Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NAMAZDAN SONRA OKUNAN SURE VE DUALAR

Beş Vakit Namazdan Sonra Yapılan, Dua, İstiğfar, Tesbih, Tahmid ve Tekbirlerin Özellikleri ve Sırları:
Dua: Çağırmak, duyurmak, yalvarmak, dilekte bulunmak gibi anlamlara gelir. Din deyiminde ise: Hususi ifadelerle, Allah Teâlâ’dan her hangi bir güçlüğünü kaldırmasını, kalp ve beden bütünlüğü içerisinde dilemek ve kurtuluşa ermeyi ümit etmekten ibarettir. Bir başka deyişle, kendi güçsüzlüğünü ve aczini anlayarak, kudreti ve merhameti sonsuz olan Allah’a hâlini arz etmektir.
Namazdan sonra dua etmeden yerinden kalkan kişinin durumu çalışıp da ücretini almadan giden işçinin durumu gibidir. İbni Abbas (r.a.)’ın naklettiği bir hadiste Resûlullah Sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur:
“Kim bunu yapmazsa, namazı noksandır” Yâni kim namazdan sonra ellerini kaldırıp (Ey Rab, Ey Rab) diye yalvararak dua etmezse namazı Hakk Sübhanehu ve Teâlâ nezninde noksandır.” (Şir’at – ül İslâm, sayfa: 185)
Buhari’nin şerhinden: “Kim yorulmadan günahlarının afvını isterse, namazdan sonra namazgâhında oturmayı adet etsin. Çünkü o anda melekler onun afv edilmesi için Allah’a yalvarırlar. Onların duaları kabuldür. Nitekim Allah onlar hakkında, Enbiya suresi’inde şöyle buyurmuştur: “Bunlar, onun rızasına ermiş olanlardan başkasına şefaat edemezler.” (Enbiya:28) “ Kimin amini meleklerin aminine tevafuk ederse günahları bağışlanır” diye rivayet edilmiştir. (Şir’at – ul İslâm, sayfa: 185)
Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor:
“(Ey Muhammed!) Kullarım sana beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O halde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki, doğru yolu bulalar.”(Bakara,186.)
Ben Kuluma Şah Damarından Daha Yakınım
Bazı kimseler Peygamberimize gelerek Allah hakkında bilgi istemiş, şöyle demişlerdi: “Rabbimiz yakın mıdır, O’na gizlice yalvaralım? Yoksa uzak mıdır, O’na bağıralım? (Alûsî, Ruhu’I-Maanî, II/63.)
Onların bu sorusunu, Allah Teâlâ indirdiği bu ayet-i kerime ile cevaplandırıyor;
“Ben gerçekten yakınım …” buyuruyor. Biz her ne kadar hatalı davranışlarımız sebebiyle yaratıcıya uzak isek de O, bize yakındır. Nitekim “Ben kuluma şahdamarından daha yakınım” (Kaf, 16.) buyuruluyor. Sevgili Peygamberimiz de “Kulun Allah’a en yakın olduğu an, secdede olduğu zamandır.” Buyuruyor.
Helal Lokma Duanın Kabulü İçin Gereklidir
Dua ile ilgili bilinmesi lazım gelen konuları şöylece özetleyebiliriz:
• Duayı en çok etkileyen husus kişinin kazancıdır. Helal lokma duanın kabulü için gereklidir. Ebû Hureyre anlatıyor. Peygamber-imiz şöyle buyurmuştur:
“Ey insanlar! Allah tayyiptir (her türlü noksanlıklardan münezzehtir) temiz ve helal olanı ancak kabul eder. Allah müminlere de peygamberlere emrettiği şeyleri emretmiş ve: “Ey Peygamberler! Helal olan şeylerden yiyin ve salih-iyi işler- yapın. Çünkü ben sizin yaptıklarınızı bilirim.” (Müminûn, 51 ). Müminlere de şöyle emretmiştir: “Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların helal ve temiz olanlarından yiyin. Eğer yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız O’na şükredin.”(Bakara, 172). Sonra Peygamberimiz konuşmasını şöyle sürdürmüştür: “Bir kimse (hac gibi) uzun yolculuğa çıkar, saçları dağılmış, toz toprak içinde kalmış bir halde ellerini semaya kaldırarak; “Ey Rabbim, Ey Rabbim” diye dua eder (ve dileklerde bulunur). Hâlbuki yediği haram, içtiği haram, giydiği haram ve haramla beslenmiş, böylesinin duası nasıl kabul edilir?”(Müslim, Zekat, 20; Tirmizî, Tefsiru’I-Kuran, 3.)
Haram Lokma Yiyenin
Kırk Gün Duası Kabul Olmaz
İbn Abbas (r.a.) anlatıyor. Peygamberimizin yanında:
“Ey insanlar! Yeryüzünde bulunanların helal ve temiz olanlarından yiyin.” (Bakara, 168) ayet-i kerimesi okunduğunda, Sa’d b. Ebî Vakkas ayağa kalkarak:- Ey Allah’ın Resûlü, Allah’a dua et, beni duası kabul olanlardan kılsın, dedi. Peygamberimiz: “Ey Sa’d! Yiyeceğini helal olandan seç, duan kabul olur. Nefsimi kudret elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, kul, haram Iokma yediği zaman kırk gün duası kabul olmaz. Haramla beslenen vücut ateşi hakeder” buyurdu.(Et-Tergib, ve’t- Terhib, II/547 (Hadisi Taberani “Evsat”inde rivayet etmiştir).
• Müslüman, kazancının helaldan mı haramdan mı olduğuna dikkat etmeli, haram olan kazanca itibar etmemelidir. Ancak bu sayede Allah duasını kabul eder.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER