Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Özsoy yeni sistemi değerlendirdi – Kocatepe Gazetesi

Özsoy yeni sistemi değerlendirdi – Kocatepe Gazetesi
Özsoy yeni sistemi değerlendirdi

Milli eğitimdeki yeni sistemine yönelik eleştirilerini sıralayan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Erol Özsoy, bu sistemin sınav stresini kaldırmayacağını, ancak ağırlıklı başarı ortalamasının liselere girişte etkili olacağını belirtti

Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Erol Özsoy, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın çok iddialı bir sistem ortaya koyduklarını, çocukların stresten uzak olacakları yönündeki açıklamasını değerlendirdi.
BELİRLEME 6 DERSTE
Şube Başkanı Erol Özsoy, sistemin, sınav stresini ortadan kaldıracağı iddiasının kabul edilebilir gibi olmadığını kaydetti. Sistemde sınavın her halükarda var olacağına dikkat çeken Özsoy; “Sistemde bir sınav kaldırılıp, başka bir sınav getirilecektir. Şu anda sadece sınavın şekli değişmiştir. Şöyle ki; 6, 7 ve 8’inci sınıftaki ders başarısının ağırlıklı ortalaması alınacak. Yani haftada iki saat olan bir dersi aldığınızda haftalık ders saatiyle alınan not çarpılıyor ve ağırlıklı başarınız bulunuyor. Bu puanlarla yerleştirme yapmak problemlidir. Çünkü okullar arasında kalite farkı var, okulların gelişmişlik düzeyleri birbirinden farklı. Bu nedenle Bakanlık liselere girişte 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30’unu alıyor. Bakanlık esas belirlemeyi şurada yapıyor: Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılâp tarihi ve Atatürkçülük derslerinden sınav yapacaktır. Belirleyici olan öğrencilerin 8. sınıfta 6 temel dersten yapılacak merkezi sınavda alacağı notun ağırlıklı ortalaması olacaktır. Bu da bir merkezi sınavı kaldırıp, başka bir merkezi sınavı getirmek anlamına gelmektedir.” dedi.
DEĞERLENDİRMEDE
PROBLEM OLABİLİR
Önümüzdeki yıl 6 temel dersten yapılacak sınavların seçmeli olacağını, daha sonraki yıllarda sorular açık uçlu olacağından söz eden Özsoy; “Soruların açık uçlu olması çok iyi tartışılmalıdır. Çünkü açık uçlu sorular ile yapılacak değerlendirmeler açık uçlu olabilir. Çoktan seçmeli test usulü sınavlarda bile netlerin eksik hesaplandığı iddiaları gündeme gelebiliyor. Dolayısıyla bu sınavlar açık uçlu yapılırsa, değerlendirmede ciddi problemler yaşanabilir. Zaten MEB’de bu tereddütten dolayı gelecek yıl değil, önümüzdeki dönemlerde açık uçlu sorularla yapılacağını söyledi. Açık uçlu sorular, öğrencinin bilgisini ölçmek ve ezberci eğitimden uzaklaşmak bakımından önemlidir ama onun kadar önemli olan bir şey daha vardır. O da ölçme ve değerlendirmedir.” ifadelerini kullandı.
OKUL ÖNEMLİ HALE GETİRECEK
Sistemin olumlu yönünün 6, 7 ve 8. sınıflarda ağırlıklı başarı ortalamasının liselere girişte etkili olması olarak yorumlayan Erol Özsoy sözlerine şöyle devam etti: “Keşke bu yönüyle üniversiteye girişte de bir sınav modeli oluşturabilsek. Çünkü üniversite sınavı arifesinde öğrenciler devamsızlık yapıyor, öğretmenlerini ciddiye almıyor, okullar yerine dershaneleri tercih ediyor. Yeni sistemle getirilen bu uygulama öğrencilerin okula devamını sağlamak, okulu önemli hale getirmek bakımından yerindedir.” (Kocatepe)