Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ VE ORUÇ TUTMAMAYI MÜBAH KILAN HALLER

Muharrem Günay 15 Haziran 2016 Çarşamba 12:33:36
 

1. Astımlı hastaların rahat nefes almak amacıyla ağza püskürtülen sprey ve oksijenli su orucu bozmaz.
2. Göz damlası orucu bozmaz
3. Burun Damalsı orucu bozmaz.
4. Kalp hastalarının kullandığı dilaltı hapı orucu bozmaz.
5. Endoskopi veya kolonoskopi yaptırmak, makat veya ferçten ultrason çektirmek; yeme içme anlamına gelmemekle beraber, çoğunlukla cihaz içinden su verildiği için orucu bozar.  Ancak sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda endeskopi, ultrason, kolonoskopi yaptırmak orucu bozmaz.
6. İdrar kanallarına gire cihazlar veya akıtılan ilaçlar orucu bozmaz.
7. Anestezi
Anestezi, nefes yolu ve vücuda iğne verilerek oluşturulmaktadır. Nefes yolu ve iğne ile yapılan anestezi, mideye ulaşmadığı gibi, yeme içme anlamı da taşımaz. Buna lokal anastezi denir ki orucu bozmaz. Fakat bölgesel ve genel anastezi yapılırsa, ilaç ve serum damar yolu ile verildiği için orucu bozar.
8. Kulak damlası ve kulağın yıkattırılması orucu bozmaz. Anca kulak zarı delik olursa, kulağı yıkayan suyun mideye ulaşması bakımından oruç bozulur.
9. Diyaliz. Hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden gerçekleştirilen hemodiyalizde oruç bozulmaz, diğer diyalizlerde vücuda gıda içerikli sıvı verildiği için oruç bozulur.
10. Anjiyo yaptırmak orucu bozmaz.
11. Biyopsi yaptırmak orucu bozmaz
Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Haller
Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretler-özürler genel hatlarıyla şunlardır:
Sefer-Yolculuk
Sefer-yolculuk hali, genellikle sıkıntılı ve meşakkatli olduğu için birçok konuda kolaylıklar getirilmiştir. Yolcu olanlar için namazların kısaltılmasına ve cem edilmesine (birleştirilmesine) ruhsat verildiği halde, namaza göre daha yorucu ve yıpratıcı olduğu için orucun terk edilmesine ruhsat verilmiştir. Bunun yanında yolcu sayılan kimsenin, eğer gerçekten bir sıkıntısı yoksa ve zarar da görmeyecekse dilerse oruç tutması daha faziletlidir. Hanefilere göre gece niyetlenip gündüz sefere çıkan kimsenin orucunu tutması daha faziletlidir. Fakat bozarsa da kefaret gerekmez sadece kaza gerekir.
Hastalık
Oruç tutamayacak derecede hasta olanlar oruç tutmayabilirler veya oruç tutarken hasta olup oruç tutmakta zorlanacak olanlar da tuttukları orucu bozabilirler. İyileşince kaza ederler, iyileşmeyecek derecede hasta olanlar fidye verirler.
Gebelik ve Çocuk Emzirmek
Gebe-hamile ve emzikli olan kadınlar, kendilerine veya çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler. Daha sonra tutamadığı gün sayısınca kaza ederler.
Yaşlılık
Dinimiz oruç tutamaktan aciz olan yaşlıların oruç tutmasını istememiş, bunun yerine tutamadıkları oruç sayısı kadar her gün bir yoksulu doyuracak kadar fidye vermesini öngörmüştür.
İleri Derecede Açlık ve Susuzluk
Oruçlu bir kimse açlıktan veya susuzluktan dolayı helak olacağından, beden ve ruh sağlığının ciddi boyutta bozulacağından endişe ediyorsa veya böyle bir şeyin tecrübe ile veya doktor raporu ile sabitse oruç tutmayabilir. Hatta ölüm tehlikesi varsa bu durumda oruç tutmak haramdır.
Zor Ve Meşakkatli İşlerde Çalışmak
Aslında bir insanın ibadetlerini normal bir şekilde yapmasını engelleyecek zor ve ağır işlerde çalışması ve çalıştırılması uygun değildir. Buna rağmen böyle bir işte çalışıyorsa ve işinden ayrılırsa geçim sıkıntısına düşecekse ve toplum ona başka bir iş bulamıyorsa o zaman oruç tutmayabilir. Bunlar imkân bulurlarsa kaza ederler, bulamazlarsa yani sürekli aynı işi yapıyorlarsa fidye verirler.
Bunların yanında nafile oruç tutarken düğün ve sünnet vb davetlere çağrılan bir kimsenin de orucunu nafile orucunu bozmasında bir sakınca yoktur. Daha sonra bu orucu kaza eder.
Orucun Kazası
Ramazanda bir gün veya daha fazla oruç tutmayan kimselerin, bunları kazâ etmeleri gerektiğinde görüş birliği vardır. Tutmama hastalık, yolculuk, hayız, nifas ve benzeri özürler sebebiyle yahut kasden veya yanılarak niyeti terk etmek suretiyle olabilir. Hangi sebeple olursa olsun Ramazanda tutulmayan oruçların kazası gerekir. Ayrıca başlanıp ta bozulan nafile orucun kazası gerekir. Ramazan orucunun kazası yasak günler dışında her zaman yapılır. Kaza borcunu geciktirmeden tutmakta fayda vardır.
Oruç Tutmanın Yasak Olduğu Günler
Ramazan bayramının birinci günü, kurban bayramının dört günü(tamamı)nde oruç tutmak haram bir diğer görüşe göre tahrimen mekruhtur.
Hayız ve nifas halinde olan kadınların oruç tutmaları haramdır; oruç tutmaları halinde tuttukları oruç kabul olmayacağı gibi ayrıca günah işlemiş olurlar.
Bazı günlerde oruç tutmak ise çeşitli sebeplerle mekruh sayılmıştır. Sadece Aşure gününde oruç tutmak Yahudilere benzemek ve onları taklit etmek anlamını içerdiği için mekruh sayılmıştır. Yine Cumartesi günü de aynı sebeple oruç tutmak mekruh sayılmıştır. Çünkü Cumartesi Yahudilerin kutsal günüdür. Cuma günü Müslümanların bayramı olduğu için bu günde de oruç tutmak mekruhtur. Fakat Perşembe ile birlikte Cuma günü de oruç tutulabilir.
Şek günü oruç tutmak mekruhtur. Havanın bulutlu olması gibi sebepler yüzünden Şaban ayının yirmi dokuzundan sonraki günün Şaban ayana mı yoksa Ramazan ayına mı ait olduğu konusunda şüphe meydana gelirse bu güne “Şek Günü” denilir.
Peygamberimiz Ramazan ayına bir kaç gün kala oruç tutarak karşılamayı da (Ramazan ayı orucuna ilave olur endişesiyle) yasaklamıştır.
İki ya da daha fazla günü, arada iftar etmeksizin birbirine ekleyerek oruç tutmak ta mekruhtur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER