Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Okullarda adil bir sistem olacak

Bu haberin fotoğrafı yok

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu gündemdeki konuları Kocatepe’ye değerlendirdi.

Milli Eğitim’de sistemin değişmesi nedeniyle velilerin endişe etmesine gerek olmadığını belirten Vali Balkanlıoğlu, “4+4+4 ile ilgili en adil sistemi oluşturmak için çalışıyoruz. Eğitimde iller arasındaki sıralamamız yükseliyor ama yeterli değil” dedi. Tarihi kent dokusu ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, bu yıl Taşhan’ın yenilenmesinin planlandığını aktaran Vali Balkanlıoğlu, Kent Meydanı için bu yaz Valilik binasının boşaltılacağını, ancak Telekom binasının taşınmasının şimdilik zor olduğunu kaydetti. Şehirde dilenmeyi önlemek için tüm çabanın gösterildiğini, ihtiyaç sahibi herkese her şekilde yardımda bulunulduğunu bildiren Balkanlıoğlu, Zafer Haftası kutlamaları ile ilgili çalışmaların sürdüğünü vurguladı

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandırdı. Taşhan restorasyonu için Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın son derece kararlı olduğunu söyleyen Vali Balkanlıoğlu; “Taşhan’ın bu yaz tamir ettirilmesi lazım. Bakan’ın kesin talimatı var. Eğer Vakıflar Bölge Müdürlüğü tamir etmezse dananın kuyruğu kopacak gibi duruyor.” dedi. Balkanlıoğlu, Karahisar Kalesine Eyfel Kulesi model alınarak asansörlü bir sistem arayışı olduğunu, tarihi kültürel değerlere sahip çıkıldığını, çok fazla deşifre etmeden ihtiyaç sahiplerine her türlü yardımın yapıldığını, başta şahsı olmak üzere emniyet kemeri alışkanlığı kazanımında taviz verilmeyeceğini, toplumun şiddet travmasından bir an önce kurtulması gerektiğini söyledi.
KAYNAŞMADA
LİSE+ORTAOKUL FORMÜLÜ
Vali İrfan Balkanlıoğlu, yeni eğitim sistemi 4+4+4 kapsamında okullarda yapılması gereken değişikliklerden öğrenciler ve velilerin endişe duyduğu valilik makamı olarak nasıl bir yol izleyecekleri sorusunu cevaplandırdı. Eğitim sisteminin büyük bir değişikliğe uğradığını, 8 yıl süre ile ilköğretimin kesintisiz ve mecburi eğitimin uzun süredir uygulandığını belirten Vali Balkanlıoğlu; “Eğitim sistemimiz 4+4+4 olarak değiştirildi. İlk ve orta öğretim 12 yıl olarak zorunlu hale getirildi. Ancak kesintili şekilde. İlk dört yıl ilköğretime, daha sonraki 4 yıl orta öğretime son 4 yıl ise lise öğrenimine tekabül ediyor. Bizim şimdiki sistemimizde meslek liseleri vardı. Bir de ilköğretim okulları 8 yıllık bulunuyordu. İlköğretimde binalar birlikte iken sadece köylerde, öğrenci sayısı azsa beşinci sınıfa kadar çocuklar köyde okuyorlardı. Beşinci sınıftan sonra taşımalı sistemle bu ilköğretim okullarına taşınıyorlardı. Eğer öğrenci sayısı çok daha azsa köyün tamamı taşınıyordu. Yeni düzenlemeye göre ilköğretimin birinci kademesinde ilk 4 yıl ve ikinci kademesi orta öğrenime tekabül eden ikinci 4 yılda bunların durumu önemli. Orta okula tekabül eden ikinci dört yıl liselerle kaynaşabilecek. Tek bir müdürlük altına bu durum gerçekleşebilecek. Mesela Afyon Lisesi Müdürü bünyesinde Afyon Lisesi ortaokulu olabilecek. Eğer bina durumu uygunsa lise bölümü ile kaynaşabilecek. Ortaokul joker gibi ilköğretimin birinci kademesi olan ilk 4 yılla da kaynaşabilecek.” dedi.
