Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Müteahhitlik yasası kanunlaşmalı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Mimarlar Odası İl
Müteahhitlik yasası kanunlaşmalı

Afyonkarahisar Mimarlar Odası İl Temsilcisi Süleyman Bircan, geçen yıl içerisinde Planlı Alanlar Tip imar yönetmeliği değişikliğinden dolayı Afyonkarahisar Belediyesi tarafından takriben 10 bin konutluk inşaat ruhsatı verildiğini söyledi. Bircan, Müteahhitlik Yasasının en kısa sürede kanunlaşması gerektiğini vurguladı.
YAPI STOĞU MUTLAKA ERİTİLMELİ
Söz konusu Tip İmar yönetmeliğinin 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Süleyman Bircan, “Geçmiş yıllardan da yaklaşık 2 bin 500 ile 3 bin arası konut fazlalığı mevcuttu. Yani toplamda Afyon merkezde 13 bin konut, buna Erkmen Belediyesi’ni de eklersek yaklaşık 15 bin konutla önümüzdeki 5 yılın ihtiyacı karşılanacaktır. Hükümetimizin bu konut stokunu eritecek önlemler almasını bekliyoruz. Bu önlemler bazı vergilerde ve tapu harçlarında indirim yapılarak, konut alacakların özendirerek bu konut stokunun eritilmesidir. Çünkü inşaat sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörüdür. Sektördeki durgunluk ülke ekonomisini etkilemektedir” dedi.
İNŞAAT KALİTESİ YÜKSEK
Afyon’daki yapı imalat kalitesinin yüksek seviyelerde seyrettiğini belirten Süleyman Bircan, mimarlık ve mühendislik projelerinin ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun şeklide yapıldığını kaydetti. Afyonkarahisar Belediyesi’nin 1999 yılından itibaren inşaatlarda hazır beton kullanma mecburiyeti getirdiğini vurgulayan Bircan, “1999 yılından beri inşaatlarımızda hazır beton kullanılmaktadır. Ayrıca yine 1999 yılından itibaren ilgili yönetmelikle parsel bazında zemin etütleri de yapılmaya başlandı. Yani zeminin durumuna göre temel sistem belirlenmektedir. 2011 yılı itibariyle de inşaatların denetimi Yapı Denetim Şirketleri tarafından yapılmaya başlandı. Bunlardan dolayı İnşaat yapım kalitesi yükselmiştir” diye konuştu.  
MÜTEAHHİTLİK İLGİLİLERCE YAPILMALI
“Bizim diğer bir görüşümüzde Müteahhitlik Yasasının bir an önce mecliste kanunlaştırılmasıdır” diyen Bircan şöyle konuştu: “Nasıl ki bir eczane açabilmek için eczacı olmanız gerekir, müteahhitliği de bu konuyla ilgili mesleklerden birinin yapması veya bünyelerinde mimar veya mühendis bulundurmaları gerekli diye düşünüyoruz. Biz asla sermaye düşmanlığı yapmıyoruz. Bu vesileyle istiklal ve istikbalimiz için TSK’nın Afrin bölgesinde başlatmış olduğu Zeytin Dalı harekâtını desteklediğimizi belirtiyoruz. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Rabbimiz Mehmetçiklerimizi korusun.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi