Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Organ bağışı ile hayat verin

Bu haberin fotoğrafı yok

Organ Bağışı Haftası nedeniyle Kiler Alışveriş Merkezi’nde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından stand açıldı. 9 Kasım’a kadar açık olacak standda organ bağışları kabul edileceği gibi organ bağışlarına ilişkin bilgilendirme yapılacak. Standın açılışında konuşan İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Afyonkarahisar’da geçen sene toplam 211 kişinin organ bağışladığını, bu sayının yetersiz olduğunu belirtti

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kiler Alışveriş Merkezi’nde açılan Organ Bağışı Standı’nda konuşan İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da 3-9 Kasım arası organ bağış haftası. Bildiğiniz gibi geçen yıl yine bir alışveriş merkezinde stand oluşturmuş, o standa değerli halkımıza organ bağışının önemini anlatmış ve bu haftada farkındalığı artırmak için birtakım etkinliklerde bulunmuştuk. Yine bu yıl da Kiler Alışveriş Merkezi’nde böyle bir standımızı açtık. Organ Bağışı Haftası’nı başlatmış bulunuyoruz. Geçen yıl bir hafta boyunca 156 vatandaşımız organ bağışında bulundu. Geçen yıl toplam 211 vatandaşımız organ bağışında bulundu. Bunlar, ilimiz için yetersiz rakamlar. Organ bağışı sadece bu haftayla sınırlı değil. Biz istiyoruz ki yıl boyunca vatandaşlarımız bu duyarlılığı göstersinler ve organlarını bağışlasınlar. Çünkü organ bağışı hayat kurtarır” dedi.
Birçok kişiye yardım edilebilir
Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organ bağışlayarak birçok hastaya hayat verebileceğini hatırlatan Yemenici, “İnsanın insana yapabileceği en büyük yardım organ bağışıdır. İnsan, öldükten sonra da bağışladığı organlarla da yaşıyor. Manevi hazzını almış alıyor. Değerli halkımıza ricada bulunuyoruz. Bu sayıları biz yetersiz buluyoruz ki 1997-2010 arasındaki 13 yıllık sürede ilimizde bin 642 kişi organ bağışında bulundu. İlimiz nüfusunun 670 bin olduğu düşünülürse bu rakamlar çok çok düşük” şeklinde konuştu.
Yıl boyunca organ
bağışlanabilir
Yemenici, “Biz bu haftayı fırsat bilerek etkinliklerimize devam edeceğiz. Bu organ bağışının önemini vatandaşlara sizler vasıtasıyla anlatacağız. Ama bir tek bununla sınırlı kalmasın istiyoruz. Bir yıl boyunca sürekli olarak vatandaşlarımız hastanelerimize, Sağlık Müdürlüğümüze başvurarak organ bağışında bulunabilirler. Ben bunun yüksek derecede bir insani görev olduğunu belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
“Son iki yılda bağışta artış gözlemleniyor”
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ali Şanlıer ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede “Bugün tüm ülkemizde olduğu gibi 3 Kasım-9 Kasım tarihleri arasında başlattığımız organ bağışı kampanyasının ilk gününde, bu bağışın bütün ilimize, halkımıza hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Müdürümüzün önderliğinde yapılan bu çalışmalarda yeterli olmasa da bundan sonraki çalışmaların artarak gitmesinden memnuniyet duyuyorum. 1997’den bugüne kadar yapılan bağışla son iki yılda yapılan bağış arasında oranlama yaparsak artma olduğu gözlemlenmekte. Bu küreselleşen dünyamızda hakikaten insan sevgisinin bütün ülkelere dağıldığı, dinlerarası diyalogun korunmaya başlandığı dönemde Türkiye’de olduğu gibi bütün ülkelerde de organ bağışı ile hukuki düzenlemeler yapılmakta. Bütün Afyonkarahisarlıları organ bağışı yapmaya davet ediyorum” dedi.
Hutbelerde konunun önemi anlatılacak
Öte yandan İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, organ bağışının caiz olduğuna ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geçen yıllarda verdiği fetvaların bulunduğunu belirterek “Cuma Namazı’nda hutbelerde bu konu işlenecek” şeklinde konuştu. (Kocatepe)