Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Önce resim, sonra Adine – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Önce resim, sonra Adine

Afyonkarahisar’da iki sivil toplum örgütünün etkinliği birleşince, ortaya renkli görüntüler çıktı.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Afyonkarahisar Öğrenim Birimi öğrencileri, önce Afyon’un eski mahallelerinin resmini çizdi, ardından Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nin Adine Pilavı etkinliğine katıldı. 100’ü aşkın çocuk, kapı kapı dolaşarak Adine Pilavı için malzeme topladı.

Afyonkarahisar’ın eski mahallelerinden Çavuşbaş’ta renkli iki etkinlik gerçekleştirildi. İlk etkinlik, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Afyonkarahisar Öğrenim Birimi’ndeki öğrenciler ve gönüllüler tarafından, Ulu Cami önündeki meydanda düzenlendi. İlköğretim okulu çağındaki 117 çocuk ile 23 eğitim gönüllüsü, hem çocuk oyunları oynadı, hem de Karahisar Kalesi ile eski Afyon evlerinin resimlerini çizdi. TEGV Afyonkarahisar Öğrenim Birim Sorumlusu Serdar Gülbahar, Turizm Haftası çerçevesinde böyle bir etkinliğe imza attıklarını, çocukların yaşadıkları şehirle tanışmasını istediklerini söyledi.
AYTAM sayesinde unutulmayacak
TEGV’li çocuklar, resim çiziminin ardından Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nin Adine Pilavı etkinliğine katıldı. Önce Adine Duası’nı öğrenen çocuklar, mahalledeki evleri tek tek dolaşarak, bulgur pilavı için gerekli malzemeyi topladı. AYTAM Üyesi Gülenay Yalçınkaya, unutulmaya yüz tutan bu geleneğin son 3 yıldır AYTAM tarafından hatırlatıldığını, bu geleneğin sürmesi için çabaladıklarını söyledi. AYTAM Üyesi Zuhal Selek ise çocukların bilgisayar başında vakit geçirmesindense sokakta, diğer arkadaşlarıyla oynayarak vakit geçirmesinin önemine işaret etti.
Çoluk, çocuk, küçük, büyük…
Adine’nin bulgur pilavını niteleyen “Ay dene” tarifinin günümüzdeki söyleniş biçimi olduğu belirtiliyor. Türkiye’de sadece Afyonkarahisar’da kullanılan “adine”, yağmur sonrası şükürü simgeliyor. Çocuklar yağmur sonrasında Allah’a şükretmek için sokakta toplanıyor ve ellerindeki örtünün birer ucundan tutarak, maniler söyleyerek kapı kapı geziyor. Kapısı çalınan evlerin sahiplerinin gönüllerinden ne koparsa verdikleri malzemeler, örtünün içinde toplanıyor, ve örtünün içinde topluyor. Malzemeler bir gönüllü aşçıya verilip hazır hale gelene kadar odun ateşinde pişiriliyor. Pişirilen pilav daha sonra çocuklara ve sırasıyla büyüklere sunuluyor. Kazanların dibinde kalan pilav ise bir çeşme ya da açık alana “kuşlar, böcekler de yararlansın” niyetiyle bırakılıyor. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti