Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Politika Faizi Nedir?

Politika faizi, yatırımcılar tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Politika faizinin ne olduğu ve nasıl belirlendiği birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, politika faizi nedir? İşte ayrıntılar…

Politika faizi, yatırımcılar tarafından

POLİTİKA FAİZİ NE DEMEK?

Politika faizi, merkez bankası tarafından kısa vadeli borçlanma işlemleri için uygulanan bir faiz oranıdır. Politika Faizi oranı ekonomide  istikrarı sağlamak, enflasyonu kontrol altında tutmak ve ekonomik büyümeyi sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Merkez bankaları bu faiz oranı ile iktisadi faaliyet ve fiyatlar genel seviyesini etkilemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle bu faiz oranına politika faiz oranı denilmektedir.

POLİTİKA FAİZİ NASIL BELİRLENİR?

Politika faizlerine ilişkin kararlar Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından alınmaktadır. Faiz kararları orta vadeli bir bakışla, gelecek dönemdeki enflasyon görünümüne odaklı olarak belirlenmektedir. Faiz kararı verilirken, ekonominin dışsal değişkenlerinde meydana gelen değişkenlerin enflasyon üzerindeki geçici etkilerine tepki verilmemesi ve orta vadeli hedeflere vurgu yapılması amacıyla belirlenmektedir.

POLİTİKA FAİZİ NASIL HESAPLANIR?

Politika faizi hesaplanırken genellikle ekonomik koşullar, enflasyon hedefleri, işsizlik oranı ve diğer makroekonomik göstergeler ele alınarak belirlenmektedir. Merkez bankaları politika faizini; genellikle Para Politikası Kurulu (PPK) veya benzer bir yapı aracılığıyla belirlemektedir

POLİTİKA FAİZİ NE İŞE YARAR?

Politika faizi, enflasyonu kontrol altına almayı hedeflemektedir. Enflasyon yüksek olduğunda merkez bankası politika faizini artırma kararı alarak,  kredilerin maliyetini de artırıyor bu sayede enflasyon baskısı azalmış oluyor.  Politika faizi işsizlikle mücadelede de etkili bir rol oymamaktadır. Yüksek işsizlik oranlarında merkez bankası faiz oranlarını düşürme kararı alarak, kredilerin maliyetini azaltıyor. Bu şekilde yatırımları ve tüketimi artırarak işsizliği azaltmaya yönelik bir teşvik mekanizması oluşturuyor.