Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Okul sütü umut ışığı – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Okul sütü umut ışığı

Ucuz üretilen sütün ucuz satışı ile daha fazla tüketim sağlanabileceğine dikkat çeken Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, okullarda dağıtılan sütün süt içme alışkanlığı ve tüketim artışı için umut ışığı olduğunu söyledi

Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, hayvancılık ve süt sektöründeki durumu değerlendirdi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, süt piyasasında fiyatların geçen yıllara göre çok düşük ölçüde göstermemekle birlikte sütçülerin para kazanamadıklarının altını çizdi.
SÜT PİYASASINDA
DURUM İYİLEŞECEK
Devlet eliyle yürütülen okul sütü projesinin süt camiası için çok büyük bir umut olduğunu ifade eden İbrahim Göbel, öğrenim döneminde 7 milyon öğrenciye günlük 200 gramdan süt dağıtımının 150 gün süre açık olan okullarda 210 bin ton süt anlamına geldiğini söyledi. Göbel, 210 bin tonluk sütün Türkiye’nin toplam süt üretiminin yaklaşık 1.6’lık bir paya rast geldiğini belirtti. Süt piyasasında durumun iyileşeceği umudunu taşıdıklarını aktaran Göbel; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yeni kurma girişiminde bulundukları ve kurdukları süt konseyinde artık kurumların fiyat konusunda etkili olacaklarını söylemeleri bizi umutlandırmaktadır. Sektörün en büyük sorunlarından bir taneside süt fiyatlarının belirlenmesinde biz üreticiler etkisiz kalmasıdır. Hayvancılıkta kalkınmış hiçbir ülkede süt fiyatları tamamen alıcıların inisiyatifinde bırakılmamıştır. Süt üreticileri ve sanayiciler arasında imzaladığımız anlaşmalarda süt arz ve talebinin düşük olduğu zamanlarda süt sanayicisi tek taraflı olarak kendi anlaşmasını fesh edebilmektedir. Bu durum bizim süt üreticilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Sanayiciler ödemeleri arzu ettiklerinde yapmaktadırlar.” dedi.
UCUZ HAMMADDE BEKLENTİSİ VAR
İbrahim Göbel, son 7 yılda hammadde fiyatlarında yüzde 178, enerjide yüzde 196 artarken çiğ süt fiyatında yüzde 52 artış sağlandığını, market raflarındaki süt ürünlerinden yoğurdun yüzde 147, peynirin yüzde 155 fiyat artışına uğradığını kaydetti. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, sütteki artışın yüzde 152’de kaldığını vurguladı. Hükümet ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın attığı olumlu adımların süt üreticilerini umutlandırdığını dile getiren Göbel; “Bizim hükümetimizden bir isteğimizde yem fiyatlarındaki yükselişin içerideki hammadde fiyatlarının artmasından dolayı önlenemediğinin görülmesidir. Dışarıdan hayvan getirmeye, eksik dana veya düve getirmeye artık buna son verilmemiz gerekiyor. Bizim elimizdeki hayvanlarımız bize yeter. Onun yerine yem sanayicisine ucuz hammadde temin ederlerse daha hesaplı karşılanacak ucuz yemlerle daha kaliteli et ve süt üretmeye devam ederiz. Binlerce üreticimiz var. Birliğimize kayıtlı 26 bin 246 adet hayvana 8 milyon TL anaç sığır desteklemesi üyelerimizin hesaplarına aktarılacaktır. Bu da önemli bir gelişme olmuştur.” diye konuştu.
TARTIMDA
SIKINTI VAR
Süt toplayıcılarının tartı sistemlerinde görülen bir hatayı dile getiren Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, elektronik tartı sistemi ile süt üreticisinin litre ile ölçüp verdiği süt arasında fark oluştuğunu kaydetti. Elektronik tartı sisteminde kilogram olarak ölçüm yapıldığını dile getiren Göbel; “Elektronik tartı sisteminde litre bazında ölçülüp verilen süt eksik geliyor. Üretici açısından bu durum mağduriyet oluşturuyor. İbrahim Göbel; “Üretici buradan da bir tokat yemiş oluyor. Medya aracılığıyla bu durumu Belediye yönetimlerinin bir suç duyurusu olarak kabul etmelerini umut ediyorum. Lüften süt toplayıcılarının tartılarını kontrol etsinler. Belediyeler bu işin önüne geçemedikleri takdirde Sayın Valimize dilekçe sunarak durumumuzu arz edeceğiz. Tartım işlemleri belediyelerin sorumluluğunda. Belediyelerin ilgili birimleri bunları bir günde kontrol edebilirler. Tartımın litreye çevrilmesi gerekiyor.”
SÜT TÜKETME ALIŞKANLIĞIMIZ YOK
Bir litre süt fiyatının 65 ile 75 kuruş arasında bölgesel anlamda değiştiğine temas eden İbrahim Göbel sözlerine şöyle devam etti: “Sütün fiyatı hala 0.50 ml sudan 10-15 kuruşluk fiyat farkı var. Üretim fazla tüketim az. Arz talep dengesi oturmadı. Sanayici karından hiçbir zaman taviz vermez. Bu ette de böyle. Üretici bu arada mağdur kalıyor. Üreticiden ucuz çıkan süt tüketiciye de ucuz ulaşsa tüketim biraz daha artar. Bizim toplumumuzda da çok fazla süt tüketme alışkanlığımız yok. AB üyesi ülkelerde süt tüketimi kişi başı 75 litre Türkiye’de ise 25 litre ile 27 litre arasında değişiyor. Onların tükettiği sütün üçte birini tüketebiliyoruz. Her yaş grubundan insanın süt tüketimini alışkanlık haline getirmesi önemli. İlköğretim öğrencilerine dağıtılan süt üreticiler için bir umut ışığı oldu.

Haber: BURCU AYDIN