Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NAMAZ VE ARKADAŞ SEÇİMİ – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 24 Mart 2014 Pazartesi 02:00:00
  Arkadaşın, insan hayatında çok önemli bir yeri vardır. Öyle ki arkadaşı, insanın cennet ya da cehennem ehli olmasına vesile olabilir. Bu bakımdan ahlak sahibi bir Müslüman kiminle arkadaş olduğuna dikkat etmelidir. Kur’an’da arkadaş seçimine dikkat çekilir:
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun.” (Tevbe 9/119)
“Onlar boş söz işittikleri zaman ondan yüz çevirirler ve bizim işlerimiz bize, sizin işleriniz size. Size selam (barış) olsun. Biz kendini bilmezleri (arkadaş edinmek) istemeyiz, derler.” (Kasas suresi: 55)
İnanan insan arkadaş seçiminde titizlik göstermeli, İslâm ahlakını yaşayan ve namaz ehli insanlarla arkadaşlık etmelidir. Peygamberimiz(sav) “Salih arkadaş yalnızlıktan daha iyidir; yalnızlık da kötü arkadaştan daha iyidir.” (Bihar-ül Envar, c.15, s.51) buyurarak, yalnızlık korkusuyla arkadaş edinmenin yanlışlığına dikkat çeker.
“Ah Keşke iyilerle Beraber Olsaydım”
Kur’an, Allah’tan ve İslam ahlakından yüz çevirip, kötülerle bir olmuş kişilerin ahirette söylediği “Ah keşke!” ifadesiyle, yaşadığı büyük panik ve korkuyu tarif eder. Bu insanlar hayatları süresince kendisini uyaranlara kulak vermemiş, “batıla ve tutkulara dalıp gidenlerle, birlikte dalıp gitmiş” (Müddessir Suresi: 45), sapkın arkadaşlarına uyarak yoldan çıkmış, dinin direği olan namazı terk etmiştir. Şimdi kendisi gibi dünya hayatında Allah’ın sınırlarını korumayan, kulluk görevlerini yerine getirmeyen, büyüklük taslayan insanlarla beraber Allah’ın huzuruna getirilmiştir.
Allah’ın hoşnutluğunu kazanmanın yolları açık iken, arkadaşlarının etkisinde kalarak kendisine tanınan fırsatı kaçırmış olmanın verdiği pişmanlık gittikçe artar. Öyle ki ellerini ısırır, içini yakan dönüşü olmayan pişmanlık sözlerine yansır:
“O gün, zulmeden, ellerini (hınçla) ısırarak (şöyle) der: “Ah keşke, elçiyle birlikte bir yol edinmiş olsaydım, Vah yazıklar bana, ne olurdu da filanı dost edinmeseydim. Çünkü o, gerçekten bana geldikten sonra beni zikirden (Kur’an’dan) saptırmış oldu. Şeytan da insanı ’yapayalnız ve yardımsız” bırakandır.” (Furkan: 27–28–29)
“Ey iman edenler! Yahudileri ve Hıristiyanları velî (sırdaş, dost ve idareci) edinmeyin. Onlar (ancak) birbirlerinin yâr ve yardakçısı (İslâm’ın da düşmanı) dırlar. Kim onları (ve aynı zihniyette olanları) velî edinirse, o da onlardandır. Şüphesiz Allah (böylece kendilerine ve müslümanlara) zulmeden toplumu doğru yola eriştirmez.” (Maide:51)
“(Ey Mü’minler!) Sizin gerçek dost ve yardımcınız ancak Allah (c.c.) ve O’nun Rasûlü’dür; bir de (Allah’ın emirlerine) boyun eğerek namazı dosdoğru kılan ve zekât veren mü’minlerdir. (Maide:55)
“Kim Allah’ı, Resûlü’nü ve mü’minleri velî (ve dost) edinirse, işte Allah taraftarı onlardır; mutlaka galip geleceklerdir. (Maide:56)
Bu iki âyet-i kerîmede Yüce Allah kendisine inananlara galibiyet vaat ediyor ve üç dost gösteriyor ki bunlar; Allah, Allah’ın Resûlü ve Müminlerdir.
Buhâri’nin rivayet ettiği bir hadis-i kudside Allah Resulü, Rabbından naklen şöyle buyurmaktadır: “Kim benim bir dostuma düşmanlık ederse Ben ona harb ilan ederim…”(Buharî, Rîkak, 38)
Hz. Ali buyuruyor ki:
“Kimin durumunu kestiremiyorsanız; dinini bilmiyorsanız, onun çevresine bakın. Eğer arkadaşları Allah’ın dinine bağlıysalar, o da Allah’ın dini üzeredir. Şayet arkadaşları Allah’tan başkasının dini üzere iseler, onun Allah’ın dininden nasipsiz olduğunu bilin. Çünkü Resûlullah (s.a.v) şöyle derdi: “Allah ve âhiret gününe inanan bir kimse kâfiri kardeş, faciri arkadaş edinmesin. Kim kâfiri kardeş ya da faciri arkadaş edinirse, facirdir, kâfirdir.” Hz. Ali(Bihar-ül Envar)
Bir hadisi kudside Yüce Allah, Hz. Musa’ya “Benim katımda en hayırlı amel, benim dostlarıma dost, düşmanlarıma düşman olmandır” buyurmuştur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER