Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ramazan’dan sonra beslenmeye dikkat

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Diyetisyeni Elif Coşgun, Ramazan Ayı’nda değişen beslenme rutinin, bayramdan itibaren normale dönmesinin ardından bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

 

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Diyetisyeni Elif Coşgun, Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı’ndan sonra nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.

“DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENİLMELİ”

“Ramazan Ayı’nda ve Ramazan Bayramı’nda alınan kiloları vermenin zamanı geldi.” diyen, Diyetisyen Elif Coşgun, “30 günlük Ramazan Ayı’nın ve bayramın ardından şaşıran metabolizmayı nasıl yeniden düzene sokabiliriz? Ramazan Ayı’nda 2 öğün beslenmeden sonra gelen bayram ile birlikte hem öğün sayımız arttı hem de gün içinde daha çok yemek yer olduk metazbolizmamız iyice şaşırdı. Öncelikle Ramazan Ayı’nda yiyemediklerimizin acısını bu dönemde çıkartmalıyım vücudumuza yüklenmeyelim.  Ramazan ayında sürekli akşam saatlerinde tüketilen besinlerle bozulan kan bulguları varsa (örneğin; kan şekeri, kolesterol) ilk işimiz bu kan değerlerini düzeltmek olmalı, bunun yolu da düzenli ve dengeli bir beslenmeden geçiyor tabiki. Bu bayram diğer bayramlardan farklı olarak misafirleşmediğimiz için tatlı tüketimi konusunda önceki yıllara oranla şanslıyız aslında bu iyi bir avantaj oldu.” dedi.

Peki nasıl beslenelim neler yapalım?

“ANA ÖĞÜNLERDE YAĞLI GIDALARDAN UZAK DURALIM”

Bayramdan sonraki beslenme düzeninde kişiye göre günlük 5 yada 6 öğünün yeterli olacağının altını çizen Coşgün, “3 ana 2 yada 3 ara. Ana öğünlerde özellikle yağlı gıdalardan mümkün olduğunca uzak duralım. Yağsız et, tavuk, balık, sebze ve kuru baklagillerden oluşan bir beslenme planı hazırlayalım.  Akşam yemeklerini kahvaltı ve öğlen yemeğinden daha hafif tutalım. Kahvaltıda poğaça, börek, kızartma simit gibi besinler yerine bizi hem tok tutacak hem de besleyici olan yumurta peynir tam buğday ekmek gibi sağlıklı besinlerden yana kullanalım. Yaz geliyor havalar iyice ısındı, giderek artan hava sıcaklığından dolayı su ihtiyacımız daha da arttı günlük su tüketimimizi 2,5 litrenin altına düşürmeyelim. Tabi ki uygun ortamımız varsa günde mutlaka 1 saat yürüyüşe veya harekete yer vermeyi unutmayın. Eğer Ramazan döneminde çok fazla kilo aldıysak vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti