Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Panorama Kocatepe 1922’ye görkemli açılış

Bu haberin fotoğrafı yok
Panorama Kocatepe 1922’ye görkemli açılış

Anıtkabir’deki ‘Büyük Taarruz Panoraması’nın yüksek çözünürlükle ve büyük ölçülerde çekilen panoramik fotoğraflarından hazırlanan, ‘Panorama Kocatepe 1922 Projesi’ Aftaş Afyonkarahisar Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde düzenlenen görsel şovla açıldı

Aftaş Otogar’da Atatürk’ü Kocatepe’de gösteren fotoğraf ile ‘Cumhuriyetimizin Kazanıldığı Topraklardasınız’ yazısının bulunduğu panolara gazeteci Murat Akarçay’ın projesiyle hazırlanan ‘Panorama Kocatepe 1922’nin açılışı yapıldı. Aftaş’ın yanı sıra Afyonkarahisarlı kurum ve kuruluşların destekleriyle Aftaş’ta hayata geçen proje kapsamında Genelkurmay Başkanlığı’ndan izin alınarak, Anıtkabir’deki bulunan ‘Büyük Taarruz Panoraması’nın yüksek çözünürlüklü ve büyük ölçülerde panoramik fotoğrafları çekildi. Fotoğraflardan hazırlanan iki parçalık panorama, Kurtuluş Savaşına ait fotoğraflarla birlikte Aftaş’ta konumlandırıldı.
Panorama Kocatepe 1922’nin açılışı için Türk Bayraklarıyla süslenen Aftaş’ta güvenlik görevlileri, açılış için gelen katılımcılarla yolculara Ay yıldızlı Bayrağımızı dağıttı. İlkokul öğrencisi miniklerin yanı sıra Afyonkarahisarlılar’ın da büyük ilgi gösterdiği açılışta katılımcılara Aftaş’ın ünlü markası O lokum ikram edildi. İstiklal Marşı’nın ardından, şehitlerin ruhuna Kuran-ı Kerim de okunan Panorama Kocatepe 1922’nin açılışı dualarla başladı.
ALTINKAYA, BÜYÜK
PANORAMA’NIN BAŞLANGICI OLSUN
Kötü intiba oluşturan eski otogardan Türkiye’nin en modern otogarı Aftaş’ın kuruluşuna uzanan öyküyü anlatan Aftaş Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, açılışla birlikte yapılan ‘Cumhuriyetimizin Kazanıldığı Topraklardasınız’ panolarının yenilenmesi ihtiyacının yanı sıra altında yer alan reklamlarla ilgili eleştireler aldıklarına değindi. Büyük Taarruz’un ve Büyük Zafer’in önemine işaret eden Altınkaya, “Burada her yıl binlerce kişiyi yolcu olarak misafir ediyoruz. Biz en iyi hizmeti sunmaya çalıştığımız misafirlerimize Afyonkarahisar’ın Kurtuluş Savaşı’ndaki önemini ve yerini de anlatmayı, ilimizin bu alandaki yeriyle ilgili bir tanıtım yapmayı kendimize bir görev bildik. Bu panoramanın asıl Büyük Taarruz Panoraması için başlangıç olmasını temenni ediyorum.” dedi.
ÇOBAN, PANORAMİK MÜZE
İÇİN 7 MİLYON TL HARCANACAK
Afyonkarahisar’a modern bir panoramik müze yapılacağını söyleyen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, bu müze ile ilgili çalışmaların başladığına değindi. Panoramik müzenin 7 Milyon liraya mal olacağını ifade eden Çoban, “Kurtuluş Savaşımızın başladığı, Cumhuriyetimizin kazanıldığı bu toprakların benzeri aktivitelerle mutlaka tanıtılması gerekiyor. 2006 yılından beri yapılan bir proje var. Türkiye’de ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı’nın hayata geçirdiği bu projeyle her yıl 3 binden fazla öğretmen ve öğrenciyi Afyonkarahisar’a getiriyor. Kocatepe’den başlayıp en son Dumlupınar’da gezi tamamlanıyor. Her yıl Türkiye’nin her yerinden, 81 ilinden 3 binden fazla öğrencimiz bu etkinliğe katılıyor. Tabii bu yeterli değil elbette. Bu tür etkinlikleri arttırmamız gerekiyor. İnşallah önümüzdeki dönemde Kurtuluş Savaşımızın bir tanıtım merkezi Afyonkarahisarımız’a yapılacak. Buna teknik açıdan kimisi panorama diyor kimisi panoramik müze diyor ama çalışmaları başlattık yaklaşık 7 milyon TL’lik bir yatırımla Kurtuluş Savaşı tanıtım merkezi ilimize kazandırılacak. Bu tesis ilimizin tanıtımına büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.
AFYONKARAHİSAR TÜRK TARİHİNİN KALBİDİR
Afyonkarahisar’ın Kurtuluş Savaşı’ndaki önemine değinen Afyonkarahisar CHP Milletvekili Ahmet Toptaş ise, panoramanın bu açıdan Afyonkarahisar’ın tanıtımına önemli bir katkı yapacağını söyledi. Panoramanın yapımında emeği geçen herkese teşekkür eden Toptaş, “Afyonkarahisar Türkiye’nin kalbi. Geçmişti de şimdi de öyle. Afyonkarahisar’a geldiğiniz zaman Afyonkarahisar otogarından Türkiye’nin her yanına 10-15 dakikada otobüs bulup her tarafa ulaşabilme imkanına sahibiyiz. Ama Afyonkarahisar, Türk tarihinin de bağrı, kalbi. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın son noktasının konulduğu Başkomutanlık Meydan Muharebesi de dediğimiz Kocatepe Savaşları Türk tarihinin çok önemli bir dönüm noktasıdır. Afyonkarahisar böyle bir topraklarda kurulu bulunmaktan dolayı çok şanslı bir ildir.” ifadelerini kullandı. Kuran-ı Kerim okunması sonrası okunan duaların şehitlerin ruhuna hediye edildiğini hatırlatan Toptaş, bu sırada Mustafa Kemal Atatürk’ün adının zikredilmemesini eleştirerek şöyle konuştu, “Burada hoca efendi çok güzel bir dua ettirdi. Hep birlikte dinledik ama Mustafa Kemal’in ruhuna da hediye etmesini isterdim”
HERKES AFYONKARAHİSAR’A DAVET EDİLMELİ
Afyonkarahisar’ın sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya tanıtılması gerektiğine değinen Vali Yardımcısı Akgün Corav ise, “Tüm ülkemize bu değeri sunmak, hatırlatmak üzere yapılan bu çalışma çok önemli. Bir Eskişehirli olarak buraya atanana kadar Kocatepe’ye çıkmamıştım. Benim hatam ve bir ihmalim diyelim ama buraya geldikten sonra Kocatepe’ye gittim. Bu tür çalışmalar bu yüzden çok önemli. Herkesi bu önemli topraklara çekmek için bir başlangıç. Biz herkesi büyük zaferin kazanıldığı, cumhuriyetin kazınıldığı topraklara davet etmeliyiz. Bu önemli toprakları herkese göstermeliyiz” şeklinde konuştu.
DÖNEMİN YİYECEKLERİ İKRAM EDİLDİ
Işık ve lazer şovlarıyla savaş ortamının yansıtıldığı Aftaş’ın karartıldığı açılışta ışıklandırılan panorama daha görünür hale geldi. Sis ve ışık oyunlarıyla görsel bir şova dönüşen açılışta Afyon Kocatepe Üniversitesi halk oyunları ekibi giydiği dönem kıyafetleriyle töreni gerçek bir havaya kavuşturdu. Gösterinin sonunda Atatürk’ü canlandıran kişinin askerlerin arasında görünmesiyle otogarda büyük bir coşku oluştu. Panoramaya emeği geçenlere plaket verilmesinin ardından Büyük Taarruz’da Mehmetçik’in karavanası olan üzüm hoşafı, arpa ekmeği ve buğday çorbası katılımcılara ikram edildi. Törene Milletvekilleri Halil Ürün, Ahmet Toptaş, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Akgün Corav, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez, ünlü tiyatro sanatçısı Cahit Şaher de katıldılar.
Tören sonrası Gazeteniz Kocatepe’nin sorularını da yanıtlayan ünlü sanatçı Cahit Şaher, Kocatepe Panorama 1922’nin çok önemli ve güzel bir proje olduğunu söyledi. Bugün Kocatepe’yi de ziyaret edeceğini ifade eden Şaher, “Programım uygun olursa Afyonkarahisar’ın kurtuluşu veya Zafer Haftası etkinliklerine de davet edilmem durumunda katılmak isterim. Elimden gelen her türlü desteği vermek isterim. Burada gördüklerim çok güzel” dedi. Şaher’e büyük ilgi gösteren Afyonkara-hisarlılar, fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti