Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

OSB’lerin sorunları konuşuldu

OSB’lerin sorunları konuşuldu

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu tarafından koronavirüs sonrası sanayide ve Organize Sanayi Bölgeleri’nde yol haritası tasarımı için video konferans toplantısı düzenlendi. Toplantıda organize sanayi bölgelerinin sorunları masaya yatırıldı

 

Yaklaşık 200 organize sanayi bölgesi yöneticisinin katıldığı toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmacı olarak katıldı.
“TALEPLERİMİZİN BÜYÜK KISMI YERİNE GETİRİLDİ”
Toplantının açılış konuşmasını Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü yaptı. Başkan Kütükcü, koronavirüs salgının ülkede görülmesinin 126’ıncı gününü yaşadıklarını belirterek, “Yaklaşık 4 aydır hepimiz kendi çapımızda olağanüstü mücadele veriyoruz. OSB camiası olarak 4 aylık süreçte gerçekten büyük bir stres testinden geçtik, geçmeye de devam ediyoruz. Özellikle Nisan ayında sanayi üretimimiz neredeyse dip yaptı. Kapasite kullanım oranlarımız büyük oranlarda düştü. Üzerine bir de artan enerji maliyetleri binince ciddi olarak zor bir dönem geçirdik. Ancak hamdolsun bu dönemi artık geride bıraktık diye düşünebiliriz. Haziran ve Temmuz aylarında OSB’lerimizin elektrik tüketimlerinde dolayısıyla sanayi üretimlerde sevindirici toparlanmalar olduğunu görüyoruz. Elektrik tüketimi en fazla olan 78 organize sanayi bölgemizden günlük olarak rapor istiyoruz ve bunu bakanlığımızla paylaşıyoruz. Bütün bakanlıklarımız buradan veri çekiyorlar ve dolayısıyla elektrik tüketimleri üretimin seyiri hakkında bize doğrudan fikir veriyor ve OSBÜK olarak bu çalışmayı her gün daha etkin bir şekilde sürdürüyoruz. Biz camiamızın birlik ve beraberlik içinde duruşunun bereketini görüyoruz. Taleplerimizin çok büyük bir kısmı karşılık bularak yerine getirildi.” ifadelerini kullandı.
“ORGANİZE SANAYİ
BÖLGELERİ TÜRKİYE’NİN
OLMAZSA OLMAZIDIR”
Başkan Kütükçü’nün ardından konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, organize sanayi bölgelerinin sorunlarını Ankara’da sürekli olarak dile getirerek çözüme kavuşturmak için çalıştıklarını söyledi. OSB Başkanlarının da sorunları sürekli dile getirmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, “Organize sanayi bölgeleri bugün Türkiye’nin olmazsa olmazıdır. Eğer bugün OSB’ler olmasa Türkiye bu kadar hızlı sanayileşme hamlesini gerçekleştiremez. Eğer bugün İtalya ile Çin’in arasındaki bu coğrafya bir sanayi devi haline geldiyse bunun altında yatan en önemli neden organize sanayi bölgeleridir. OSB’lerin aldığı rol bütün dünyada da rol model olarak seçiliyor. Sanayileşmeyi hedefleyen tüm ülkeler ‘Organize sanayi bölge modelini bize anlatır mısınız?’ diyorlar. Haziran ayında sanayideki elektrik tüketimi Mayıs ayına göre yüzde 36 daha fazla gerçekleşti. Pandemi öncesi dönemi sadece organize sanayi bölgelerinde yüzde 8’in altındayız” dedi.
“KIDEM TAZMİNATI
SORUNU ÇÖZÜLMELİ”
Konuşmaların ardından söz isteyen Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, kıdem tazminatı konusuna değinerek şunları söyledi: “En önemli sorunlarımızdan bir tanesini siz bizlere aktardınız ve ilgilendiğinizi söylediniz. Tüm iş mahkemelerinde süren mahkemelerin yüzde 99.2’sini kaybettiğimiz söylendi. Bu konu çok doğru ve bu kıdem tazminatı sorununun çözümüyle ilgili çok güzel öneriler sundunuz bize. Biz buradaki siyasetçilerimize bu konuları hassaten aktaracağız.”
YEKDEM İLE İLGİLİ ÇOK CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve bu konuda destek beklediklerini ifade eden Yeşilay, “2016 yılındaki son toplantıda 2017 yatırımı olan 3. bölge ilave organize sanayi bölgemizin kamulaştırılmasıyla ilgili yatırım programına girdi. Bu konuda hem siz Rifat Başkanımızdan hem de Memiş başkanımızdan ödeneğin ayrılması konusunda destek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Afyonkarahisar OSB Başkanı Yeşilay Afyonkarahisar Ticaret Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ile Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühserler’in selamını TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na iletti. Hisarcıklıoğlu da selamlarına karşılık vererek teşekkür etti.