Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

RAKAMLAR GERÇEĞİ İŞARET EDİYOR

2021 Afyonkarahisar Aile Yılı ilan edilmesiyle ilgili olarak rakamlarla bazı konuların altını çizmeye çalıştık. Orman ve Su İşleri eski Bakanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu Aile Yılı çalışmalarını tüm varlığıyla destekleyen isimlerin başında geliyor. Bu köşede yer alan Aile Yılı çalışmalarına yönelik yazıların ardından Bakan Eroğlu 2 grafik iletti bize. Siz değerli okurlarımıza aktarmamız amacıyla…
Bu grefikler 2021 Yılının Afyonkarahisar’da Aile yılı ilan edilmesinin ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Son 5 yılın rakamlarına bakıldığında ilimizde evlenme yaşı artıyor, insanlar geç evleniyor. Evlenen sayısı ve doğum sayıları ise aksine hızla azalıyor.

Bu da Afyonkarahisar’a ait evlenme boşanma oranlarını gösteren tablo:

Her iki tablo da “Aile Yılı” etkinliklerinin ne kadar gerekli olduğunu gözler önüne seriyor. Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde tüm kamu kurum ve kuruluşlarının çaba gösterdiği “2021 Aile Yılı” etkinliklerine herkesin destek vermesi gerekiyor. Rakamlar yalan söylemez.

 

HAŞGEŞ (HAŞHAŞ) YAĞI

 

Önceki yazımızda; “Afyonkarahisar’ın nüfus oranları ile ilgili rakamlara bakıldığında dikkat çeken bir başka detay ise ölüm oranlarındaki yüzde 44’lük bölümü işgal eden dolaşım ve damar hastalıkları konusu. Afyonkarahisar’daki ölümlerin % 44’lük bölümü dolaşım ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Özellikle yaşlılarda kolesterol sebepli damar tıkanıklıkları ve benzeri hastalıklar ne yazık ki vefatlarla sonuçlanıyor.
Konunun ilgilileri bunun sebebini Afyonkarahisarlılar’ın “hayvansal gıdalar ile hamur ürünlerine olan ilgisi olarak tanımlıyor” tespitlerini aktararak, “Aile Yılı” kapsamında bu yönde de çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirmiştik.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu bu konuyla ilgili de önemli bir noktaya dikkatimizi çekti. Eroğlu, “Kollestrolün ilacı haşhaş yağı ve ezmesidir. Atalarımız çok kullanırdı. Börek ve çörekte de kullanılırdı. Geçmişte damar hastalıkları azdı ama son zamanlarda ne yazık ki arttı. Ben asistan iken Halk Sağlığı dersi veren ordinaryüs Prof. Sıtkı Velicangil’in yardımcısı idim. O araştırma yapmış ve ortaya koymuştu; haşhaş ezmesi kolesterolün ilacıdır demişti.” dedi.
Türk-İslam kültürünün geleneklerinde, atalarımızın attığı her adımda, tercih ettiği her alışkanlıkta binlerce yılın deneyiminden süzülüp gelen bir hikmet var. Afyonkarahisar’ın kendine has haşhaş bitkisinden elde edilen haşhaş yağı geleneksel mutfağımızda kullanılırken son dönemde yerini başka yağlara bırakınca, yüzlerce yıldır tüketilen besinler hastalıklara sebep olmaya başlıyor demek ki…
“Gastronomi şehri Afyonkarahisar” haşhaş yağı ve haşhaş yağından üretilen gıdalarla ilgili yeni adımlar atmalı, çalışmalar yapmalı. Elimizdeki nimetlerin kıymetini bilmeli, bu nimetleri geleceğe aktarmanın yollarını aramalıyız…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER