Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

Namazı Huşû ve Hudû İle Kılmak-4

Muharrem Günay 7 Ocak 2011 Cuma 02:00:00
  Mevlana, “Mihrabı dost cemali olan kimse için, yüz çeşit namaz, yüz çeşit rüku ve secde vardır” der. Bu konuda Cenab-ı Hak: “Ne yana dönerseniz Allah oradadır” buyurmuştur. Resulullah da (sav): “Namaz mü’minin miracıdır.” buyurmuştur.Kulluk sadece cesetle değil, gönülle ibadet etmektir. Ezan sesleri kalbimin mescidine öyle muhrik gelir ki, onun tesiri ile gönül mabe-dimin kapısı aşk ateşiyle yanıyor. (Mesnevî, beyt: 3171 ve devamı)
Namaza tekbirle “Allah en büyüktür“ diyerek başlıyoruz. Dilin Allahü ekber, Allah en büyüktür derken, kalbinde Allah’tan daha büyük olarak kabul ettiğin ve Allah’tan daha çok değer verip sevdiğin bir şey varsa, o zaman Allahü teala bize “Sen yalan söylemektesin“ buyuruyor. Yani görünüşte Allah’ın bir ve en büyük olduğunu söylüyoruz, hakikatte bizim kalbimizde Allah’tan daha çok değer verdiğimiz, sevdiğimiz büyüklerimiz var. Onun içindir ki Allah’ın Resulü.”Allah sizin şekillerinize ve mallarınıza değil, ancak kalplerinize ve amellerinize bakar.” (Müslim ve İbni Mace’ den nakil İ.Gazali, İhyau ulumi’d-Din cilt 4, sayfa:625) buyuruyor. Hz. Ömer birgün minberde şöyle buyurmuştur: ´Kişi, sakalı İslâmiyet´te bembeyaz kesildiği halde, Allah Teâlâ için kâmil ve tam bir namaz kılmamış olabilir´. Sahabîlerden biri ´Bu nasıl olur?´ diye sorunca da şöyle buyurmuştur: ´Bununla namazda gereken huşû, tevâzu ve Allah Teâlâ´nın huzuruna yönelmeyi tamamlamadığını söylemek istiyorum.”
Hadislerde huşu ile kılınan namaz, mü’minler için bir nur olarak zikredilmektedir: “Namaz bir nurdur. Sabır da bir ziyâdır.” (Müslim, Tahâret 1) Başka bir hadiste de; “Gecenin karanlığında namaza yürüyen kimseye, Allah Teala o namazı kıyamet gününde bir nur olarak o kimseye gönderir.” (Dârimi, Salât 133) (Son)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti