Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pasif içiciler de KOAH’a yakalanabilir

Pasif içiciler de KOAH’a yakalanabilir
Pasif içiciler de KOAH'a yakalanabilir

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, KOAH hastalığına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Akgün, sigarayı aktif ya da pasif olarak içenlerin KOAH’a yakalanma risklerinin bulunduğunu söyledi

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, Kronik Obstürktif Akciğer Hastalığı’nın ölüm sebepleri arasında 4’üncü sırada yer aldığını belirtti. KOAH’ın kronik bir havayolu hastalığı olduğunu aktaran Akgün, “Ülkemizde ise 5 milyon kişinin KOAH’tan etkilendiği, kronik hastalıklar arasındaki ölüm nedenleri sıralamasında 3. sırada yer almakta ve her yıl 26 bin kişinin bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir. Ancak her 10 hastadan 9’u nun hastalığından haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Hastalık hakkındaki bilginin yetersiz oluşu, erken tanı ve etkin tedaviye erken başlama avantajını azaltmaktadır. Hastalık erken dönemde teşhis edilirse hem hastalık durdurulabilir, hem hastalığın görülme ve ölüm oranları azaltılabilir” dedi.
BİRÇOK ETKEN VAR
Sigaranın KOAH’ı tetiklediğini hatırlatan Akgün, “KOAH’ın en önemli nedenlerinden en sık görüleni aktif olarak sigara içicisi olmak ya da sigara içicisi olmadığı halde pasif içici olarak dumana maruz kalmaktır.Aktif ve pasif sigara içiciliğinden başka; mesleki olarak toz, duman ve çeşitli gazların solunması; genetik olarak alfa 1 antitripsin faktörünündoğuştan eksik olması; hava kirliliği gibi faktörler de KOAH oluşması sebeplerindendir.Hastalığın en önemli belirtileri; sinsi başlayan ve giderek şiddeti artan nefes darlığı ve/ ve ya kronik öksürük ve balgam çıkarmaktır. Hastalık şiddetinin arttığı alevlenme ya da atak denilen dönemlerde bu şikayetler daha da belirginleşmekte ve hastanın hastaneye yatırılarak tedavisi gerekmektedir. Hastalığın erken teşhisi ile hastalığa bağlı gelişecek sakatlıklar ve ölümler azalacaktır” diye konuştu. (Kocatepe)