Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öğrencilere “Brucella” hastalığı anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Öğrencilere “Brucella” hastalığı anlatıldı – Kocatepe Gazetesi
Öğrencilere "Brucella" hastalığı anlatıldı

Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu tarafından başlatılan organizasyonla öğrencilere yönelik düzenlenen sağlık seminerleri devam ediyor

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Berna Bozca tarafından öğrencilere bu kez de Brucella hastalığı anlatıldı. Fatih Anadolu Lisesi ve Merkez Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine yönelik düzenlenen sağlık seminerine ilgi yoğun oldu. Günümüzde rastlanan Brucella hastalığı konusunda önemli açıklamalarda bulunan Uzman Dr Berna Bozca, hastalığa yakalanmamak için alınması gerekli tedbirleri sıraladı.
Enfeksiyonu önlemenin
bir yolu var mıdır?
Pastörize edilmemiş sütü ve bu sütten yapılmış peyniri veya dondurmayı tüketilmemesi gerektiğine işaret eden Dr Berna Bozca, “Eğer seyahat halindeyseniz ve ürünün pastörize edilip edilmediğinden emin değilseniz, tüketmeyiniz. Mikroorganizmaları insanlara çeşitli yollarla bulaşmaktadır. En yaygın bulaşma yolu çiğ süt ve süt ürünlerinin (peynir, krema, tereyağı, dondurma vs.) tüketilmesidir. Koyun-keçi sütlerinden yapılan peynirler genellikle hiçbir ısıtma işlemi uygulanmadan yapılmakta ve insanlar için risk oluşturmaktadır” dedi.
Belirtileri nelerdir?
Hastalığın belirtilerinden de söz eden Dr. Berna Bozca, “Hastalığın inkübasyon süresi genellikle 1-3 hafta kadardır, bazen birkaç aya kadar uzayabilir. Belirtiler hafif veya şiddetli düzeyde, aniden veya yavaş gelişerek ortaya çıkabilir. Hastalarda sürekli, aralıklı veya düzensiz bir ateş, terleme, kas ve iskelet sistemine olan belirgin etkisinin sonucu olarak yorgunluk, dermansızlık, genel ağrı ve mental depresyon gibi semptomlar görülür ” dedi.
Nasıl teşhis edilir?
Hastalığın teşhisi hakkında da bilgiler veren Dr. Berna Bozca; “Klinik bulgularla konulan teşhisin doğrulanması için laboratuar testleri gereklidir. Hastaların brusellozis tanısı konulmadan önce antibiyotik kullanmış olmaları ve kırsal kesim-deki sağlık birimlerinde kültür imkanlarının olmaması, etkenlerin kanda sürekli bulunmaması nedeniyle hastalığın teşhisi daha çok serolojik testlere dayanmaktadır” dedi.
Tedavisi nedir?
Son olarak hastalığın tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Berna Bozca, çeşitli antibiyotiklerin tedavide kullanılabileceğini aktardı. Birden fazla antibiyotiğin birkaç hafta boyunca kullanılması gerektiğine işaret eden Bozca, hastalıktan korunmanın en iyi yolunun sütlerin düzgün şekilde pastörize edilmesi olduğunu ifade etti. (Kocatepe)