ENDİŞEYE MAHAL YOK
Ticaret Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve İmam Hatip Lisesi ve diğer liselerinde bundan böyle orta öğretim bölümü olacağını ifade eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, lise bünyesinde okul açılacaksa okulun mevcut binasının orta okul açmaya müsait olup olmadığı tespitlerinin ilköğretim müfettişleri ve eğitim yöneticileri aracılığıyla yapıldığını söyledi. Yapılan tespit ve değerlendirmelerin kendilerine aktarılacağını bildiren Vali İrfan Balkanlıoğlu, ihtiyaç, öğrenci sayısı ve fiziki mekana göre gerekenlerin yapılacağını söyledi. Balkanlıoğlu; “Velilerin konu ile ilgili endişe durumuna gelirsek, örneğin velinin evine yakın olan okulda ilköğrenime giden çocuğu varsa o okulun birinci kademe olmasını ister. Aynı düzenin sürmesi isteniyor. Adaletsizlik oluyor karşıyız gibi talepler değerlendirilecek. Adil bir sistem getirilmeye gayret edilecek. Konu budur endişeye mahal verilmesin. Hiçbir öğrencimiz açıkta kalmaz. Bu öğrenciler bir şekilde okullarına yerleşecekler. Çok mağduriyet oluşturacak bir sistem getirilmemesini umuyoruz.” diye konuştu.
KALE’YE EYFEL KULESİ MODELİ
Tarihi kent dokusu çalışmalarında ulaşılan nokta hakkında bilgi veren Vali İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’ın şanslı bir il olduğunu kaydetti. Şehirde hem yolların hem de medeniyetlerin kesiştiğini ifade eden Balkanlıoğlu, bu özelliğin övünç kaynağı olduğunu dile getirdi. Çok sayıda tarihi eser bulunduğunu belirten Balkanlıoğlu; “Bizim 19 tane site devletimiz varmış. Bunların 16’sı müstakil para basma yetkisine sahip. M.Ö 40-50 bin yüz bin nüfuslu yerleşim birimlerinden bahsediliyor. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden de eserlerimiz malumdur. Örneğin tarihi Ulu Cami. Osmanlı’nın son döneminde Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmış ahşap konaklarımız var. Geçmişte bunlar onarıldı, günümüzde Safranbolu ayarında belki onun üzerinde konaklarımız var. Ancak tarihi kent dokusunda onarılmayı bekleyen konaklarımız ve yapılarımız var. İnsanlar bina, taş, toprak görmeye gelmiyorlar. Farklı şeyler görmek istiyorlar. Mesela Kalemiz var. Kale’ye insanlar çıkmakta zorlanıyor. Belediye Başkanımız oraya teleferik kurmak istedi. Sit kurulu teleferiğe izin vermemiş. Ancak Eyfel kulesi gibi asansör kuralım gibi arayışlar var. O bölgede tarihi konaklarda restore edilecekler için emlak vergilerinin belli bir yüzdesi konakların onarımı için İl Özel İdaresine yaptırılıyor.” şeklinde konuştu.
ARINÇ’IN TAŞHAN TALİMATI NET
Emlak gelirlerinden elde edilen gelirlerin belli bir yüzdesinin tarihi ve kültürel değerlerin restorasyonu ve korunması için harcanmak zorunda olduğunu söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, bu çalışmaları İl Özel İdaresi’nin yürüttüğünü kaydetti. Belediye’nin hazırlayacağı projeler için epeyce para biriktirildiğini belirten Balkanlıoğlu; “Biriken paramız milyonun üzerinde. Onu belediye ile müşterek bir proje dahilinde tarihi kent dokusuna uygun çalışmaları yapacağız. Vakıflardan Sorumlu Sayın Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç’ın ilimizi ziyaretinde Taşhan’la ilgili bazı sözleri oldu. İnşallah Taşhan tamir ettirilecek. Bu yaz tamir ettirilmesi lazım. Bakan’ın kesin talimatı var. Eğer Vakıflar Bölge Müdürlüğü tamir etmezse dananın kuyruğu kopacak gibi duruyor. Bakanımız çok hızlı. Tarihi camilerimizle ilgili çalışmalarda yürütülüyor. Mısri Cami su alıyordu. Biz de girişimde bulunduk. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun da girişimleriyle orası onarılıyor. Restorasyon kurullarından gerekli izinler alınmak suretiyle, İmaret Camii arkasında bulunan Taş Medrese’nin onarımı Belediyemizce yaptırılıyor. Değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Bu konuda çabalıyoruz.” ifadelerini kullandı.
TELEKOM’UN KALKMASI ŞİMDİLİK ZOR
Kent Meydanı projesi doğrultusunda mevcut valilik binasının yaz bitmeden boşaltılacağını, binayı Belediye’ye teslim edeceklerini kaydeden Vali İrfan Balkanlıoğlu, bugünlerde tüm kurullardan her türlü iznin çıktığını açıkladı. Belediye Başkanlığı eski binasının onarılacağını, onarım çalışmalarının bir kaç gün içerisinde başlayacağını aktaran Vali Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Epey uğraştık ama bunlar bir sürü kurumdan izin gerektiren çalışmalar olduğu için zaman alıyor ve zor oluyor. Kent meydanı çalışması doğrultusunda şu an için Telekom binasının oradan kaldırılması zor görünüyor. Ulaşım arterlerinin Telekom ayağı Afyon’dan geçiyor. Bütün Akdeniz’i İstanbul’a bağlayan, tüm data iletişimi, internet, bankacılık gibi iş ve işlemler binanın içerisinde kurulu sistemden gidiyor. Bunun bir alternatifinin komple yapılıp buraya hiç dokunmadan soketleri dahi irtibatlandırmanın 5 saat zaman alacak bir iş olacağı biliniyor. Oldukça zor gözüküyor. Bina ile ilgili bir sorun yok. Mevcut sistemin kaldırılması sonucu iletişim hatlarının buradan geçiyor olması Akdeniz bölgesindeki illerin iletişim alt yapılarının köreltilmesine neden olunur. Belki zaman içerisinde çok seri şekilde yapılacak bir teknoloji oluşturabilir. Bu olmaz demiyorum ama şimdilik biraz zor gözüküyor. Ama inşallah olabilir. Bina kalkarsa burası komple geniş bir meydan olur.”
MAĞDURİYETLER
GİDERİLİYOR,
LÜTFEN DİLENİLMESİN
Gerçek ihtiyaç sahiplerinin titiz ve hassas bir çalışma ile tespit edilip her türlü ayni ve nakdi yardımın yapıldığını dile getiren Vali İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar halkına dilenen kişilere para yardımında bulunmamaları noktasında seslendi. Dilencilik yapan kişilere kesinlikle yardımcı olunmamasını isteyen Vali Balkanlıoğlu şunları söyledi: “İnsanlarımız dilenen birisini gördükleri zaman derhal emniyete, Zabıta’ya haber versinler. Bu tür insanlar arasında gerçek ihtiyaç sahipleriyle valilik olarak yapılan ihbar sonucu araştırma yaparak her türlü ihtiyaçlarını gidermeye söz veriyoruz. Hiçbir müracaatı olmadan 85 yaş üzeri bütün yaşlılarımızın evlerini taradık. Bütün özürlü insanlarımızın evlerini taradık. Talepleri olmadan her birine yardım yaptık. İçlerinde tek başına yaşayan, yıllarca banyo yapmayan, çöp evlerde yaşayan insanlara denk geldik. Evlerinin kapılarını kırarak içeriye girmek zorunda kaldığımız insanlarımız oldu. Bunların hiçbirin pek kamuoyu ile paylaşmadık, deşifre etmedik. Biz bu şekilde tüm mağdur insanlarımızın ellerinden tutmak istiyoruz. Mağdur olanlar bize ulaşsınlar. Biz Afyon’da kimsenin dilenmesini istemiyoruz. Hele hele cami önlerinde cemaati rahatsız eden insanlardan, esnafımızı gezerek onları rahatsız eden insanlardan hoşlanmıyoruz. Bu Afyon’un ve çağımızın güzel bir görüntüsü değil. Devlet tarafından bize her ay para gönderiliyor. Artık çalan çırpan da olmadığı için çok da paramız birikiyor. Biz mağdur ve gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım vermek için arıyoruz. Limitte koymuyoruz neye ihtiyacı varsa temin ediyoruz. Ev bile yapıyoruz. Yeter ki bize iletsin. Dilenenleri bize özellikle bildirsinler. Mağdurlarsa gereği yapılacak.”
KEMER TAKMAYAN 4300 KİŞİYE CEZA
Emniyet kemeri uygulamasındaki hassasiyetin olumlu geri dönüşlerinin alındığını ifade eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, 14 Nisan 2012 tarihinden itibaren uygulamanın ilan edildiğini hatırlattı. Şehir içinde emniyet kemeri takmadan araç kullanımının önceden de yasak olduğunu ancak üzerinde daha hassas durulacağının ilan edildiğini belirten Vali Balkanlıoğlu; “Kemer takmadan şehir içinde araca binmek trafik suçudur. İlk etapta 15-20 günlük bir uyum süresi verdik. Cezaya maruz kalınmamasını, uygulama ile can güvenliğinin esas alındığını, emniyet kemerinin kullanıcıları hayata bağlayacağını sık ve sürekli ifade ettik. Bu nedenle ricalar ettik, gösteriler yaptık.
Emniyet kemersiz bir araçla olası bir kazada yaşananları gösterdik. Hatta böyle bir aracın içinde İl Emniyet Müdürü de döndü. Bugüne kadar uyarılarımızdan sonra ben de kurala harfiyen uyacağımı, benim ya da korumalarımın emniyet kemeri takmadan görülmemiz halinde her türlü cezaya razı olduğumuzu açıkladık. Bütün resmi araç şoförlerinin emniyet kemerini öncelikle takacaklarını, takmayan şoför olduğu takdirde resmi araç olmasına karşılık trafiğin ceza yazmasını istedim. Böylesi bir durumda bana şikayete gelinmesi halinde bende valilik emirlerine uyulmaması nedeniyle disiplin cezası yazacağımı ilan etmiştim. O tarihten itibaren 4 bin 300 kişiye emniyet kemeri takmadıkları için para cezası uygulamak zorunda kaldık maalesef. Karar titizlikle uygulanacak. Pilot il olmamıza rağmen yüzde 8 olan kemer takım oranı arttı.” dedi.
ZAFER PROGRAMI ZAMANI
GELİNCE AÇIKLANACAK
Milli bayramları kutlama ve çelenk sunum yönetmeliğinin değiştiğini kaydeden Vali İrfan Balkanlıoğlu, Zafer Haftası kutlamaları için bir tereddütün olduğunu söyledi. Zafer Haftası kutlamalarının da değişen yönetmelikler çerçevesinde mi kutlanacağı doğrultusunda bir değerlendirme yapılacağını açıkladı. İlgili kişilerle değerlendirme yapıp işin içinden çıkılamaması halinde Bakanlığa görüş soracaklarını anlatan Vali Balkanlıoğlu; “Şu anda değerlendirme safhasındayız. Mevcut kutlama sisteminde bir değişiklik oldu mu? Kamuoyuna gerekli açıklama durum netlik kazandıktan sonra yapılacak. Kutlama komitelerine biraz fazla inisiyatif tanıyorlar. Bizim de buradaki kutlama komitesi olarak değerlendirmemiz gerekir. Afyonkarahisar’ın cumhuriyetin kurulduğu ve kurtarıldığı topraklar olduğunu ve buradaki kutlamanın diğer illere göre farklılık arz edeceği takdir edilir.” diye konuştu.
EĞİTİMDE HEDEF BÜYÜK
Afyonkarahisar’ın eğitim seviyesinde ÖSYM sınavlarında altı puan türü ortalamasında 43. olduğunu dile getiren Vali İrfan Balkanlıoğlu, durumun ortalama olduğunu, şehrin eğitim seviyesinin daha iyi duruma gelmesi gerektiğini ifade etti. LYS1’de 46’ncı, LYS2’de 47’nci, LYS3’de 42’nci LYS4’de 38’nci LYS5’de 45’nci, LYS6’da 46’ncı sırada yer alındığı verilerini aktardı. Bu verileri en yetkili ağızlardan şifai olarak öğrendiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’ın sıralamada bir kaç puan üste çıktığını çabanın daha üst seviyelere yükselmek olacağının altını çizdi. Balkanlıoğlu; “Türkiye çapındaki illerde LYS4’de 38’nciyiz. Fakat bu yeterli değil. Biraz daha çaba göstermemiz gerekecek. Neden ilk 10’a ya da ilk 3’e girmeyelim veya birinci olmayalım? Bunda hiçbir engel görmüyorum. Öğrenci, veli, eğitim kurumları ve eğitim yöneticileri el ele vererek ve bizlerde teşvik ederek bu sistemi inşallah tersine çevirip ilk üçe, ilk bire girmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
CEZALAR CAYDIRICI OLMALI
Her meslek grubundan insana karşı baş gösteren ve dalga dalga yayılan şiddet olaylarını hukukçu olarak yorumlayan Vali İrfan Balkanlıoğlu, sorunların şiddetle çözülemeyeceğinin mutlak olmasına karşın insanların bir anlık öfkeye kapıldıklarında karşısındakilere zarar vererek sorunları çözebileceği zannına kapıldığını belirtti. Şiddet olaylarında ve eğilimlerinde cehaletin söz konusu olmakla birlikte eğitimli insanlarında bu tür olaylara karışabildiklerini belirtti. Şiddetle hiç bir sorunun çözülmediğinin altını çizen Balkanlıoğlu; “Şiddet olaylarında cezaların caydırıcı olması çok mühim. Yapanın yanına kar kalmaması lazım. Şimdilik cezalarımız caydırıcı gözükmüyor. Şiddeti uygulayanlar tutuklanmıyor veya az cezalarla paçayı kurtarıyorlar. Bunlarda insanlara cesaret veriyorlar. Birine bir yumruk ya da tokat atanın karşılığında en azından para cezası, tutuklanma gibi şeylerle karşı karşıya kalınsa bunu yaparken kişiler biraz daha düşünebilirler. Halbuki insanlar caydırıcı cezalara rağmen cinayet işlemekten bile geri kalmıyorlar.” ifadelerini kullandı.
ZAMANLA DÜZELMESİ UMUT EDİLİYOR
Toplumun şiddet anlamındaki travmatik durumdan kurtulması gerektiğini aktaran Vali İrfan Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Bunda eğitim, nasihat, din görevlilerinin şiddetin kul hakkına girdiği yönündeki iyi derecedeki telkinleriyle kimsenin şiddete maruz kalmaması gerekiyor. Şiddet bir eğitim aracı değil. Bunun bilincine varılmalı. Küçük çocuklar anne, babalarından, okulda öğretmenlerinden, askerde komutanlarından, kıdemli askerlerden dayak yiyor. Kadını kocası dövüyor. Kadın da çocuklarını dövüyor. Herkes bu toplumda dayak yediği için fırsatı eline geçirende şiddeti kullanmaktan çekinmiyor. Ancak sevindirici gelişme bu azalan bir trend izliyor. Polis karakollarında dayak yok, askerler dayakla terbiye edilmiyor. Öğrencilerde artık dövülmüyor. Dövülen bir kişi olduğunda artık direk bizlere şikayet ediliyor. Önceden eti senin kemiği benim mantığı hakimdi. Şimdi iyi çok şükür. Bunun zaman içerisinde telkinle, tavsiye ile eğitimle düzeleceğini umut ediyoruz.”
VALİ BALKANLIOĞLU DÖRT KİTAP ÖNERDİ
Son olarak hangi tür kitaplar okuduğu ve tavsiye edeceği kitap isimlerini anlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda elimde ‘Her taşın altında cemaat mi var.’ diye bir kitabı var Nazlı Ilıcak’ın onu okuyorum. İbretlik bir durum. Kitabın içeriğini, o dönemde birçok hadiselerin, özellikle 28 Şubat sürecinin nasıl cereyan ettiği, şimdi demokrat tavır sergileyen insanların o dönemde nerede bulundukları oluşturuyor. Bu kitapta o dönem analiz ediliyor. İnsanoğlu her şeyi çabuk unutuyor. Dolayısıyla o kitabı tavsiye ederim. Bir de Mustafa İslamoğlu’nun ‘Yürek fethi’ diye bir kitabı var onu da tavsiye ederim. ‘Yürek fethi’ ve ‘Yürek devleti’ iki ayrı kitaptır. Birde Emin Maruf isimli Lübnan’lı Hristiyan kökenli bir yazar var Fransa’da yaşıyor. Onun ‘Ölümcül kimlikler’ diye bir kitabı var. Okumayanlara mutlaka okumalarını tavsiye ederim. Bu sözünü ettiğim yayınlar sürükleyici ve öğreticidir. Toplumda cereyan eden hadiseleri, şiddet olaylarının hatta savaşların arka planını inceliyor. Niçin insanlar şiddet uygular, niçin isyan eder, birilerini öldürmek istediğinin irdelendiği güzel bir felsefi kitaptır.”

SÖYLEŞİ: BURCU AYDIN