Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öncelik yeterince doymak olmalı – Kocatepe Gazetesi

Öncelik yeterince doymak olmalı – Kocatepe Gazetesi
Öncelik yeterince doymak olmalı

Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nce düzenlenen “Helal Gıda ve İnsana Etkileri” konulu konferansı 29 Ekim Pazar akşamı Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker verdi. Konferans programı Rehberlik Araştırma Salonu’nda (RAM) gerçekleştirildi.
HRİSTİYAN VE BUDİSTLER
İÇİN HARAM YOK
Konferansın açılış konuşmasını Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Talha Erdoğan yaptı. “Helal Gıda ve İnsana Etkileri” konulu konferansın konuşmacısı Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, helal gıdaya en çok dikkat edenlerin Yahudiler olduğuna dikkat çekti. Müslümanlar’ın ondan sonra geldiğini belirten Orhan Çeker, Hristiyanlar ve Budistler için helal, haram diye bir ayrım olmadığını belirterek, “Kendilerine göre helale dikkat eden en titiz ümmet Yahudiler’dir. Müslümanlar ondan sonra geliyor. Hristiyan ve Budistler’e geldik mi kendilerine helal, haram diye bir hüküm bırakmamışlar. Hepsini unutmuş yok etmişler. Adeta yemedikleri birşey yok. Dişleri yeter ki kessin ve protein değeri yüksek olsun. Böceğinden tutun, köpeğine, domuzuna kadar hepsini yiyorlar. Dolayısıyla yurt dışına giden insanımıza diyoruz ki, Yahudi ile Hristiyanın arasında kalsanız hangisini yiyelim diye Yahudi’ninkini tercih edin. Bunu kendisine söyleyin. Doğru hareket etmiş olursunuz. Yahudiler domuz konusunda Müslümanlardan daha titizlik gösterirler” dedi.
DOĞAL GIDA KAYNAKLARI 2 MİLYAR İNSANA YETERLİ, GERİ KALANI…
Prof. Dr. Orhan Çeker, doğal gıdaların dünyada 1,5-2 milyar insana yeterli olduğunu söyledi. Geride beş milyar insanın varlığını vurgulayan Çeker, “Beş milyar insanı nasıl doyuracağız derken sanayi ürünü gıdalar ortaya çıkmış. Söylenenlere göre yaklaşık dünyada mevcut stok 8-9 milyarı doyuracak kadar. Yıllar önce bir Fransz makalesinde okumuştum. Dünya nüfusu 600 milyonken batılı insanlar kara kara düşünmeye başlamışlar. Dünya nüfusu 1 milyar olursa bunları nereden doyuracağız diye. Şimdi 7 milyar insan var. Stoklarda 8-9 milyara yetecek kadar. Peki, 5 milyarı nereden doyuracağız derken işte tam burada helal gıda çalışmalarından bahsedeceğim” diye konuştu.
FELSEFE; YETERLİ DOYMAK OLMALI
Öncelikle doyma kavramının açıklamak gerektiğini aktaran Prof. Dr. Orhan Çeker, doymuşluk ve açlık kavramlarını örneklerle anlattı. ABD’de yıllık kişi başına düşen etin 120 kilogram olduğunu belirten Çeker, “Avrupa da yıllık kişi başına düşen et oranı 100 kilogramdır. Türkiye de bu oran 20 kilogramdır. Ama buna rağmen kilo problemimiz, obezite sorunumuz var. Düşündüğümüz de 120 kilogram eti 365 güne böldüğümüzde günde iki defa duble kebap yapıyor. Bir insan bu kadar nasıl yer ben düşünemiyorum. Ben günde bir defa böyle yesem bir daha? Yeterli doyma bizim felsefemizi oluşturacak. Öncelikle bunu bir anlatalım” şeklinde konuştu.
DÜNYADA İLK HELAL GIDA
ÇALIŞMASI ABD’DE BAŞLAMIŞ
Kendilerinin helal gıda çalışmalarına on yıl kadar önce başladıklarını dile getiren Çeker, “Biz helal gıda ile ilgili yaklaşık 10 yıl önce çalışmalara başladık. Ekibimiz 25 kadar akademisyenden oluşuyor. Biokimyacılardan, fıkıhçılara kadar geniş bir yelpazemiz var. Diyetisyenler, ziraatçiler v.s var. Beraber çalışıyoruz. Dünyaya baktığımızda helal gıda çalışmaları ilk defa ABD’deki Müslümanlar arasında 1960’dan sonra başlamış. Peki niye 1960’lardan sonra Amerika’da böyle bir çalışma başlamış? Orada Yahudiler güçlü, kendi gıdaları konusunda titiz davranınca Müslümanlar bize göre de helal, haram şeyler var. Biz de dikkat edelim anlayışına sahip oldu. Böylece helal gıda çalışmaları başlamış” ifadelerine yer verdi.
İKİNCİ KONGRE ANKARA’DA DÜŞÜNÜLDÜ
Günüm��zde İslami İşbirliği Teşkilatına üye 58 devlet içerisinde stantardlarını oluşturup birinci sırada çalışan ülkenin Malezya olduğunu belirten Çeker, “Bu 58 ülke içerisinde 33 veya 38 kadarı ayrıca bir birlik oluşturmuşlar ‘Uluslararası Helal Gıda Standartları Kurulu’ bu kurul konsey diye gidiyor. Bunlar helal gıda standartlarını oluşturmak için kurulmuşlar. Şu anda Dönem Başkanı Türkiye’dir. Türkiye’de bunu Türk Standartları Enstitüsü (TSE) vasıtasıyla yürütmektedir. Biz bunu helal ve sağlıklı gıda programı olarak uygulamaya çalışıyorken 8’nci çalıştaydan sonra ikinci kongremizi Ankara’da yapalım diye düşündük. Burada da amacımız Diyanet’i ve TSE’yi haberdar etmekti. Böyle bir çalışma yapıyoruz haberiniz olsun. Gerçekten de TSE üst seviyede ciddi bir katılımla katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı da öyledir. Meğer TSE helal gıdaya girmek istiyormuş. Hatta girmiş neye helal neye haram diyeceklerini şaşırmışlar” ifadelerini kullandı. Konferans sonunda Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Talha Erdoğan tarafından Prof. Dr. Orhan Çeker’e çiçek ve hediye verildi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi