Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

NEREDE HAREKET ORADA BEREKET – Kocatepe Gazetesi

Mehmet Şenkaya 24 Temmuz 2017 Pazartesi 12:29:29
 

“Eskiye rağbet olsa, bit pazarına nur yağardı.” İnsanlar göze ve gönle hoş gelen yenilik, değişiklik, kolaylık, pratiklik, az masraf ve zamanda çok kazanç veren işler yapmak istiyor. Zaman zaman gazetelerde çılgın mimarları okuyoruz; çok katlı yapısı, şekli ile gördüğümüzden, bildiğimizden, bizce doğrusu olması gerekenden farklı düşünülmüş şeffaf rezidans ve işyerleri yapıyor. Her sene motoru, konforu,  aksesuarı, modeli değişen sürücüsüz çalışan arabalar çıkıyor, Yüksek Hızlı Trenler, Kıtalar arası denizlere kurulmuş, karaları birbirine bağlayan Asma Köprüler, su altı katlı Tüp Geçitler görüyoruz. Gökyüzünde keşif yapan Pilotsuz Uçaklar, Akıllı Telefonlar; sadece telefon değil, fotoğraf makinesi, kamera, internet değil sizi gideceğiniz adrese ulaştıran Navigasyonlu, çok yönlü icatlar. Buna benzer üzerinde pek çok özellik taşıyan; İş hayatımız ve sosyal yaşantımızda kullandığımız her türden günbegün değişen iş kolaylaştırıcı, emek ve zaman tasarrufu sağlayan otomatikleşmiş eşyalar hayatımıza girmiş.
Çerçeve hem bütün, hem de bütünün parçası, içi dolunca anlam kazanır. Cam takınca; binayı soğuktan korur, aydınlatır, hava almak için kullanılır. İçinde herhangi bir resim, heykel, yazı, manzara varsa dikkat çeker. Merak uyandırır. Neyin?  Kimin resmi, yazısı, heykeli, manzarası, tablosu insan öğrenmek ister. Eğer çerçeve içindeki obje canlı ya da üç boyutlu ise bu defa görülen şey cazip gelir, ilgi artar bakış açısı değişir, daha fazla bakılmak ister.
Bir park düşünelim. Parkın donanımı, yeşil örtü çim, ağaçlar, çiçekler, akıcı su, havuz içinde balıklar, fıskiye çevresinde yüzen ördekler, oturulacak yerler, heykeller vb. Bizde Akarçay’ın başında deve, sonunda Fil! Bunları zenginleştirmek gerekir.
Çocuklara sorulan bilmece vardır: Duvarda kapısı, penceresi, damda bacası var? Nedir diye sorulduğunda. Cevap: Evdir. Konut olarak ihtiyacı karşılar mı? Evet karşılar.
Anıtpark yapılalıdan beri aynı, muamele görmemiş. Eskiden neyse o. Üzerine konan başka özellik yok. Öteden beri yazdık, söyledik durduk hiç değilse üstü aynı kalsın, altı otopark olsun. Elimizi taşın altına koymamız gerek. Olmaz demek kolay.
Büyük şehirlerde gördüğümüz. Konforlu ve süratli çalışan Tramvaylar, Metrolar ulaşımı kolaylaştırıyor. Bunlar büyük şehir olunca mı gelecek? Düşününce; tek kişilik Küçük arabaların arkasına yazılmış ”Büyüyünce tır olacağım” esprisi aklıma geliyor.
Esnaf, Fabrikatör, Sanayici, Üretici, İşbirliği ve Üniversite koordinatörlüğünde Pazarlar, Panayırlar, Fuarlar, Sergiler açılmasına ön ayak olmak. Tiyatro, Konser, Konferans, Forum, Açıkoturum, Sempozyum gibi toplu konuşmalara, yarışmalara, halkın katılım ve bilinçlenmesini sağlamada, insanları harekete geçirmede. Belediyenin rolü büyüktür.
Akarçay üzeri ve çevresi resim, heykel vb. objelerle donatılarak renkli ışıklarla ilgi çekecek biçimde zenginleştirme, akıcı su önüne konacak düzenleyicilerle, güneş paneli, rüzgâr gibi yenilenebilir elektrik enerjisi kullanarak bol ve düşük maliyetli elektrik gücü elde ederek çeşitli aparat ve düzeneklerle hareketli ışık gösterileri oluşturulabilir.
Afyon’un Büyükşehir olmak için 40.000 kişiye ihtiyacı var. Merkezine çok katlı koca koca binalar dikilse de göç alan değil göç veren bir il olmaktan kurtulamıyor.  Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Eskişehir’de 56.822 Afyonlu ikamet etmektedir. Afyonkarahisar 14 bin 016 metrekare. Eskişehir 13bin 960 metrekare yüzölçümüne sahip. Eskişehir’i Küçük İstanbul eden: Geçmişte Eskişehir Belediyesi’nin imara açtığı arsaları yerleşim teşviki şartı alarak evsiz vatandaşlara dağıtması, Üniversite, Askeri Birlik, Sanayi, Ulaşım gibi Esnafın iş alanı hayatını kolaylaştırıcı etkenlerin olması. Şehir içindeki halkın ve öğrencinin rahatça gezip faydalanabileceği Bilim Sanat ve Kültür Parkı 400.000 Metrekare, Kent Park 300.000 Metrekare alanı kapsayan resim, heykel ve süs bitkileri ile donanımlı devasa Parklarının bulunması, Bu şehri yaşanılabilir illerin başına çekiyor.
Türkiye Hava Kirliliği Haritasında şehrimiz ilk sıralarda yer almaktadır. Isınma, Motorlu araçlar, Sanayi etkisiyle Afyonkarahisar’da  AFJET gibi bir kaynak varken bu do��al kaynağı halkın daha yaygın ve ucuz olarak kullanımına sunmak. Yurt ekonomisine katkı sağlayacaktır.
İhtiyaçlar sonsuz ve değişkendir. İnsanların gezmek, görmek, eğlenmek, dinlenmek, spor yapmak, sağlık bulmak için seyahat ederek yaşadığı yeri değiştirmesi olayı Bizde bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik her yıl sayısı artan turistik oteller, dinlenme, eğlenme yerleri, kamu, özel sağlık kurumları, spor alanlarının artış göstermesi geleceğe ümit veriyor.
Rabbim bizleri Kur’an ahlakıyla ahlaklandırsın.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER