Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

MUTASAVVIF ŞAİR ŞABAN KORKMAZ

Kimileri şiiri, gençlik yıllarının heyecanı ile yazılmış hobi olarak görürler. Zira adlarını bildiğimiz pek çok şair, bilinen şiirlerini genç yaşlarda yazmışlardır. Oysa şair, şiiri, yaşadığı her süreçte yaşamış, yazmış ve yayımlamıştır.
İşte, Şaban Korkmaz bu şairlerdendir. Onu tanıdığım günden bu yana yazmakta ve yayımlamaktadır. Ancak 18-30 yaşlarındaki şiirlerinin içeriği, 30-50 yaşlarındaki şiirlerin içeriğinden farklıdır. 50’den sonraki şiirler ise, duygu yüklü ve Yaradana yönelik tasavvufi şiirlerdir. Bu noktadan sonraki şiirleri için Şaban Hoca’ya, “Mutasavvıf Şair” diyebiliriz. Yani Şair Şaban Korkmaz, gerçek bir Mutasavvıftır…
Öğretmen ve idareci olarak hayatını gençlerin, Türk-İslam kültürü ile yetişmelerine adamış olan Şaban Hoca, 1993 yılında yayımladığı “Eğitici Çocuk Şiirleri” kitabı ve sonraki tüm kitap ve makaleleriyle, bunu kanıtlamıştır. Yani Şaban Hoca, inançlarının hayata yansıtılması için, Edebiyatın bütün türlerini kullanmıştır.
Şaban Hoca’yı yarım yüzyıla yakın bir süredir tanırım. O bugün emekli bir öğretmen olmasına rağmen, hâlâ insanlara, özellikle de gençlere bir şeyler verebilme heyecanı içerisindedir. Yine bu süreçte, gazete ve dergilerde duygu ve düşüncelerini yazdığı gibi, hemen her yıl bir de kitap yayımlamaktadır.
Hoca’nın elimdeki son iki kitabından birisi, 2020, öteki de 2021 yılında basılmış olan eserleridir. “Tefekkür Penceresi” adını verdiği ilk kitabında, “Tasavvufi Şiirleri” ve “Yaşanmış Hayat Hikayeleri” yer almaktadır.
Öteki kitap ise, daha çok bir araştırma ürünüdür. “Afyonkarahisar İli İhsaniye İlçesinde Bulunan Allah (C.C.) Dostları” adını taşımakta olup, Şaban Hoca ile birlikte, Ahmet Kaplan’ın müşterek çalışmalarıdır.
Afyonkarahisar-İhsaniye ilçesi sınırları içerisinde makamları bulunan Karaca Ahmet Sultan, Türkmen Dede, Ahmet Yesevi, Mehmet Yesevi, İdris Dede, Mücellit Ahmet Efendi, Seyyid Cemel Efendi, Çakmak Dede, Hayran Veli Sultan, Mahmut Sultan, Murat Dede gibi Ulu Velîler ile ilgili tarihi bilgilerin yer aldığı kitapta, tarih içerisinde bu bölgeye Bulgaristan’dan göçmenlerin yerleştirilmiş olduğunu öğreniyoruz.
Kuşkusuz, bana göndermek lütfunda bulunduğu bu iki kitap, Şaban Korkmaz’ın son kitapları değildir. Zira o önümüzdeki yıllarda da araştırmalara ve yazmaya devam edecek ve yeni yeni eserler verecektir.
Şaban Hoca’nun bugüne değin, kitap bütünlüğünde şu kitapları yayımlanmıştır:
1. Eğitici Çocuk Şiirleri 81993)
2. Afyonkarahisarlı Şairler Antolojisi (1994)
3. Mektuplar (1955)
4. Sevgi Kıvılcımları (1996)
5. Eğitimci Gözüyle Meselelerin Özü (1997)
6. Yakamoz –Şiirler (Ortak, 1998)
7. Cennet Bahçesinde Afyon Gülleri (Ortak,1999)
8. Atatürk’lme Mehmet’çiğin Destanı (1999)
9. Duygu Selinin Nağmeleri (Şiirler, 2000)
10. Gönül Deryasından Esintiler (2018)
11. Tefekkür Penceresi (2020)
12. Afyonkarahisar İli İhsaniye İlçesi…(Ahmet Kaplan’la,2021)
Kuşkusuz, Şaban Korkmaz, salt şair değil, her konua araştırmalar yapan ve makaleler yazan çok yönlü bir kalemeridir.
Bu kadar da değil, çok sayıda siviz toplum örgütlerinin kuruluşunda ve yönetiminde bulunmuş olan yılmaz ve yorulmaz bir aktivisttir.
Değerli Şair, şiirin bütün türlerinde yazmıştır. Ayrıca o halk ozanları gibi, rahat yazabilen; yazarken, hece uyak bulmakta zorlanmayan bir kalemeridir. Bu yüzden ona ben, “Âşık Korkmaz” mahlasını vermiştim.
Şaban Korkmaz, bu şiirsel mesajlarının yanısıra, yazdığı reçetelerle, insanımıza şöyle somut öğütler de vermektedir:
***
Şaban Korkmaz 1948 yılında Sandıklı’da dühnyaya geldi. İlk ve orta öğrenimden sonra verdiği fark dersleri sınavını müteakip öğretmenlik yapmaya başladı. Daha sonra Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Ön Lisans Bölümünden mezun oldu. 2004 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrılıncaya kadar, öğretmenlik ve müdürlük görevlerinde bulundu.
***
Çok yönlü bir öğretmen, yönetici, sosyal ve kültürel alanlarda değerli çalışmaları, makaleleri ve kitapları olan Şaban Korkmaz hakkında, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin ilgili birimleri tarafından bir doktora veya hiç olmazsa bir Yüksek Lisans çalışması yapılmış mıdır? Yapılmadı ise bu büyük bir eksikliktir ve hemen yapılmalıdır. Bu çalışma Şaban Hoca’nın hayatının bütün yönleriyle olacağı gibi, salt şairliği ya da salt yazarlığı ve hatta salt eğitimci yönüyle ilgili olabilir.
Şunu da vurgulamak isterim ki; Şaban Korkmaz bana göre bir halk şairi; yani halkın şairidir. Zira dikkat okunacak olursa yazdıklarının her dizesinde veya her satırında halkın duygu ve düşüncelerini yansıtmaktadır. Esasen kimi şiirlerinin son dörtlüğünde (âşıklık geleneği uyarınca) “Aşık Korkmaz” olarak tapşırmıştır.
Şaban Korkmaz, İslâmın yüceliği ve kutsallığını yansıttığı şiirlerinin yanında, Türk Milleti’nin büyüklüğünü de yansıtan şiirler yazmış, yayımlamıştır. Keza Atatürk de onun gündeminde yer almış ve “Atatürk’le Mehmetçiğim Destanı” kitabını yayımlamıştır. Bir Atatürk şiirinin ilk dörtlüğündeki şu dizeye dikkat eder misiniz?

Hep önümüz engel dolu
Yürünmüyor Atatürk’süz
Kalkınmanın doğru yolu
Bilinmiyor Atatürk’süz…

Her gerçek Türk şairi gibi, Yüce Atatürk sevgisini de yüreğinde hisseden Şaban Korkmaz;
Her gerçek Müslüman Şair gibi, şu dizeleri yazar ve terennüm eder:
Geceleri ağlayarak /Arıyorum Mevlâm Seni
Derya olup çağlayarak / Arıyorum Mevlâm Seni

Binbir zahmet çekerekten / Umut sabın ekerekten
Gözyaşımı dökerekten / Arıyorum Mevlâm Seni

Yüreğimin yarısında / Hastalığım sırasında
Sevdiklerim arasında / Arıyorum Mevlâm Seni

Rahmetine ermek için / Cennetine görmek için
Her şeyimi vermek için / Arıyorum Mevlâm Seni

Nefsim için oldum beter / Âşık Korkmaz acı çeker
Senin sevgin bana yeter / Arıyorum Mevlâm Seni

Şaban Korkmaz, yazılarıyla ve şiirleriyle okunması gereken yazarlarımızdandır. Şehrimizde yeni kurulan Afyonkarahisarlı Şair ve Yazarlar Derneği’nin Yönetim Kurulunda da yer alan Şaban Hoca’yı yeni eserlerinden dolayı kutluyor ve ondan yeni eserler bekliyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti