Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Otizm Erken Tanı Merkezi acil ihtiyaç

Otizm Erken Tanı Merkezi acil ihtiyaç
Otizm Erken Tanı Merkezi acil ihtiyaç

Afyonkarahisar Otistik Çocuklar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” nedeniyle program düzenlendi. Program Çakmak Otel’de gerçekleştirildi.
İLDE ERKEN TANI  MERKEZİ AÇILMALI
AKÜ Arkeoloji Bölümü Başkanı Selim Pullu’nun kendi çocuğu üzerinden yola çıkarak hazırladığı otizmli bir ailenin yaşadığı süreci anlatan kamu spotu izlendi. Programın açılış konuşmasını Afyonkarahisar Otistik Çocuklar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Kilci Kavas yaptı. 2008 yılında BM tarafından 2 Nisan Otizm Farkındalık günü Nisan ayının da otizm ayı ilan edildiğini belirten Kavas; “Nisan ayı boyunca yapılacak etkinliklerle otizmli bireylerin yaşıtları gibi tam zamanlı eğitim hakkı, istihdam ve iyi bir gelecek planlamaları konularına dikkat çekilmektedir. Otizm kapısını açmak için öncelikle yapılması gereken erken tanıdır. Bilinen tek tedavisi eğitim olan otizmi erken tanılamak ve çocuklarımızı bir an önce yoğun eğitime dahil etmekle yaşıtlarıyla birlikte aynı okullarda okumaları mümkün olabilmektedir. Afyonkarahisar otizmin en çok görüldüğü illerden biridir. Bu nedenle Sağlık Müdürlüğümüzün bir an önce Otizm Erken Tanı Merkezlerini açması taleplerimiz arasında yer almaktadır” dedi.
ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİM MERKEZİ ŞART
İl genelinde otizmli çocukların eğitilmeleri konusunda yapılanların görmezden gelinemeyeceğini belirten Fatma Kilci Kavas, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın’a otizmli çocuklar için verdiği destek nedeniyle teşekkür etti. Otizmli birey sayısının her geçen gün arttığını her 68 doğumdan birinde otizme rastlandığını dile getiren Kavas; “İlimizde ki otizmli birey sayısının artışı yeni tedbirler alınması gerçeğini ortaya çıkarmıştır. 2 Yaş tanı almış otizmli bireyler için Erken Çocukluk Eğitim Merkezi ve önümüzdeki dönem mezun verecek olan 2. kademe öğrencilerimiz için 3. kademenin açılması için Milli Eğitim Müdürümüzden talep ediyoruz” diye konuştu.
AİLELERİN DESTEĞE İHTİYACI VAR
Otizmli birey olmak kadar otizmli bireyin ailesi olmanın da son derece zor olduğunun altını çizen Kavas şöyle konuştu: “Otizmli birey sahibi ailelerimizin de yoğun desteğe ihtiyaçları var. Bu anlamda Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından açılması planlanan Engelli Yaşam Merkezi’nin bir an önce hayata geçmesi bizleri mutlu edecektir. Otizm Haftamıza katkı veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz.”
OTİZM ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Olcay Göçen programın ikinci konuşmasını yaptı. Göçen, şehit düşen polisler ve askerlere Allah’tan rahmet aileleri ve Türk Milletine baş sağlığı diledi. Otizmin gerçek anlamda çığ gibi büyüdüğünü kaydeden Göçen şunları söyledi: “Bu anlamda bizim okulumuz gibi okullara ve bu alanda hizmet veren sivil toplum kuruluşlarına çok ihtiyaç var. 1985 yılında otizm 2 bin 500 doğum da bir görülen otizm, günümüzde 68 doğum da bir görülmektedir. Şu anda Güney Kore ve Çin’de 38 doğumdan bir tanesine kadar düşmüştür. Rakam çığ gibi büyüyor. Birşeyler yapmak lazım. Bu anlamda okul olarak 2 Nisan gününü ve Nisan ayını bir şekilde her zaman değerlendirirken, toplumun her kesimine ulaşmaya çalışıyoruz. Bugünün daha iyi çalışmalara vesile olmasını temenni ediyorum.”
PROGRAMA GENİŞ KATILIM
Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencileri; 6-A sınıfından Azmi Keskin, 5-A sınıfından İbrahim Saltık tarafından org dinletisi sunuldu. Merkez öğrencileri korosunca seslendirilen şarkıların ardından, Şirinler rontu sunumu, TED Koleji Öğrenci Orkestrası, Duygular rontu sunumu ile program tamamlandı. Programa; Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Lütfi Akgün, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Gürbüz Bıdık, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Alper Sezer, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldılar.
>> Burcu AYDIN’ın haberi