Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nikâh töreni hariç düğünlere yasak geldi

Nikâh töreni hariç düğünlere yasak geldi

İl Hıfzıssıhha Meclisi Kurulunca nikâh töreni dışında tüm düğün faaliyetlerinin yasaklandığını açıkladı. Karar 5 Eylül Cumartesi günü itibariyle uygulanmaya başlanacak

 

İl Hıfzıssıhha Meclisi dün sabah Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek Başkanlığında toplanarak 64 numaralı kurul kararını aldı.
BİR DİZİ TEDBİR KARARI ALNMIŞTI
64 numaralı kurul kararında koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçildiği kaydedildi. İçişleri Bakanlığının 24 Haziran 2020 tarihli ve 10116 sayılı genelgesiyle salgının kalabalık ortamlardaki yayılım hızı göz önünde bulundurularak düğün (gelin alma, kına vs. dâhil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerin tüm illerde, mümkün olan en kısa sürede tamamlanması bildirilmişti. İçişleri Bakanlığının 07 Temmuz 2020 tarihli ve 10888 sayılı genelgesi ile de köylerde ve sokaklarda yapılan söz konusu etkinliklerin aynı gün içerisinde kalacak şekilde saat sınırlamalarının İl-İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenmesi istenilmişti.
5 EYLÜL 2020’DEN İTİBAREN DÜĞÜNLERE İZİN YOK!
Gelinen noktada başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere alınan tedbirlere yeterince riayet edilmediği vurgulanan kurul kararında, “Hastalığın yayılım hızının artırması ve toplum sağlığının riske atılması nedeniyle; düğün, nişan, sünnet düğünü, kına gecesi gibi vatandaşlarımızın kalabalık şekilde bir araya geldikleri etkinliklere ilişkin durum bilinmektedir. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun 2 Eylül 2020 tarihli toplantısında alınan tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda bir takım kararların Valiliklerce alınması gerektiği değerlendirilmiştir. Bu çerçevede ilimizde yarından itibaren uygulanacak şekilde; Sokak ve köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmemesine karar verildi. Ancak nikâh merasimi şeklinde yapılabilecek olan düğünler ile nikâhların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanması sağlanacak. Nikâh merasimi şeklinde düğün veya nikâh yapılacak düğün salonlarında, sandalye, koltuk düzeni fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans oyun pisti alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak.” denildi.
YEMEK İKRAMI VE DANS OLMAYACAK
Nikâh merasimi şeklinde yapılacak düğünler ile nikâhlarda oyun oynanması, dans edilmesine ve toplu yemek verilmesi de dâhil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi, ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasına hiçbir şekilde müsaade edilmeyecek. Kararın devamında, “Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarla 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikâh törenlerine katılması yasaklanacak. Nikâh merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikâh törenlerine en az bir kamu görevlisi (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilip denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek. İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra nikâh merasimi şeklindeki düğün ve nikâhlarda, bu kararla düzenlenen hususlar dışında da kurallara uyulacak. İçişleri Bakanlığının ilgi genelgeleriyle Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesine karar verilmiştir. Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilecektir. Alınan karantina kurallarına uymayanlara Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli işlemler başlatılacaktır.” denildi. >> Kocatepe Haber Merkezi