Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Projelere beğeniler ve eleştiriler – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 12 Mart 2014 Çarşamba 02:00:00
  Önümde Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın proje broşürleri, aklımda Başkan Çoban’ın İkbal Otel’deki sunumundan cümleler. Öyle ki aynı anda, birbirine zıt iki görüş birden beliriyor kafamda. Sadece bir yanını yazsam, eksik kalacak. “1” olarak yazdığım, olumlu görüşü, “2” olarak yazdığım olumsuz görüşü temsil edecek. Yorumu okuyucu yapsın:
PROJELERİN HAZIRLANIŞI VE SUNUMU:
1) Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın projeleri sunumu ve o sunuma hazırlanışı son derece güzeldi. Ne yapacağını bilen, bildiğini de görsel şölen hâlinde izleyecilere aktaran bir tarza sahipti.
2) Hazine’nin seçim yardımını en çok alan parti, AK Parti. Bu yardımın üzerine uzman personel desteği eklenince böyle bir sunum yapılması doğal. Şartlar eşit olmadığı için, yarışta da eşitlikten söz edilemez.
CUMHURİYET KENT MEYDANI:
1) Afyonkarahisar, sonunda özlediği Kent Meydanı’na kavuşacak. Utku Anıtı’nın korunacak olması, Anıtpark’ın daha gezilebilir ve açık bir yer hâline gelmesi hepimiz için iyi ve olumlu bir gelişme. Afyonkarahisar’ın Karahisar Kalesi ile birlikte yeni simgesi Kent Meydanı olacak.
2) Hatırladığım kadarıyla 2010 yılından itibaren Cumhuriyet Kent Meydanı gündemde. Şu ana kadar Emek Otoparkı’nın yıkılması haricinde bir gelişme yaşanmadı. Eski Belediye Binası’nın akıbeti meçhul. Daire müdürlükleri, Hükümet Konağı yıkılacağı için şehrin çeşitli bölgelerine kaydırıldı. Bir de yeni Kent Meydanı’nda Anıtpark’tan ziyade Zafer Müzesi’nin çevresinin ağaçlandırılması ve yeşillendirilmesi gerekiyor. Biz Kent Meydanı’nı kalabalık mitingler düzenlemek için mi, vatandaşlar rahatça gezebilsin diye mi yapıyoruz? 3 aşamalı projenin son hâlinin 2029 yılına kadar planlanması ise ayrı bir parantez.
HAFİF RAYLI SİSTEM:
1) Afyonkarahisar’ın er ya da geç, hafif raylı sistemle tanışması son derece olumlu. Gerekirse lokomotifi iple, halatla bile taşımaya hazırım. Şehir, hafif raylı sistemle yepyeni bir çehre kazanır. Hiç değilse İstiklal Caddesi’ndeki kadar kısa mesafe bile raylı sistemimiz olsa, hareketlilik gelir.
2) Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Akbulut’un elinde bekleyen yaklaşık 10 yıllık bir hafif raylı sistem var. Bu proje dikkate alınmalı. Bununla birlikte raylı sistem, 2019’daki seçimlerden sonra gündeme gelecek, yani Cumhuriyet Meydanı Projesi’nin ikinci aşamasında. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, raylı sistemin kurulması için Afyonkarahisar merkez nüfusunun yeterli olmadığını söylemişti. Bu tespit doğrudur. Merkez nüfusu 400 binin altında olan kentlere raylı sistem izni verilmiyor. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu’nun derlediği verileri göre Afyonkarahisar’ın nüfusu, 2023’te de 700 bin dolaylarında olacak. Merkez nüfusu 400 bin olmadan da raylı sistem kurulabilecekse, şimdiye kadar neden beklendi?
PARKLAR:
1) Afyonkarahisar’ın “yeşil” alan ihtiyacı tespit edilmiş, bu “hastalığa” iyi bir çare bulunmuş. Birbirinden güzel park projeleri, vatandaşların dikkatini çekiyor. Sadece park projeleri gerçekleştirilse, Afyonkarahisarlıların Başkan Çoban’a 3’üncü dönem için oy vermesi mümkün olur.
2) Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Gençlik Merkezi ve Rekreasyon Alanı, Belediye Meclisi’nden geçmişti. Yeni bir proje değil. Zafer Kent Ormanı’nda şelale değil ama gölet projesi yapılmış, sonra vazgeçilmişti. Şimdi yeniden gündeme geliyor.
BELEŞTEPE:
1) “Nerede koşacağız, Afyon betonlaştı” eleştirilerine karşı çağdaş yürüyüş alanları ve ağaçlarıyla yeni bir tesis kazanıyoruz. Akarçay’daki yürüyüş rahatlığı, Stad Park’ta da hissedilecek. Bunun yanı sıra yürüyüş ve sabah sporlarının ardından dinlenip bir çay içilebilecek güzel bir alan, Afyonkarahisarları memnun edecek.
2) Projeye diyecek söz yok. Ama keşke Beleştepe’nin altındaki sığınak yıkılmadan bu projeye dahil edilse. Hatta “Sığınak Kafe” gibi bir proje eklenerek turistlerin de ilgisi çekilse. Resmi olarak tarihi eser olmasa da, 1940’ta yapılan sığınak, manevi açıdan önemli diye düşünüyorum.
SONUÇ: Projelerin tenkit edilecek yönleri de var, beğenilecek yönleri de. Bununla birlikte Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın kişiler, partiler, demokratik kitle örgütlerinden gelen eleştirileri dikkate aldığını, hatta önemsediğini görmek mümkün. Hatta eleştiri eksikliğinden yakındığını da sunum yapılan toplantıda duyduk. Projelerin tamamına bakıldığında üstyapı projelerinin “çehre”yi değiştireceği hissediliyor. Ama şehrin çehresi değişirken insan yapısının nasıl zenginleşeceği, nüfusun nasıl artacağı, turizm potansiyelinin altından nasıl kalkılacağı üzerinde de durulmalı.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER