Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Orman Bakanlığı yuvasız kuş bırakmıyor

Ormanlara zarar veren böceklere
Orman Bakanlığı yuvasız kuş bırakmıyor

Ormanlara zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadele sürdüren Bakanlık son 13 yılda 670 bin adet suni kuş yuvasını ormanlara asarak ormanları korumayı sürdürüyor.
TABİATIN DENGESİ BOZULMUYOR
Ülkemiz ormanları için tehdit oluşturan ve üreme enerjileri çok yüksek olan zararlı böcekler uygun iklim koşullarında hızla çoğalarak ağaçları tahrip ediyor. Bu tahribatın önüne geçmek için gayret gösteren Orman ve Su İşleri Bakanlığı da biyolojik mücadele teknikleri ile hem tabiatın dengesini bozmuyor hem de zararlı böceklere karşı tedbir alıyor. Bu tedbirler çerçevesinde ormandaki ağaçlara kuş yuvası asmaya başlayan Bakanlık 2003 yılından bu yana 670 bin adet yuvayı kuşlarla buluşturdu.
2015 YILI HEDEFİ AŞILDI
Her yıl biyolojik mücadele çalışmaları çerçevesinde ortalama 50 bin yuvayı ormanlara asan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2015 yılı içinde 56 bin 600 adet yuva asmayı hedeflemesine karşın bu hedefi aşarak 57 bin 500 adet kuş yuvasını ağaçlara asmayı başardı.
Özellikle salgın durumuna geçen böceklerin önlenmesi hususunda büyük rolü olan kuşlar günde kendi ağırlıklarının birkaç misli kadar böceği tüketebiliyor bu da orman zararlılarıyla mücadelede büyük önem arz ediyor. Misal olarak, kuş yuvaları asılan 28 hektarlık bir meşcerede ağaç başına 50 zararlı tırtıl bulunurken, civardaki yuva asılmayan alanlarda ise her ağaca ortalama 5 bin tırtıl düştüğü gözleniyor.
“SUNİ KUŞ YUVALARI
EN ÖNEMLİ USÜLLERDEN BİRİ
Tabii hayatın devamını düşünerek zararlı böceklerle mücadele ettiklerini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu bu mücadeleyi birçok farklı tekniklerle sağlamaya çalıştıklarını ancak suni kuş yuvalarının asılması tekniğinin en önemli usül olduğunu belirtti. Orman yangınlarının verdiği zarardan 5 kat daha fazla zarar veren bu böceklerle mücadeleye aralıksız devam edeceklerini kaydeden Bakan Eroğlu, bu mücadeleler esnasında tabii hayatı da göz ardı etmeyeceklerini ifade etti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti