Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pancarda yeni kampanya dönemi başladı

Bu haberin fotoğrafı yok
Pancarda yeni kampanya dönemi başladı

Afyon Şeker Fabrikası’nın 35’inci İşletme Yılı Pancar Alım Kampanyası, Fabrika’da yapılan törenle açıldı. Fabrika Müdürü Ali Uslu, bu yıl 625 bin ton pancar işleyeceklerini bildirdi. Şeker-İş Afyonkarahisar Şubesi Başkanı Murat Karamoçu özelleştirme ile birlikte şeker sektörünün bitme noktasına geleceğini bildirdi

Afyon Şeker Fabrikası’nın 35’inci İşletme Yılı Pancar Alım Kampanyası, Fabrika’da başladı. Kampanyanın başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Fabrika Müdürü Ali Uslu, fabrikanın geçmişi ve bugünü hakkında bilgiler verdi. Uslu, “Kurulduğu günden itibaren ülkemizin ekonomik olduğu kadar sosyal gelişimine de büyük katkılar sağlayan teşekkülümüz, sektörün tamamını elinde tutarken yaşanan gelişmeler sonucunda özel sektörle rekabet ortamında faaliyetlerine devam etmektedir. Özel Şeker Fabrikaları’nın tamamının verimlilik ve maliyet yönünden avantajlı konumda olmaları, rekabet açısından teşekkülümüzü oldukça zor durumda bırakmaktadır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen; ülkemizin tarım ve sanayisine öncülük etmiş ve sektörde pek çok atılımı gerçekleştirmiş olan Teşekkülümüzün, bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonra da üzerine düşeni fazlası ile yerine getireceğine olan inancımız tamdır” dedi.
Geçen yıla göre düşük işlem
Uslu, geçen yıl 734 bin ton pancar işlendiğini belirterek “Geçen yıl 734 bin ton pancar işlenerek 105 bin 125 ton kristal şeker, 27 bin 747 ton yüzde 50 polarlı melas, 226 bin 87 ton pancar posası üretimi yapılan Fabrikamızda; bu yılda 7 Adet Ziraat Bölge Şefliğimiz üretim alanlarındaki, 160 köyde, 7 bin 15 üreticimizle 660 bin ton kota sözleşmesi yapılmış, 120 bin 450 dekar pancar ekimi gerçekleşmiş olup 680 bin ton tesellüm edilecek pancar üretilecektir ve Fabrikamızda toplam 625 bin ton pancar işlenecektir” diye konuştu.
23 milyon
lira avans verildi
Afyon Şeker Fabrikası’nda işlenecek pancar karşılığında 90 bin ton kristal şeker, 190 bin ton pancar posası, 19 bin ton yüzde 50 polarlı melas üretimi hedeflendiğini belirten Uslu, “Fabrikamız bugüne kadar 8,8 Milyon TL ayni avans (Şeker, Gübre, Tohum) 14.5 Milyon TL nakdi avans (Ekim, Bakım, Sulama Avansı) olmak üzere, Toplam 23,3 Milyon TL. avans verilerek, üreticilerimize katkı sağlanmıştır. 2011 Yılında üreticilerden satın alınacak ve yüzde 16 polar şeker ihtiva eden l kg. Firesi düşülmüş A kotası pancarın alım fiyatı 0,118 TL. olarak belirlenmiştir. Bu fiyata diğestion farkı ilave edilecektir. Buna göre fabrikamız, üreticilerimize 2011 yılı pancar bedeli olarak yaklaşık toplam 74 Milyon TL ödeme yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
Özelleştirme, sektörün sonunu getirir
Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu ise şeker sektöründe yapılması planlanan özelleştirmelerin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Karamoçu, “Yıllar itibariyle ülkemiz şeker sanayi, kadro eksikliğinden yasal mevzuata maruz bırakıldığı sorunlar karşısında, ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Tüm dünyada ülkelerinde stratejik öneme sahip olan şeker sektörü, devletin eliyle desteklenmekte, korunmakta ve teşvik edilmektedir. Oysa ülkemiz, sektörün desteklenmediği tek ülke konumunda olup Türkşeker fabrikaları yıllardır özelleştirme sürecinde yer almaktadır. Türkşeker’in özelleştirilmesi ısrarı durumunda ülkemizde yaşanacak kayıplar, hem ülke ekonomisi hem de şeker sanayi açısından telafisi olmayan kayıplar olacaktır. Buradan hareketle , ülkemiz pancar tarımı ve şeker sanayinin sonunu getirecek özelleştirme politikaları sonucu, yan sektörlerle beraber yaratılan katma değerin ve milyonlarca kişinin geçimini sağladığı istihdam olanağının ortadan kalkacağı mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir husustur” dedi.
Kadro sıkıntısı yaşanıyor
Karamoçu, şöyle devam etti:
“Ayrıca yasal mevzuat çerçevesinde Nişasta Bazlı Şeker üreticileri lehine devam eden düzenlemelerde değişikliğe gidilmesiyle NBŞ kota artırımı kararlarının Bakanlar kurulunca her pazarlama yılma ilişkin olarak artırım yönünde uygulanması başta halk sağlığımızı tehdit etmekte olup pancar şekeri üretiminin sürdürülebilirliğini ciddi anlamda tehlikeyi sokmaktadır. Diğer yandan şeker sanayimiz üretim aşamasında yıllardır süregelen büyük bir kadro sıkıntısı yaşamaktadır. 2007 yılında sanayimize tahsis edilen kadrolar üretimin sürdürülebilirliği açısından yeterli seviyelerde değildir. Şu anda mevcut çalışan üyelerimizin yüz 80 ila 85’inin emekliliğe hak kazanması nedeniyle mevcut kadro sıkıntısı şeker sanayinde üretimi durma noktasına doğru getirmektedir. Bu bağlamda şeker fabrikalarımızın teknoloji ve ölçek büyüklüğü açısından yenilenmesi, teknik eleman eksikliğinin giderilmesi ve kapasite kullanımının arttırılması üretimin devamlılığı ve verimlilik açısından büyük önem ve aciliyet taşımaktadır.”
Afyonkarahisar Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Türkmen ise bu sene, daha önceki kampanya açılış törenlerine göre daha çok katılım olduğunun altını çizdi. Türkmen, Afyon Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi konusu hakkında da “Afyon Şeker Fabrikası’nın önemi hakikaten çok büyük. bu fabrika, herkesin yararına olan bir fabrika. Bu sektöre sahip çıkmak durumundayız. Yapılacak bir hizmet varsa bu şirketin Afyon’a kazandırılması yönünde bir gayret içinde olmamız gerekir. Herkes üzerine düşeni yapmalı” dedi.
Tören, konuşmaların ardından kurban kesimi ve Afyon Şeker Fabrikası’na ilk pancarı getirenlere hediyelerinin verilmesiyle devam etti. (Kocatepe)

Birlik olalım, Fabrika’yı alalım

Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyon Şeker Fabrikası’nın özelleştirme şartnamesinin en geç 2012’nin Şubat ayında açıklanacağını söyledi. Şartname açıklanmadan evvel Afyonkarahisarlıları Afyon Şeker Fabrikası’nı almak için birlik olmaya davet eden Ürün, “Birlik ve beraberlik içinde, bu fabrikayı Özelleştirme İdaresi’nden almalıyız” dedi

Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, 35’inci Pancar Alım Kampanyası’nın başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuştu. Ürün, sektörde özelleştirmenin kaçınılmaz hâle geldiğini belirterek “Belki de son resmi törenimizi yapıyoruz. Gelecek seneki üretim, belki de özel bir firmayla olacak. Bu fabrika Afyonlular’da kalmalıdır. Belki Türk Şeker’den ayrılıp Afyon Şeker Fabrikası olarak tüzel bir kişilik olsa bile bu töreni biz hep birlikte yapmalıyız. Açılış töreni vesilesiyle değerli Fabrika Müdürümüz teknik bilgileri verdiler. Bu teknik bilgiler üzerinde çok fazla durmayalım. Bütün kamuoyuyla paylaşmamız gereken özellikle çalışanlarımız ve pancar üreticilerimizle el ele kol kola vererek yürek yüreğe çalışmamız gereken konu, fabrikamızın önümüzdeki dönemdeki özelleştirme çalışmalarıdır. Bu özelleştirme kaçınılmazdır. Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün şeker fabrikaları için gösterdiği hedef ve ihtiyacın karşılanmasına yönelik hedefler, bugün fazlasıyla gerçekleşmiştir” dedi.
Kamu kararından
dönüş yoktur
Kamu otoritesinin şeker fabrikalarının özelleştirilmesi yönünde kesin bir karar aldığını hatırlatan Ürün, “Şu anda fabrikada büyük çoğunluk çalışanlar ve pancar üreticileri. Ancak ekonomideki gelişmeler, devletleşmiş ekonomiden özel ekonomiye geçiş, serbest piyasa ekonomisinde gelinen noktada ülkemizdeki şeker üretimi, nişasta bazlı şeker üretimi, pancar üreticileri, pancar üreticileri arasında da kamu ve özel sektör olarak paylaşılmıştır. Kamu da net bir şekilde kararını almış, elindeki şeker fabrikalarını özel bir yöntemle özelleştirmek istediğini, sivil şirketlere devretmek istediğini çok net bir şekilde ilan etmiştir. İlk teşebbüsünde çıkan eksiklikler, Danıştay’daki yargılama ve inceleme sonucunda ortadan kaldırılmış, bugün daha da hukuka uygun bir durumla, Danıştay’daki yüksek idare hakimlerimizin yönlendirmesi ve göstermesiyle daha doğru bir özelleştirmeye gitmiştir. En son aldığımız bilgilere göre şartname Aralık ayında ya da en geç Şubat ayında açıklanacaktır. Şartname açıklandıktan sonra sürecin ne kadar devam edeceği, kararın nasıl vereceği noktası belli olacak. Ancak bundan önce biz Afyonkarahisarlılar olarak bir araya gelmeli, tüzel kişiliğimizi oluşturmalıyız” diye konuştu.
Uzun Çarşı’daki
sarraflar 3 kere alır
Afyonkarahisarlıların birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi hâlinde Şeker Fabrikası’nı alabileceğine dikkat çeken Ürün, “Bu noktada birlik ve beraberliğimizi muhafaza edersek, bu fabrika ve bu fabrikamızla beraber blok olarak satışa çıkan diğer 4 fabrikayı alacak güç, Afyonkarahisarlılar’da var. Bütün sorun, bu parayı güvene dayalı bir şekilde bir şirkette toplayabilmek. Sizi temin ediyorum bu fabrikayı Uzun Çarşı’daki sarraf esnafımız 3 defa satın alır. Yine sizi temin ediyorum. Pancar üreticileri eğer bu güveni sağlayabilse, sadece pancar üreticileri bu fabrikayı satın alabilir. Diğer tasarrufu olan insanlar da katılırsa bu fabrika bu şehre çok büyük katkılarda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Diğer bölgelerle ortak hareket edilebilir
Ürün, Afyon Şeker Fabrikası’nın il ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: “Sadece çiftçiye 73 milyon liralık bir para verecek. Kaç tane böyle şirket var Afyonkarahisar’da? Daha ürünü almadan 23 trilyon avans veren başka hangi şirket var ekonomide? O zaman biz bu şirketi neden kaçıralım? Bu fabrikanın ve diğer fabrikaların öncelikle Afyonkarahisarlılarda, eğer bu mümkün olmuyorsa hemen şimdiden başlayarak Burdurlu, Susurluklu, Uşaklı ve diğer bölgelerdeki insanlarla konsorsiyum yapıp özelleştirme gerçekleşip devirler bittikten sonra da gerekirse idarenin oralara verilmesi şeklinde bu işin bitirilmesini ve tamamlanmasını arzu ediyorum. Mümkün olacağı konusunda kesinlikle bir inanca sahibim.”

Otogar’a teşekkür

Halil Ürün, konuşmasında “birlik” olan esnafın kazandığını belirtti ve bu duruma en güzel örneğin Otogar’da yaşandığına dikkat çekti. Eski Otogar esnafının birleşerek bir şirket kurduklarını, kurulan bu şirketin de Türkiye’ye örnek bir tesis meydana getirdiğini söyleyen Ürün, “Bu tesisin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Afyonkarahisar’ın adını yücelttiler” dedi.
(Kocatepe)

Çiftçi tedirgin

Afyon Şeker Fabrikası’na pancarını ilk önce getirerek hediye alan İbrahim Pirinç, Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmemesini istedi. Pirinç, hediyesini kendisine takdim etmek üzere gelen Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün’e “Bu sene hediyeyi kazandık. Ama siz son tören diyorsunuz. Şeker Fabrikamız, satılır da kapanırsa biz ne yaparız? Mecburen İstanbul’a, Ankara’ya göç ederiz” dedi. Bunun üzerine Halil Ürün, pancar ekicilerinin birlik olması hâlinde bile Afyon Şeker Fabrikası’nı satın alabileceğini kaydetti.

Bir tören, 10 başkan

Afyon Şeker Fabrikası’ndaki kampanya açılış törenine Afyonkarahisar, ilçeler ve beldelerden yoğun katılım oldu. Afyonkarahisar Belediye Başkanvekili Mustafa Albay, Bolvadin Belediye Başkanı Nazmiye Kılçık, Çobanlar Belediye Başkanı Salih Alaka, Sülümenli Belediye Başkanı İsmail Çakal, Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Şeker-İş Afyonkarahsar Şube Başkanı Murat Karamoçu, Harb-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Nihat Koçak, Afyonkarahisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya, Afyonkarahisar Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Türkmen ile Türkiye Emekliler Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı Ahmet Ege’nin yanı sıra fabrika çalışanları da törene iştirak etti.

Misafirleri bayraklar karşıladı

Afyon Şeker Fabrikası, törenden önce adeta Türk Bayrakları ile donatıldı. Nizamiye kapısından gi-rişten itibaren asılan Türk Bayrakları, törenin yapılacağı yere kadar lambaların üstlerini süsledi. Tören alanında da büyük bir Türk Bayrağı, mi-safirleri karşıladı.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti