Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ramazan’da “Hıfzıssıhha Kurulu” kararlarına harfiyen uyulmalı

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenme kurallarının yanı sıra koronavirüs salgını nedeniyle İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına da harfiyen uyulması çağrısında bulundu

 

İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, hep birlikte bereketinden, rahmetinden payımızı almayı umduğumuz mübarek Ramazan ayına kavuşmanın sevincinin yaşandığını kaydetti.
“RAMAZAN’DA DOĞRU
BESLENME ÖNEMLİ”
Sağlıklı bir Ramazan geçirip sağlıkla Bayrama erişmek için sağlıklı ve doğru beslenme önerilerini hatırlatan Dr. Korkmaz, “Oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olan Ramazan aynı zamanda sıhhat demektir. Ancak doğru beslenme düzeni olmazsa; yeteri kadar sıvı özellikle su tüketilmezse, az miktarda besin alınır ya da aşırı kalorili gıdalar ile beslenilirse sıhhat bozulabilir. Oruçlu kişide gıda alımının azalmasıyla metabolizma daha yavaş çalışacağından istenmeyen şekilde kilo artışıyla da karşılaşılabilir. Aşırı kilo alımının önüne geçmek için de doğru beslenmeye dikkat edilmelidir. Diğer zamanlarda olduğu gibi oruçlu iken de öğün atlamamaya özen gösterilmeli; iftar ve sahurda uygun gıdalar mutlaka alınmalı ikisin arasında da bir ara öğünle hafif gıdalar bir adet elma veya bir kâse yoğurt v.b alınmalıdır.” dedi.
“HAMUR İŞİ VE
KARBONHİDRATTAN KAÇINILMALI”
Ramazan ayında sahur yemeği atlandığı takdirde açlık saatinin uzayacağı için kan şekerinin daha erken düşeceğini ifade eden Dr. Serhat Korkmaz, “Kan şekerinin erken düşüşü çeşitli sağlık sorunlarına neden olacaktır. Sahurda tok tutacağı zannedilerek tüketilen hamur işleri, makarna ve buna benzer bol karbonhidratlı gıda alımı da kan şekerinin erken düşmesine sebep olabilir. Bunların yerine tercih edilen bulgur pilavı, mercimek, tam buğday ekmeği gibi besinler erken acıkmayı önleyebilmektedir. Ayrıca sağlıklı bir sahur öğününde bol domates, salatalık, bir adet haşlanmış yumurta, bir avuç kadar fındık-ceviz gibi kuruyemiş alınırsa günün oruçlu kısmı daha rahat bir şekilde geçirilecektir.” ifadelerini kullandı.
“HAŞLAMA IZGARA
FIRINLAMA DAHA SAĞLIKLI”
Doğru beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken diğer hususları sıralayan Dr. Korkmaz şöyle konuştu: “Yemeklerin pişirilme şekline dikkat edilmelidir. Kızartma ve kavurma yerine daha çok haşlama, ızgara ve fırınlama tercih edilmelidir. Yoğun şerbetli ağır tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmeli; yemeğin yanında su dışında başka içecek tüketilmemelidir. Gazlı, kafeinli içecekler çok tercih edilmemeli, bunun yerine taze sıkılmış meyve suyu, ıhlamur, ayran gibi içecekler tüketilmelidir. Yemekler hızlı bir şekilde yenmemelidir. Çünkü beyin doyma hissini 15-20 dakika sonra verir. Hızlı yendiği zaman fazla da yenmiş olur. Özellikle iftarda kan şekerini birden yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı v.b. yerine enerji veren ama kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten gıdalar tüketilmelidir. Bunlar; bulgur pilavı, kepekli ekmek ve kepekli makarna v.b’dir. İftardan sonra hemen televizyon ve bilgisayar başına oturmak, uzanıp dinlenmek yerine hareket ederek, kısa mesafe yürüyüş yaparak dışarı çıkılamasa bile evin içinde hareket edilmelidir. Böylece sindirime yardımcı olunup; yemeklerde tek seferde büyük öğünler değil, aralıklarla küçük porsiyonlar tüketmeye gayret edilmelidir.”
“EN AZ 12 BARDAK SU İÇİLMELİ”
Beslenme düzeninde oluşan değişikliğe bağlı olarak yaşanabilecek kabızlığı önlemek için yemeklerde bol lifli gıda tercihinin önemine değinen Korkmaz şunları kaydetti: “Kuru baklagiller, kepekli tahıllar ve sebzeleri tüketmek sağlıklı olur. Sahurda ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler ile taze ve kuru meyveler tüketilmeli; günlük ortalama 2-2,5 litre yani 12-14 bardak su içilmelidir. Düzenli ilaç kullanması gereken ama oruç tutmak isteyen, kronik hastalığı olan kişilerin öncelikle hekimlerine danışması, hekiminin tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir.”
“İL HIFZISSIHHA KURULU KARARLARINA HARFİYEN UYULMALI”
Toplu ibadetlerden salgın nedeniyle kaçınılması hatırlatmasını yapan Dr. Serhat Korkmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru beslenme dışında özellikle dikkat etmenizi istediğimiz diğer önemli husus ise salgın sebebi ile geçtiğimiz Ramazan ayında da uyardığımız bu ayının sembolü haline gelen adetlerimizdir. Toplu iftar ve sahurlar, camilerde coşku ile kılınan teravihler, mukabeleler vb. toplu yapılan ibadetler. Ne kadar üzücü de olsa hem kendimiz hem sevdiklerimiz için bu yıl da bu tür toplu etkinliklerden kaçınarak ibadetlerimizi, dualarımızı evde yaparak, Ramazanın maneviyatından bu şekilde istifade edeceğiz. Bu konularda İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlara harfiyen uyulması büyük önem arz etmektedir.”
“KURALLARA UYMAK ZORUNDAYIZ”
İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Bolluk, bereket, rahmet, mağfiret ayı Ramazan’ı hep birlikte sağlıklı bir şekilde yaşamayı diliyoruz. Aldığımız salgın tedbirlerine azami ölçüde dikkat edilmesini bütün hemşehrilerimizden tekrar rica ediyorum. Kurallara uyulduğu takdirde sevdiklerimizle birlikte daha nice Ramazanlar ve bayramlar yaşayacağımızı hatırlatmak istiyorum. Sadece sağlıklı beslenme önerilerinde bulunacağımız Ramazanları görmek ümidi ile bu mübarek günlerin ülkemizde ve dünyada sağlığı, huzura, mutluluğa vesile olmasını temenni ediyorum.” >> Burak AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti