Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

OSMANLI’NIN YIKILIŞI

Osmanlı’nın Avrupa kültürü ile el sıkışması Lale devrinde olmuştur. Lale devrinden itibaren başta ordu olmak üzere diğer kurumlar rotayı batıya çevirmişlerdir. Rönesans’ı dışlamanın sonucunda bilim ve teknoloji alanında çok gerilerde kaldık. 500 yıl felsefe ve bilimsel eğitim yokluğu da Osmanlı’yı yıkan en önemli faktörlerden biridir. Bugün dünyanın her köşesinden teknoloji ithal etmek zorunda kalıyoruz. 3. Ahmet döneminde kurulan matbaada yılda ancak 80 kitap basılabiliyordu. Bu baskı azlığının nedeni ise basılacak kitap olmamasıdır. Biz doğru dürüst kitap basana kadar Avrupa’da milyonlarca cilt kitap basılmıştır. Fatih zamanında icat edilen matbaanın bu kadar geç kullanılması düşündürücüdür. Osmanlı İmparatorluğunda yapılan yenilik hareketleri başta devletin başına bela olan yeniçeriler ve destekçileri tarafından engellenmiştir. III. Selim bunu hayatıyla ödemiştir. Şu cehalete bakın ki; II. Mahmut zamanından Yunanlılar’dan örnek alınan fes giyme zorunluluğu yüzünden II. Mahmut gavur padişah ilan edilmiştir. Cumhuriyet kurulduktan sonra fesh yerine şapka kanunu çıkaranlarda kâfirlikle suçlanmışlardır.
Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa gibi yazarlar 19. yüzyıla doğru Avrupa’dan yeni esintiler getirmişlerdir. Bu şairlerin şiirlerine bile tahammül edilememiştir. Bazıları yurt dışına kaçmış veya sürgün edilmiştir. Osmanlı aydınları ve sultanları saltanatı kaldırmayı hiç düşünmüyorlardı. Çünkü saltanat ve çevresi günümüzün deyimiyle hepsi rant ve makam peşindeydi.
Vezirler, paşalar, padişah anaları sandık sandık altın dolu servetlere sahiptiler. Dış borçların sebebi bu rantçılardı. Alınan borçlar saray israfına bile yetmiyordu. Gariban halk vergi veriyor askere gidiyordu. Savaşta şehit olup geri dönemeyenlerin mallarına ve ailelerine namussuz çeteler musallat oluyordu. Azınlıklar askere gitmiyor ticaret yoluyla zenginleşiyordu. Türk kendi vatanında yoksul, mahsun, horlanmış bir halde bulunuyordu. İşte bu çarpık ve adaletsiz Osmanlı yönetimini Allah’ın tokadı yerle bir etmiştir. 1. Dünya ve Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal Paşa’nın dediği gibi olmuştur.
Türkiye İslam dünyasının tek modern devleti olmuştur. Bugün dahi bu modern çağdaş cumhuriyet dönemine karşı olan, Yunan askerlerini Uşak vilayetine kadar ev ve işyerlerine Yunan bayrağı asarak karşılayan hainlerin artıkları halen vardır. Her aklı başında tarih bilgisi olan Müslüman Türk bunları iyi anlamalıdır. Bu durumu görmek için başta Suriye, Irak, Filistin, Yemen, Afganistan gibi ülkelerin durumlarına bakmak gerekir. Bugünkü sıkıntılarımızın sebebi Cumhuriyetin kültürel ve ekonomik hamlelerini güncelleyemememiz veya dış güçlerin zorlamasıyla terk etmemizdir. Umut yine Cumhuriyet devrimlerindedir.
“Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamazlar az zamanda sönerler.” Mustafa Kemal Atatürk.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER