Daha önce basınla bilgi paylaşılıyordu, en azından bir çalışma yapıldığı söyleniyordu. Ama şu anda Afyonkarahisar’da İl Tütün Kurulu toplanıyor mu, toplanıyorsa ne yapıyor, bilgi yok.

 

BİLGİ EVLERİ, MİLLİ EĞİTİM’E
TAHSİS EDİLMELİ
Kontrol nasıl sağlanmalı?
Günümüzde en güçlü örgütler, dini cemaatler. Vatandaşlarımız sorgulamadan bu cemaatlere katılıyorlar. Derneklerin, vakıfların, cemaatlerin kontrol altına alınması, denetlenmesi gerekiyor. Afyonkarahisar’da da bu konularda denetim yapılmıyor. Örneğin Bilgi Evi çalışmalarını tasvip etmiyorum. Oradaki görevlilerin pedagojik formasyonu yok. Allah rızası için çalışıyorlar. Ama bu eğitimi almalılar. Bilgi Evleri Milli Eğitim Bakanlığı’na, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na tahsis edilmeli.
İyi niyetli çalışıyorlar. Bu memleketin çocukları bir şeyler öğrensin diye çalışıyorlar. Ama bilen kişiler eğitim vermeli. İnsanların uzmanlık alanları yoksa, nereye yönlendireceğini bilemezsiniz. Falanca mahallesindeki Bilgi Evi’nde çalışan gönüllünün nasıl karakterde olduğunu bilebiliyor muyuz? İstanbul’da uyuşturucu ile mücadele derneğinde yöneticilik makamına kadar gelen bir şahsın uyuşturucu satarken yakalandığı, haberlere yansıdı. Her sivil toplum kuruluşuyum diyene de dikkat etmemiz lazım.