Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Organ nakli hayat kurtarır – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Organ nakli hayat kurtarır

Sağlık Bakanlığı’na bağlı İl Sağlık Müdürlükleri’nin organ bağışı hakkında yaptıkları çalışmalara iştirak eden ve kurum bünyesinde hastalarına organ bağışı hakkında özel eğitim veren Özel Fuar Hastanesi Hekimlerinden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bulut hastaları bilgilendirdi

Bağış çeşitli yerlerde yapılabiliyor
Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmını veya tamamını, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlaması işlemi. olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bulut, bir bakış açısıyla organ bağışının, kan naklinden farkı bulunmadığını söyledi. Dr. Bulut; “Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir. On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte, ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir. Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir. Türkiye’de birçok devlet ve üniversite hastanesinde organ bağışı işlemleri yapılmaktadır. Ayrıca yaşarken yapılabilen (böbrek gibi) organ bağışı türleri de vardır. Bağışlanan organların nakledilmesi, Sağlık Bakanlığı’nın denetim ve gözetiminde, bilgisi dahilinde gerçekleştirilir. Çeşitli kurum ve kuruluşlar, zaman zaman organ bağışı kampanyaları düzenlemektedir. 2000 Yılında, organ bağışı konusunda bir ‘Ulusal Koordinasyon Sistemi’ oluşturularak, bakanlığın olanaklarıyla organ bekleyenler sistematik sıralamaya dahil edilmişlerdir. Organ bağışı; Sağlık Müdürlüklerinde, hastanelerde, Emniyet Müdürlüklerinde (ehliyet alımı sırasında), organ nakli yapan merkezlerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vb. kuruluşlarda yapılabilir.”ifadelerini kullandı.
Bağış dinende caiz
Özel Fuar Hastanesi hekimlerinden Genel Cerrah Op. Dr. Mehmet Bulut, organ bağışı yasal dayanağının Türkiye’de 1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereğince gerçekleştiğini bildirdi. Dr. Bulut; “Organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu dileğin, iki tanık önünde, sözlü olarak yapılması, genişletilmiş gönüllülük ve ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesinin yeterli olduğunu yeterlidir. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak “Doku ve Organ Bağış Belge”si alınabilir. Bu belge, genellikle nüfus kimlik cüzdanı yanında taşınarak, herhangi bir kaza durumunda doktorların, gerekli organları kurtarması sağlanmaktadır. Yaşarken bağışlanabilir organlarda, yaşayan bir insan,diğer bir insana gerekli olan organı veya hücreyi bağışlar. Bu organlar çift veya tabaka halinde olan veya kendini yenileme özelliğine sahip olan organlardır. Örneğin böbrek, karaciğer ve yenilenebilir özelliğe sahip hücreler veya kan, ilik ve üreme hücreleri gibi dokular. Burada bağış yapanın yaşından ziyade organın durumu çok önemlidir;fakat genelde 70 yaş üstündekilerin organları çok nadir durumlarda alınmaktadır. Ölümden sonra bağış kabul edilebilecek organlar ve dokular: pankreas, damar, bağırsak, kulak kemikcikleri, deri, kalp, kalp kapakçıkları, gözün saydam tabakası , kemikdokusu, kıkırdakdokusu, karaciğer, akciğer, böbrek, kas ve beyin zarının bir kısmıdır. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 6 Mart 1980 tarih ve 196 sayılı kararına göre organ bağışı İslam dinine göre caizdir. Kur’an-ı Kerim’de de (Maide Suresi, Ayet 32’ye göre) ‘Bir kişiye hayat vermek, bütün insanlara hayat vermeye eşdeğer sevaptır.’denilmektedir.” dedi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti